Cu doi ani în urmă, administrația județeană Iași era în fierbere: TransAgropolis, primul parc agroindustrial din Moldova, era la un pas de eșec. Rămas gol vreme de aproape doi ani, părea să se îndrepte spre aceeași soartă la care a fost condamnat Centrul Expozițional Moldova, clădirea modernă de la marginea de sud a Iașiului care e mereu închisă și nu poate evolua de la gazdă de evenimente la centru IT. În 2018, în cealaltă parte a orașului, TransAgropolis este astăzi nu doar salvat de la eșec, dar și în plin proces de extindere.
Ideea înființării parcului TransAgropolis se contura în 2012, pe fondul problemelor acumulate în agricultură până atunci: dificultăți în valorificarea producției, lipsa unui lanț de prelucrare a produselor agricole, activitate economică redusă în mediul rural. La sfârșitul acelui an, reprezentanții Consiliului Județean Iași, ai Direcției locale pentru Agricultură și ai Universității Agronomice, împreună cu partenerii din Republica Moldova – raioanele Ungheni și Fălești – și cu cei din regiunea ucraineană Vinița au bătut palma cu Primăria comunei Lețcani, unde urma să fie construit parcul agroindustrial.
Treaba a mers ca pe roate și, cu finanțarea de 4,3 milioane de euro obținută de la Bruxelles, proiectul a fost gata în doi ani, adică la sfârșitul lui 2014. Banii au venit prin Programul Operațional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013.
Cu exact patru ani în urmă, centrul era gata să-și îndeplinească așadar menirea de a dezvolta o structură de marketing agricol pentru îmbunătățirea situației economice din zonă. Inaugurarea fusese fixată pentru luna martie 2015, doar că TransAgropolis a rămas gol vreme de aproape doi ani. La finele lui 2016, cel puțin 10% din spațiile amenajate pentru depozitare, prezentare sau birouri ar fi trebuit să fie ocupate. Doar că, până în septembrie, nu fuseseră emise nici autorizațiile de funcționare. Când să apară primii beneficiari dintre cei 330 de producători agricoli și 30 de firme din industria alimentară ieșeană preconizați, peste 700 de producători din Ucraina și 150 din cele două raioane de peste Prut?
Administrația județului a reușit însă, in extremis, să găsească chiriașii pentru suprafața minimă din parc. După nu mai puțin de șapte licitații, la începutul primăverii 2017 au fost închiriate aproape toate spațiile.
Dacă clădirea ar fi rămas goală și după 2016, Consiliul Județean Iași, în calitate de lider de proiect, ar fi fost pasibil de o sancțiune uriașă: returnarea a 2,6 milioane de euro.
La un parc agroindustrial merge și un centru de transfer tehnologic
Din acel moment, TransAgropolis și-a luat avânt și, în fiecare an, în septembrie, devine într-adevăr polul agricol al regiunii, odată cu organizarea târgului Agralim pe mare parte din suprafața de 25 de hectare pe care o ocupă. Sute de firme și mii de mici producători agricoli sunt prezenți cu produse de profil și utilaje, primesc sau oferă consultanță, participă la conferințe pe teme diverse.
Consiliul Județean are însă planuri mari cu acest parc agroindustrial: extinderea lui cu un centru regional de transfer tehnologic în agricultură și zootehnie. Printre altele, acesta este menit să stimuleze inițiativele de inovare și dezvoltare tehnologică în sectoarele agricol și zootehnic, să crească numărul întreprinderilor care aplică tehnologii noi de producție și să stimuleze cooperarea între mediul de afaceri și cel academic, prin facilitarea dezvoltării de proiecte comune.
Potrivit documentației tehnice întocmite deja, pe o suprafață de 15 hectare vor fi amenajate o platformă expozițională agricolă și de transfer tehnologic, una zootehnică, una pentru demonstrații și încercări, o parcare, perdele de protecție, rețea de drumuri de incintă și utilități. Echivalentul în euro: 3 milioane, pe care CJ speră să-i obțină prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 1, Prioritatea de investiții 1.1. Proiectul a fost depus și la Compania Națională de Investiții.
Management privat pentru un parc mare
Dar cei de la CJ nu caută doar finanțare pentru extindere, ci și o echipă de management pentru întregul parc. Serviciile de administrare și operare ale Transagropolis sunt subiectul unei licitații pentru concesionarea lor pe următorii cinci ani. Valoarea estimată a contractului de concesiune este de 18,47 de milioane de lei, iar ofertele sunt așteptate până pe 7 ianuarie 2019. Câștigătorul va avea dreptul să facă investiții cu aprobarea concendentului, pentru completarea și îmbunătățirea obiectului de activitate.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.