duminică, 29 mai 2022
AcasăNewsletterSTUDIU Paradoxul românesc: manipulările despre COVID sunt crezute mai ales de românii...

STUDIU Paradoxul românesc: manipulările despre COVID sunt crezute mai ales de românii educați

Un studiu realizat în starea de urgență a descoperit că românii în vârstă cred mai mult în teoriile conspirației pentru că au experiența regimului Ceaușescu, când informațiile oficiale erau mincinoase. Și nu au încredere nici în guvernele post 1990.

Nu există diferențe majore între femei și bărbați în ceea ce privește modul cum se raportează la teoriile conspirației, a stabilit cercetarea realizată de sociologul Cătălin Stoica și de antropologul Radu Umbreș.

„Bărbații și femeile nu diferă în ceea ce privește gradul de acceptare și de distribuire a teorilor conspirației cu privire la pandemia de COVID. De asemenea, nu are nici o relevanță poziția socială a celor care cred în conspirații, nici dacă persoana lucrează în mediul urban sau dacă este angajat ori nu”, arată cercetarea „Suspicious minds in times of crisis: determinants of Romanians’ beliefs in COVID-19 conspiracy theories”.

O diferență relevantă asupra modului cum se raportează o persoană la manipulările despre coronavirus o face însă vârsta, căci bătrânii au o tendință mai mare de a crede în teoriile conspirației.

„Posibilele explicații sunt următoarele: în primul rând, există o diferență între tineri și bătrâni în ceea ce privește modul cum se raporteează la Internet. Generațiile în vârstă sunt slab pregătite să selecteze informațiile alternative pe care le primesc și să compare sursele pentru a verifica datele vehiculate online.

Newsweek România
Newsweek Romania duce jurnalismul de calitate la un alt nivel pe piata autohtona, cu analize si opinii pertinente despre probleme politice si economice, interne sau internationale, informatii atent selectate din lumea afacerilor, a culturii, a sporturilor sau a tehnologiei si recomandari din zona de lifestyle, de la automobile si vacante, la gadget-uri si accesorii vestimentare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE