Povestea tristă a casei familiei fanariote Mavrocordat, familie cu puternice rădăcini în Imperiul Bizanț și care a dat țării nostre șase domnitori, a început în anul 1998, când autoritățile au decis să inițieze un proiect de reabilitare a clădirii. O intenție laudabilă care, din nefericire, în timp, se va transforma în una din principalele cauze ale degradării rapide a monumentului istoric.
La vremea respectivă, SC Provas SA Vaslui, evaluatorul financiar al proiectului, a estimat o sumă de 4,5 milioane de lei (fără TVA) pentru reabilitarea Palatului Mavrocordat. S-a demarat licitația, iar procedura a fost câștigată de firma SC Impex Romcatel SRL Iași. Contractul fost încheiat la finele anului 2011, suma stabilită prin licitație fiind de 5,1 milioane lei, fără TVA. Valoarea a fost indexată ulterior, ajungându-se la suma de 5,28 milioane lei.
Șantierul, îngropat în procese
Când totul părea că s-a rezolvat și casa familiei Mavrocordat va cunoaște din nou splendoarea arhitecturală de odinioară, proiectul s-a blocat într-un hățiș de calcule contabile. După ce s-a apucat de lucru, conducerea firmei ieșene a realizat că evaluatorul financiar al proiectului nu a luat în considerare faptul că imobilul este inclus pe lista monumentelor istorice și, în consecință, lucrările de restaurare costau cu mult mai mult.
Mai exact, după un nou set de expertize tehnice, constructorul a stabilit că pentru finalizarea cu succes a proiectului ar fi nevoie de 13 milioane de lei. Din acest moment, Ministerul Educației și Cercetării s-a retras din proiect din cauza lipsei de resurse financiare, iar societatea de construcții a sistat lucrările. Practic, la sfâșitul anului 2011, șantierul de la Palatul Mavrocordat s-a închis definitiv. Grav este faptul că firma de construcții a abandonat șantierul fără să protejeze lucrările parțiale realizate la palat. Din acel moment, pereții clădirii decopertați masiv și lăsați la roșu s-au deteriorat rapid, iar spărturile din acoperiș apărute după ce sobele vechi au fost demolate, au favorizat infiltrații abundente de apă.
Cât privește relațiile dintre administratorul clădirii, Palatul Copiilor Vaslui, și constructor, acestea s-au transformat într-o luptă complicată în justiție, care durează până în ziua de astăzi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Pe fondul proceselor din justiție, palatul construit în anul 1880 de către Constantin Mavrocordat, fiul domnitorului Constantin Mavrocordat, a intrat practic în cea mai neagră perioadă din existența sa.
Primăria Vaslui se zbate să preia palatul
În ultimii ani, unul din obiectivele Primăriei Vaslui a fost preluarea Palatului Copiilor și reabilitarea monumentului istoric. În luna martie 2015, Consiliul Local (CL) Vaslui a aprobat inițierea procedurilor de preluare cu titlul gratuit din proprietatea statului și din administrarea Ministerului Educației și Cercetării în proprietatea publică a municipiului Vaslui și în administrarea CL Vaslui a imobilului Palatul Copiilor. Hotărârea a fost înaintată la Ministerul Educației în vederea stabilirii de comun acord a condițiilor de preluare și inițiere a procedurii de emiterea unei hotărâri de Guvern. Din nefericire, nici până la această dată Ministerul Educației nu a dat un răspuns la această solicitare.
Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că în anul 2017 municipalitatea are de rezolvat mai multe probleme stringente, care țin de decizia Guvernului României. Una din prioritățile autorităților locale vizează situația Palatului Copiilor. «O problemă nerezolvată este cea a Palatului Copiilor, unde trebuie să acționez cu mai multă hotărâre pentru a vedea ce avem de făcut. Este o responsabilitate a primarului și mă voi implica mult mai activ», a spus Vasile Pavăl.
O nouă șansă de preluare în administrarea CL Vaslui a Palatului Mavrocordat este aprobarea de către Guvern în luna aprilie 2017 a strategiei generale de descentralizare. În HG nr. 229/2017 se precizează domeniile incluse în procesul de descentralizare de la nivelul administrației centrale la nivelul autorităților publice locale, printre care se numără cultura, educația-activități extrașcolare, tineret și sport. «Palatul Mavrocordat este un obiectiv al comunității. Un obiectiv care acum este în paragină, când noi avem o groază de acțiuni cum ar fi olimpiadele, Festivalul Hora din Străbuni și altele. Avem nevoie de o sală de conferințe cu o capacitate de circa 500 de persoane, pentru că la Casa de Cultură condițiile sunt improprii. Vrem să preluăm Palatul Copiilor și alte obiective din municipiul Vaslui – Sala de Sport, cinematografele să le reabilităm și să le redăm comunității așa cum am făcut și cu alte edificii. Sunt demersuri făcute în acest sens», a spus Dragoș Cazacu, viceprimarul municipiului Vaslui.
Istoria clădirii
Casa Mavrocordat este situată pe principalul bulevard al orașului, care leagă zona centrală a municipiului de gară. Palatul este alcătuit dintr-un corp central și două aripi laterale de înălțime mai mică. Planul, compoziția fațadelor, mai ales a celei principale și a celei posterioare, se înscriu în stilul eclectic al sfârșitului secolului al XIX – lea și începutul secolului al XX – lea. Clădirea, a cărei construcție a fost terminată în1892, a îndeplinit rolul de locuință (palat boieresc). Conform datelor Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Vaslui, în anul 1934, Ministerul Apărării Naționale hotărăște cumpărarea unui imobil pentru instalarea Cercului Militar al Garnizoanei Vaslui. În data de 31 decembrie a aceluiași an s-a încheiat actul de vânzare cumpărare între George Mavrocordat, ca reprezentant legal al mamei sale Vera George Mavrocordat, și cercul Militar Constantin Prezan al ofițerilor din Garnizoana Vaslui. În prezent, clădirea este administrată de Palatul Copiilor Vaslui. „Lucrările executate în diverse stadii sunt sistate, ele putând fi deteriorate în anotimpul rece, nefiind protejate. Până la soluționarea litigiilor în instanță, monumentul istoric va continua, din păcate, să se degradeze”, se arată în cercetarea realizată de DJC Vaslui.