Până la urmă, ne învinge pe toți Securitatea

Data:

spot_img

Primul președinte al României în care poporul și-a pus toate speranțele că va scăpa țara de comunism a rămas în istorie, printre altele, cu o declarație plină de resemnare: „Securitatea m-a învins”. Era în ultimul an al mandatului său, chiar înainte ca puterea să fie preluată din nou de comunistul criminal Iliescu și de unul dintre cele mai corupte guverne din istoria postdecembristă, cel al lui Adrian Năstase.

Emil Constantinescu a devenit între timp el însuși un colaborator apropiat al sistemului, răsplătit cu o sinecură pe bani publici la un institut care nu a produs nimic remarcabil, iar recent și-a nuanțat afirmația din anul 2000: „Eu am spus că presa Securității m-a învins”.

22 de ani mai târziu, ambele afirmații, și cea rămasă în folclor, și cea pe care o recunoaște fostul președinte, sunt valabile. Și, din păcate, au azi o acoperire mult mai largă: Securitatea e pe cale să ne învingă pe toți.

Cea mai sinistră moștenire a altui președinte în care românii și-au pus speranțele, Klaus Iohannis, aceasta este: țara a fost pur și simplu predată în mâna unor indivizi cunoscuți și necunoscuți care controlează aproape tot și vor să controleze tot prin legi periculoase, promovate de indivizi controlați cu dosare penale ținute la sertar sau cu bani, foarte mulți bani.

Citește și: Suntem o societate a cunoașterii? România tot mai needucată 3

Proiectul de lege prin care sunt extinse puterile Serviciului Român de Informații este scandalos pe oricare parte l-ai lua. Documentul prevede că persoanele fizice și juridice, precum și autoritățile și instituțiile publice vor fi obligate să acorde sprijin SRI, la cerere, pentru derularea operațiunilor sale. Mai mult, cei abordați de acest serviciu nu vor putea să declare acest lucru public.

SRI primește protecție aproape completă în fața justiției: angajații serviciului vor putea fi anchetați doar de un număr limitat de procurori, desemnați (nu e clar de către cine și cum), iar perchezițiile la sediul SRI ar urma să se facă doar cu acordul șefului statului și cu informarea directorului Serviciului Român de Informații, care însă ar putea fi demis mai ușor.

SRI ar primi dreptul de a-și crea și administra propriile firme și chiar propria societate civilă („asociaţii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar”), fără controlul publicului și al instituțiilor fiscale. Comisia de control al SRI din Parlament e și azi o glumă, dar ar urma să devină inutilă dacă proiectul de lege trece.

13 ONG-uri au protestat împotriva acestui demers antidemocratic, prin care se limitează și mai mult libertatea din România. Sper că se vor alătura și altele, măcar și pentru faptul că sunt vizate direct de ideea ca un serviciu secret să aibă dreptul prin lege să creeze o societate civilă mascată, pe care să o controleze cum vrea și să mimeze democrația.

Citește și: Noua direcție a adevărului: distrugerea memoriei istorice românești

Ticălosul proiect vine după un scandal prin care alt serviciu secret, cel al Ministerului de Interne, cenzurează nu doar prezentul, ci vrea să ascundă și trecutul.

Ca în Rusia, căci, oricât ne-am amăgi noi că suntem bine pentru că facem parte din UE și din NATO, în acest moment România e foarte, foarte similară din perspectiva asaltului asupra democrației și a libertăților cu ce s-a întâmplat în Rusia lui Putin.

În 2021 și la începutul anului 2022, ofițerii Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGIPI), structura secretă a Ministerului Afacerilor Interne, au întreprins controale repetate, după sesizarea unor așa-numite „riscuri” sau „incidente” de securitate în privința documentelor din fondurile documentar-istorice, dezvăluie Dorin Dobrincu, fost director al Arhivelor Naționale ale României.

Nu era vorba de documente recente, ci de documente scrise înainte de 1989, unele chiar înainte de al Doilea Război Mondial. Arhiviștilor li s-a cerut să facă liste cu fondurile, dosarele și actele care conțineau documente clasificate. Iar apoi li s-a spus că toate acestea, indiferent că erau din 1930, 1950 sau 1980, indiferent că proveneau de la instituții care aveau continuatori sau nu, trebuiau să se supună prevederilor privind gestionarea informațiilor clasificate. Unele au fost deja distruse, acuză arhiviștii.

Toate detaliile acestei cenzuri revoltătoare sunt expuse de către Dorin Dobrincu aici.

La toate aceste abuzuri, adăugăm punerea aproape completă în lanț a procurorilor anticorupție, care preferă să aștepte pensia bănoasă decât să riște vreo sancțiune dură, sau judecătorilor, speriați prin excluderea ritualică din magistratură a Cameliei Bogdan și a lui Cristi Dănileț.

Plus cumpărarea aproape completă a presei, care nu mai iese din cuvântul finanțatorilor la vedere, dar mai ales a celor ascunși, și limitarea ascensiunii politice și la conducerea instituțiilor publice a unor oameni care au trecut pe la diverse școli ale serviciilor a căror singură programă este să creeze marionete.

Doar în perioada 2000-2004, România a stat mai rău în ceea ce privește libertatea de exprimare și controlul total asupra instituțiilor și persoanelor. Numai că atunci eram la începutul drumului democratic, încă învățam să ne lepădăm de comunism. Ne-a salvat dorința, inclusiv a conducerii corupte a țării, de a intra în NATO și UE, ținte care ne-au obligat să ne schimbăm legislația în bine.

Citește și: De ce (nu) joacă Turcia cu România la Marea Neagră

Acum, Klaus Iohannis și uriașa camarilă din jurul său, formată din șefii de neatins ai serviciilor secrete și colaboratorii păpușați ai acestora, nu mai au decât un singur scop: să ne transforme pe toți în colaboratori tăcuți, cuminți, care să se mulțumească cu borduri schimbate și cu panseluțe puse în parcuri, dar care să închidă ochii la jaful uriaș care se produce azi în România.

Rămâne de văzut dacă vor reuși. În 2004, visul similar al lui Adrian Năstase s-a prăbușit.

Ne va învinge pe toți Securitatea până în 2024?

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
3 COMENTARII
  1. A generaliza , a personaliza ,a incerca sa gasim vinovati ,este o falsa tema a discutiei . Singura care poate transforma o vinovatie in adevar este Justitia .Presedintele natiunii nu este un factotum .Atributiile Presedintelui sunt bine cunoscute si limitate .O natiune puternica are nevoie de structuri de conducere puternice .Parlamentul este Institutia care aduce in fata natiunii legile necesare si adecvate vremurilor pe care le traim . Cine mai crede ca Presedintele Natiunii are in portofoliu „bordurile ” se inseala .Traim vremuri exceptionale si aceste vremuri exceptionale nu pot fi parcurse fara sa avem Institutii ,ale statului ,puternice .Presedintele (atunci cind facem referire la acest Presedinte )respecta , in totalitate toate atributiile specificate foarte clar in Constitutia Romaniei .Politic Presedintele Romaniei a fost nevoit sa gestioneze un parcurs deosebit de dificil . Sa nu uitam prin ce a trecut si prin ce am trecut cu totii .O lupta politica , fara de sfirsit , a trebuit sa fie structurata ca parte a deciziilor Presedintelui ce ne-a trecut ,cu brio ,de toate incercarile de destabilizare si de iliberalizare declansate de catre fostele guvernari de stinga .Fara contestarile la CCR a legilor dorite de catre fostele guvernari de stinga (70 de procente, dintre acele legi au fost declarate neconsitutionale ) acum Romania era undeva la marginea Europei , un stat Iliberal condus de o dictatura .A urmat un nou atac la Democratie si la Presedinte pus la cale de o alianta intre , parte, din PNl si USRPLUS (la aceea vreme) Si aici Presedintele a invins , cei care la aceea data aveau toata puterea au disparut ca si importanta in optiunile electoratului . Nevoit fiind in a stabiliza tara , anticipind aparitia razboiului la granitele UE , obligat fiind inspre a forma o Coalitie de Partide ce pot sustine , prin vot in Parlament , toate cerintele populare si toate cerintele dorite de catre UE (structurile de conducere Bruxelles )inclusiv atragerea fondurilor din PNNR a oferit guvernarea generalului Ciuca si coalitiei extra majoritare PNl, PSD, UDMR , pe principiul omul potrivit la locul potrivit ,,al momentului .Presedintele reuseste , in plan militar , sa aduca in tara fortele natiunii France care formeaza un Batalion de Lupta avind ca si tehnologie de virf un sistem de aparare Mamba .Pentru cine este familiarizat cu legislatia se observa foarte usor cum deciziile UE se pun in practica , cum statul se intareste ,in aceste momente de razboi , cum si SUA si Franta reprezinta chezasia neatacarii Romaniei , cum Romania devine un HUB al bunavointei , cum reprezentarea Romaniei,in exterior, este la cel mai inalt nivel ,Presedintele natiunii devenind un lider respectat in zona , cum alte state din UE ne ofera si ele sprijinul militar,cum oportunitatile economice devin uriase pentru tara si cum incet , incet, desprinderea de Rusia si de rezervele ei energetice ca si desprinderea de cei care inca asigurau Rusiei portite de interventie in politicile din Romania , se reduc in intensitate .Asteptam ,cu nerabdare, sfirsitul anului 2024 acolo unde Presedintele inca va avea un cuvint de spus cum dealtfel va avea pe tot parcursul alegerilor din anul in cauza . Putem numi , fara ezitare , cum Presedintele natiunii este poate cel mai reprezentativ Presedinte ce a existat vreodata in Romania .Suntem inca aici si am trecut impreuna prin Pandemie ,prin atacurile repetate la Presedinte si acum trecem si prin Razboi .Nu cred ca putem numi alta persoana politica ce ar fi putut gestiona intregul parcurs asa cum a facut-o Presedintele K.W.Iohannis si inca nu este totul incheiat .Surprizele de abia acum incep .

  2. Excelent articol! Pacat ca am ajuns, dupa 30 de ani de democratura, sa avem o astfel de lege, si mai pacat este ca nu exista decit vreo citiva oameni mai cunoscatori, care sa aiba si curajul de a spune pe nume acestei incercari de-a dreptul bestiale de a incovoia populatia, astfel incit sa lucreze toti la comanda SRI, si pentru bunastarea SRI. Cel mai trist este ca nu am auzit inca aproape pe nimeni din partide (mai ales pe cei de la conducerea partidelor) sa isi manifeste revolta fata de astfel de legislatie, care legislatie nici macar nu trebuia visata si conceputa, si cu atit mai putin inaintata parlamentului spre aprobare. Vedem acum cu claritate cum SRI, sub conducerea micului lindic Hellvig, a depasit orice inchipuire de obraznicie si tupeu.

  3. nici nu mai este o chestie de timp, de „a ne invinge”, Romania este complet invinsa, mai diabolic este ca 3 dintre cei mai mari dusmani ai romanilor sunt in functii cheie, si toti(iohanis, helving si emil boc), lucreaza- incet dar consistent- la trecerea Transilvaniei la Ungaria, o mica discordie exista intre boc si iohani, anume cine va fi guvernatorul noii provincii, heving este ceva mai practic, ramane cu aceiasi functie-pe provincie doar-si cel putin 2-3 milioane de euro…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...