Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură

Data:

spot_img

Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură. Mircea Geoană și-a lansat candidatura cu un clip electoral în stil american, în care i se văd cearcănele adânci și în care își asumă, pornind de la aspectul fizic, că nu e perfect.

Această imperfecțiune despre care vorbește poate însemna și că în acest fel păcatele sale mai vechi pot fi uitate, fiindcă ar fi deja prea vechi. Și-a învățat însă lecțiile?

La 66 de ani, Geoană a fost pe rând ambasador la Washington, ministru de Externe, președinte PSD, candidat la președinție în 2009 din partea social-democraților, devenit secretar general adjunct al NATO pe semnătura prim-ministrei PSD, Viorica Dăncilă. 

Promite să fie un lider care „se va bate” pentru români

În urmă cu 15  ani, când a pierdut cursa prezidențială în fața președintelui de atunci, Traian Băsescu, Mircea Geoană era susținut de toți mogulii presei autohtone și de o întreagă țesătură a sistemului. A pierdut însă în confruntarea televizată cu Băsescu, acuzat în direct de o vizită nocturnă făcută în prenoaptea dezbaterii la controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, pe atunci patron al celei mai influente televiziuni de știri. În final a avut cu 70.000 de voturi mai puțin decât președintele în funcție. 

Citește și: Împăratul e gol. Dezbaterea Trump-Harris, despre rezultate și marile dezinformări

Geoană cunoaște bine politica românească, a avut relații amicale și mai mult decât atât cu unii dintre cei mai dubioși politicieni din PSD și din mediul de afaceri în perioada 2004-2014. Apoi s-a întors la politica externă și a adus în România Institutul Aspen, una dintre cele prestigioase organizații non-profit din Statele Unite care se ocupă de politici globale. Din 2019 a fost numărul 2 în NATO, a părăsit conducerea Alianței înainte de termen și a fost decorat ieri, în ultima sa zi acolo, cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”, în semn de recunoaştere a „excepţionalei activităţi în slujba Alianţei Nord-Atlantice”.

Citește și: Ocolul Silvic Bucovina este suspectat că a folosit nade feromonale pentru infestarea unei păduri sănătoase

În clipul de lansare, Mircea Geoană își dă jos cravata, își suflecă mânecile și promite „o schimbare reală”, în care va fi „un președinte pentru toți”, „un președinte al oamenilor, nu al partidelor”, va fi în același timp „pentru tradițiile și credințele românilor”, dar și „pentru modernitate și progres”. Promite să fie un lider care „se va bate” pentru români pentru „a renaște împreună”.

De doi ani, Geoană vorbește de pe pozițiile unui naționalist luminat, prezentându-se, la fel ca în clip, într-un mod paradoxal: tradiționalist și modernist, credincios și progresist, suveranist și atlantist. De altfel, el a vorbit din 2022 încoace despre un Paradox românesc, o sintagmă folosită mult înainte de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Amsterdam.

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Facebook / Mircea Geoană)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor în care statul român a investit un miliard de euro. INFOGRAFIC

Între 2016 și 2022, statul român, prin Administrația Bazinală...

De ce a fost achitat evazionistul milionar Răzvan Petrovici, parte a grupului de la Monaco

Un judecător de la Tribunalul București a decis că...

Concursul Internațional „George Enescu” – FINALA VIOARA. Sunete eterice au inundat cupola Ateneului

Concursul Internațional „George Enescu” - FINALA VIOARA. Sunete eterice...

Mayumi Kanagawa din SUA a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară

Mayumi Kanagawa din Statele Unite ale Americii a câștigat...