Paradoxurile lui Geoană între SUA și (post)nomenklatură. Mircea Geoană și-a lansat candidatura cu un clip electoral în stil american, în care i se văd cearcănele adânci și în care își asumă, pornind de la aspectul fizic, că nu e perfect.
Această imperfecțiune despre care vorbește poate însemna și că în acest fel păcatele sale mai vechi pot fi uitate, fiindcă ar fi deja prea vechi. Și-a învățat însă lecțiile?
La 66 de ani, Geoană a fost pe rând ambasador la Washington, ministru de Externe, președinte PSD, candidat la președinție în 2009 din partea social-democraților, devenit secretar general adjunct al NATO pe semnătura prim-ministrei PSD, Viorica Dăncilă.
Promite să fie un lider care „se va bate” pentru români
În urmă cu 15 ani, când a pierdut cursa prezidențială în fața președintelui de atunci, Traian Băsescu, Mircea Geoană era susținut de toți mogulii presei autohtone și de o întreagă țesătură a sistemului. A pierdut însă în confruntarea televizată cu Băsescu, acuzat în direct de o vizită nocturnă făcută în prenoaptea dezbaterii la controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, pe atunci patron al celei mai influente televiziuni de știri. În final a avut cu 70.000 de voturi mai puțin decât președintele în funcție.
Citește și: Împăratul e gol. Dezbaterea Trump-Harris, despre rezultate și marile dezinformări
Geoană cunoaște bine politica românească, a avut relații amicale și mai mult decât atât cu unii dintre cei mai dubioși politicieni din PSD și din mediul de afaceri în perioada 2004-2014. Apoi s-a întors la politica externă și a adus în România Institutul Aspen, una dintre cele prestigioase organizații non-profit din Statele Unite care se ocupă de politici globale. Din 2019 a fost numărul 2 în NATO, a părăsit conducerea Alianței înainte de termen și a fost decorat ieri, în ultima sa zi acolo, cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”, în semn de recunoaştere a „excepţionalei activităţi în slujba Alianţei Nord-Atlantice”.
În clipul de lansare, Mircea Geoană își dă jos cravata, își suflecă mânecile și promite „o schimbare reală”, în care va fi „un președinte pentru toți”, „un președinte al oamenilor, nu al partidelor”, va fi în același timp „pentru tradițiile și credințele românilor”, dar și „pentru modernitate și progres”. Promite să fie un lider care „se va bate” pentru români pentru „a renaște împreună”.
De doi ani, Geoană vorbește de pe pozițiile unui naționalist luminat, prezentându-se, la fel ca în clip, într-un mod paradoxal: tradiționalist și modernist, credincios și progresist, suveranist și atlantist. De altfel, el a vorbit din 2022 încoace despre un Paradox românesc, o sintagmă folosită mult înainte de Sorin Alexandrescu, profesor la Universitatea din Amsterdam.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Facebook / Mircea Geoană)
Foarte interesant articolul acesta despre Mircea Geoană. Informativ și obiectiv, genul de articol scris de un adevărat jurnalist.
Asupra unui singur lucru nu sunt de acord cu Sabina Fati și anume că (citez din memorie) principala prerogativă a președintelui este reprezentarea României în exterior. Nu doar că nu sunt de acord, ci sunt în total dezacord. Treaba cea mai importantă a președintelui în fiecare zi este acela de mediator între putere și cetățeni, Primul articol cu referire la rolul presedintelui este că reprezintă statul român si este garantul etc. Imediat, în art 2: președintele este MEDIATOR între putere și cetățeni. Avem ambasadori, Minister de Externe, consilieri de politică externe etc. Președintele trebuie să fie zilnic MEDIATOR în politica internă. El trebuie să numească prim-ministrul, guvernul etc și (art 86) președintele poate consulta Guvernul cu privire la probleme deosebite. Deci: dialog cu guvernul în legătură cu probleme ale cetățenilor. Iar art 87 spune că președintele prezidează ședința Guvernului când participă! Presedintele trebuie să se adreseze cetățenilor prin (art 88) mesaje din Parlament. Poate organiza referendum etc etc. Abia la art 91 ni se spune despre atribuțiile lui din politica externă iar la 92 din domeniul apărării. Eu nu înțeleg de ce se insistă mereu pe faptul că activitatea externă ar fi activitatea principală a președintelui! Nu, el este ales nominal de către cetățeni cu scopul de a le reprezenta interesele față de putere. MEDIATOR este prerogativa fundamentală a președintelui, conform Constituției. Mircea Geoană pentru mine nu are niciun atu pentru funcția de președinte, deoarece a fost o figură sinistră în politica internă. Ne trebuie un președinte care să își îndeplinească rolul în litera și spiritul Constituției în folosul cetățenilor, nu al intereselor de grup!
Dar când SOV declară că Geoană venea la el pentru că-i era consultant economic. Consultant economic un escroc cu state vechi în hoții mizerabile?
Încotro Românie?