Pandemia a băgat căsătoria în faliment

Data:

Pandemia afectează sute de mii de tineri care vor să se căsătorească. Mai exact, afectează organizarea nunților cu sute de invitați și, implicit, câștigurile mirilor.

Unul dintre subterfugiile prin care mulți dintre români, în special tinerii, încercau să-și facă viața mai ușoară în comunism era obținerea buletinului cu domiciliul în marile orașe, cu precădere în București. În ultimele decenii ale dictaturii lui Ceaușescu, acest pașaport pentru cei din provincie era interzis de către organele PCR.

Așa au apărut căsătoriile fictive mai ales între absolvenții cu studii superioare, în special din domeniul umanist.

Stagiatura obligatorie de trei ani, pe care profesorii, medicii, economiștii erau obligați să o parcurgă la sute de kilometri distanță de familiile lor, a născut acest subterfugiu al căsătoriilor fictive contra unor sume substanțiale de bani pe care doritorii de buletin de București le plăteau celor care locuiau în Capitală.

Teama de stagiul obligatoriu i-a determinat pe unii studenți din ultimul an de facultate să rămână repetenți cu bună știință, sperând că regimul va deschide orașele. Doar căderea dictaturii le-a împlinit visul.

După aderarea României la Uniunea Europeană, căsătoriile fictive au devenit din nou o practică, de data aceasta fiind afaceri prospere ale unor grupări de crimă organizată. Membrii acestor clanuri mafiote racolează femei, de regulă din România și Bulgaria, promițându-le locuri de muncă bine plătite în țări occidentale.

Odată ajunse în țara respectivă, femeile racolate sunt obligate să se căsătorească fictiv cu rezidenți cărora le-a expirat permisul de muncă sau de studii sau cu azilanți care vor să obțină pașapoarte europene. Câștigul unei astfel de afaceri este de câteva mii de euro.

Un scandal legat de aceste practici a izbucnit anul trecut în Cipru, când mai multe femei din România au fost arestate și expulzate în țară. Legislația română nu prevede sancțiuni pentru căsătoriile fictive. Și nici pentru divorțurile fictive, practicate pe scară largă în rândul infractorilor, care, pentru a-și pune la adăpost averile ilicite, „renunță“ la toată agoniseala în favoarea soției/soțului.

E drept că divorțurile fictive sunt imposibil de dovedit de către organele de anchetă. Toată lumea știe de astfel de înșelăciuni pe față, dar nimeni nu poate face nimic. Rămân subiecte de șuetă și doar atât.

Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul: