Paranoia sistemelor totalitare lovește Rusia. Majora remaniere de la Kremlin ridică serioase semne de întrebare cu privire la încrederea lui Putin în oamenii săi.
Potrivit sursei citate, Nikolai Patruşev a fost mutat de la şefia Consiliului de Securitate la rolul mult mai restrâns de consilier prezidenţial, ceea ce pare a fi o retrogradare pentru un om considerat cândva cel mai puternic oficial de securitate din Rusia.
Ce ar trebui să se facă cu numirea sa?
În cadrul sistemului politic rusesc, diferite persoane din anturajul lui Putin şi din Kremlin, în sens mai larg, joacă roluri diferite. Unii sunt tehnocraţi cu cunoştinţe foarte specializate.
Experienţa lui Belousov ca manager economic calificat îl va echipa pentru a supraveghea cheltuielile militare enorme ale Rusiei, care se ridică oficial la 6,7% din PIB.
Un cerc restrâns. Oameni loiali
Alţii, precum Şoigu, mizează pe loialitatea lor absolută faţă de Putin. Fiind o greutate politică, el nu ar fi putut fi eliminat cu uşurinţă, aşa că a fost mutat într-un alt rol important.
Alţii sunt ideologi care articulează o viziune coerentă asupra lumii, care serveşte atât ca proiect pentru propagandă, cât şi ca bază pentru gândirea lui Putin.
O astfel de persoană este Iuri Kovalciuk, un manager media şi prieten de lungă durată al lui Putin, care se pare că l-a ascultat în lunile care au precedat invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Patruşev este altul.
Fost ofiţer KGB, Patruşev a fost director al FSB din 1999 până în 2008 şi şef al Consiliului de Securitate din 2008 până în 2024.
Citește și: De ce nu se vede Moldova de la București? Cum explică politicienii și societatea civilă
Înainte de 2014, interviurile sale rare în presă semănau cu rapoarte birocratice despre diferitele activităţi ale Consiliului de Securitate.
Viziunea lui Patruşev, Occidentul ca dușman etern al Rusiei
Retorica sa anti-occidentală din această perioadă era destul de moderată şi se limita la criticile la adresa expansiunii NATO.
Cu toate acestea, începând cu 2014, interviurile sale au devenit mai frecvente, iar tonul lor (precum şi conţinutul) s-a schimbat dramatic.
Patruşev a început să zugrăvească o imagine a Occidentului ca fiind duşmanul etern al Rusiei, hotărât să o distrugă total, afirmând că aceştia „ar prefera ca Rusia să nu existe deloc”.
El vedea Occidentul ca fiind în spatele a orice, de la terorismul global la aşa-numitele revoluţii colorate din ţările vecine Rusiei.
Continuarea în The Epoch Times-Romania
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: epochtimes-romania.com)