Mitulețu-Buică a fost sprijinit de liberali să rămână secretarul general al Autorității Electorale Permanente (AEP). Aceasta și-a dat demisia începând cu 1 noiembrie. Din luna iulie și până la această decizie, Florin Mitulețu-Buică a refuzat să plece din instituție, fiind susținut de Secretarul General al Guvernului, Mircea Abrudean, care a interpretat legea cum a vrut Tudor Chiuariu, avocatul lui Buică.
Florin Mitulețu-Buică, fostul președinte al AEP și actual secretar general, a fost nevoit să demisioneze după a două cerere de suspendare făcută de angajați ai instituției. Motivele demisiei ar fi fost două sesizări din partea unor actuali angajați ai AEP care cerea suspendarea lui Buică pentru faptul că este cercetat penal.
Din ianuarie, Florin Mitulețu Buică ocupă funcția de secretar general al AEP, funcția pe care este încadrat în instituție. În fruntea Autorității a fost numit, în luna martie, Toni Greblă, fostul ministru este susținut de PSD, iar Buicu a rămas secretar general.
În primăvară,premierul Marca Ciolacu a primit o sesizare de suspendare. Buică, cu ajutorul unor actuali și foști liberali, așa cum reiese din documentele noastre, a reușit să rămână secretar general. A doua solicitare de suspendare a fost primită de șeful Executivului pe 25 septembrie.
În urma acestei cereri, Florin Mitulețu Buică a ales să plece din AEP, așa cum a anunțat în premieră Libertatea.
Citește și: Inspecția Judiciară a început controale cu dedicație. Cazul Secției penale de la CAB
Demisia
El nu a fost înlocuit din funcție până la demisia sa deoarece concluzia sa personală a fost că acesta este urmărit penal pentru fapte comise în calitate de președinte al instituției, nu de secretar general al acesteia. În ianuarie 2023, Buică și-a dat demisia din funcția de președinte al AEP.
Însă, pe 25 septembrie, Toni Greblă a primit de la o parte civilă din dosar o solicitare de suspendare din funcție a lui Mitulețu Buică.
De data aceasta este invocat articolul 513 din Codul Administrativ. „raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în una dintre următoarele situații: în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni dintre cele prevăzute la art. 465 lit. h)”.
Buică a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu, care se regăsește în cele enumerate la art 465.
În decembrie 2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a anunţat Parlamentul că președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.
În 27 februarie 2019, Constantin Mituleţu-Buică a fost ales de Parlament președinte al AEP, la propunerea grupului parlamentar PSD.
O ocupat această funcție, până la demisia din ianuarie 2023. Decizia de atunci a venit după ce Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul său, acuzându-l de folosire a funcției pentru favorizarea cumnatei sale.
Astfel, Buică a revenit pe postul de secretar general al AEP, post obținut prin concurs.
Prima sesizare
Pe 4 iulie 2023, Buică le-a trimis premierului Marcel Ciolacu și șefului AEP Toni Greblă, un memoriu, prin care le cere să nu-l suspende din funcția de secretar general al AEP, deoarece legea funcționarilor parlamentari nu i se aplică.
Solicitarea lui Buică a venit după ce un fost director din AEP a cerut schimbarea sa din funcție în baza articolului de lege care spune că, dacă un funcționar public parlamentar este urmărit penal, el va fi suspendat din funcția pe care o deține.
Mai exact, legea 7 din 2006, privind statutul funcţionarului public parlamentar, la articolul 92 alin 1, spune că „în cazul în care, în urma sesizării parchetului sau a organului de cercetare penală, s-a dispus începerea urmăririi penale, secretarul general va lua măsura suspendării funcţionarului public parlamentar din funcţia pe care o deţine”.
Ce spune fostul șef al AEP
În memoriul transmis lui Ciolacu și lui Greblă, Buică susține că este cercetat penal pentru faptele comise în calitate de președinte al AEP și nu pentru fapte comise în calitate de secretar general al AEP, funcția pe care o deține în prezent. Menționăm faptul că funcția de secretar general este tot una de funcționar public parlamentar.
Memoriul lui Buică este semnat de un avocat care face parte din Casa de avocatură „Chiuariu și Asociații”, firmă care aparține fostului ministru de justiție din partea liberalilor, Tudor Chiuariu, fost secretar general adjunct al PNL.
Pe 10 iulie, noul șef al AEP, Toni Greblă, a cerut un punct de vedere de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) având ca obiect „analiza oportunității suspendării domnului Mitulețu Buică Constantin Florin din funcția de secretar general al AEP”.
Răspunsul SGG
Răspunsul semnat de președintele SGG, Mircea Abrudean, conține aceleași idei din memoriul avocaților lui Buică. „Domnul Mitulețu Buică Constantin Florin nu poate fi suspendat din funcția pe care o deține la momentul actual – aceea de secretar generalal AEP – pentru presupuse fapte de natură penală săvârșite în exercițiul unei funcții deținute anterior, respectiv aceea de președinte, chiar dacă ambele funcții se regăsesc în cadrul aceleași instituții”.
Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a fost numit în funcție cu sprijinul PNL, înainte fiind şef al Cancelariei prim-ministrului Nicolae Ciucă.
Răspunsul vine cu o completare, un fel de P.S. în care Greblă este „tras de urechi” de șeful SGG. „Vă rugăm, totodată, să aveți în vedere faptul că solicitarea unor măsuri de genul celei analizate implică, în mod necesar, o asumare a răspunderii instituției care formulează cererea respectivă, prin formularea unor propuneri concrete, nefiind suficientă o derobare de răspundere față de organul competent să dispună o măsură prevăzută de lege”.
Trimis în judecată
În acest timp fostul președinte al AEP a fost trimis în judecată.
Astfel, pe 22 septembrie, Judecătoria Sector 3 a înregistrat dosarul în care Mitulețu și un complice, Cristian Andreescu, sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni de abuz în serviciu.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!