România a fost cuprinsă pentru prima dată în studiul Transatlantic Trends alcătuit de German Marshall Found, care măsoară percepția locuitorilor în ce-i privește pe cei mai influenți actori globali prezintă.
Ediția din 2022 analizează 14 țări din comunitatea transatlantică: Canada, Franța, Germania, Italia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite.
În privința României se constată o susținere puternică pentru NATO și Uniunea Europeană. Dar și un număr mare de opinii favoabile Rusiei și Chinei – ceea ce indică o puternică polarizare a societății.
Potrivit autorilor studiului, datele sunt menite să fie un instrument util pentru factorii de decizie, liderii de afaceri, experți, mediul academic și mass-media.
Ca o concluzie generală, datele indică o creștere semnificativă a percepțiilor pozitive în privința Alianței Atlantice, cu precădere în societățile de pe flancul estic. Astfel, 91% dintre polonezi, 80% dintre portughezi, 88% dintre români sau 87% dintre lituanieni consideră NATO drept importantă sau foarte importantă pentru securitatea națională. În medie, în cele 14 țări studiate, 78% dintre respondenți consideră Alianța Atlantică drept importantă sau foarte importantă pentru propria securitate.
Foarte interesant aici este cazul Germaniei, unde percepția pozitivă față de rolul NATO a crescut, comparativ cu anul 2021, de la 68% la 80%. Și mai interesantă este evoluția în ce privește răspunsul că Alianța este ”foarte importantă” pentru securitatea țării. Dacă anul trecut, 23% dintre germani credeau aceasta, acum s-a ajuns la 53%.
La acest capitol, pe ultimul loc se află turcii. Doar 65% dintre ei consideră NATO drept importantă sau foarte importantă pentru propria securitate. Și este singura națiune în care se constată o scădere față de 2021, când se înregistra un nivel de 69%.
Dar cât de importantă este Uniunea Europeană pentru securitatea propriei națiuni
Se știe că Uniunea Europeană nu este o putere militară în adevăratul sens al cuvântului. Și totuși, într-o medie a celor 14 țări, 78% dintre răspunsuri sunt pozitive.
Portughezii sunt, de departe, lideri, cu 94% răspunsuri pozitive. Românii și lituanienii vin pe locul al doilea, cu 87%. Dar în cazul balticilor, cei care spun că UE este ”foarte importantă” pentru propria securitate sunt vizibil mai mulți decât în cazul românilor ( 70% contra 61%).
Dintre statele membre, la celălalt capăt al clasamentului se află Franța ( 73%) și Italia (75%). Mai jos se găsesc Marea Britanie (68%) și Turcia(59%).
Totuși, este remarcabilă percepția preponderent pozitivă a UE în chestiuni de securitate, chiar și printre statele nemembre.
Să vorbim și despre Rusia. Cum vedeți influența Rusiei în chestiunile globale
Ei bine, aici avem un lider care se numește … România. UN sfert dintre români văd această influență drept pozitivă, contra 66% negativă și 11% indeciși. Suntem chiar mai binevoitori față de Rusia decât turcii ( 23% percepții pozitive) și italienii (21%). Portughezii (10% opinii pozitive) , olandezii (11%) și polonezii (11%) se află la polul opus.
În medie, 15% dintre cetățenii celor 14 țări au o percepție pozitivă, bună sau foarte bună, despre influența Rusiei în chestiuni globale.
Aceleași întrebări despre China
Și același lider, de data aceasta, detașat: România. Mai precis, 49% percep pozitiv influența acesteia în lume. Și suntem singura națiune dintre cele studiate în care opiniile pozitive în privința Chinei le depășesc pe cele negative ( 40%). Germanii sunt cei mai reticenți ( 18% contra 65%).
În medie, 27% dintre cetățenii celor 14 țări au o percepție pozitivă despre influența Chinei în afacerile globale, în timp ce percepțiile negative se ridică la 57%.
Întregul studiu este disponibil aici: Transatlantic Trends 2022
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Este oare Romania o tara a contrastelor ? Mai degraba asa arata sufletul romanilor ce doresc , mereu si mereu ,vorba zicalei „ a-si lasa loc de buna ziua ” . Tara asa numita Romania ce a stat mereu in calea vijeliei cu „fundul in doua luntre ”pare fi una dintre caracteristicile ce ne reprezinta in intreaga nostra istorie .Totusi , acum suntem proatlantisti si doar „zanaticii” natiunii mai cred in Rusia lui Putin . Contrastul intre cei care, dintre noi fiind, inca gireaza natiunea rusa si cei care se opun total deriva din existenta celui care conduce efemer Rusia . Una este Rusia imaginativa ce are in portofoliu pe Raskolnikov „ucigasul ” si alta este Rusia lui Putin .A pune semnul egal intre cele doua rusii este total fals .Momentul de fata ne-a confirmat adevarul alegerilor facute politic in ultimii ani .Apartenenta, la NATO si UE , a reprezentat, fara doar si poate , cele mai faste perioade din existenta natiunii romane .Ultimile decizii luate de Presedintele Iohannis s-au dovedit purtatoare de stabilitate .Un Premier General al Armatei Romane si o coalitie formata din doua partide ce pareau ireconciliabile, aduse impreuna la guvernare ,s-au dovedit a fi deciziile momentului . Ceea ce urmeaza va marca existenta Romaniei ca stat pentru inca 100 de ani de acum inainte .