Dosarul de kompromat în cazul jurnalistei Emilia Şercan clasat abrupt de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti (PCAB). Cazul o viza pe jurnalista Emilia Şercan. Kompromatul a avut loc anul trecut, la scurt timp după ce Şercan a scris că teza de doctorat a premierului de atunci, Nicolae Ciucă, e plagiată.
Decizia de soluţionare rapidă a dosarului aparţine Parchetului General, care a transmis la PCAB o notă de îndrumare şi control prin care a cerut să fie luate „măsuri de impulsionare a soluţionării cauzei până la finalul lunii octombrie 2023”, scrie PRESSone.
În legătură cu scurgerea unei probe din Poliţia Română – publicată pe site-ul infractorului Cristian Rizea la 40 de minute după ce jurnalista Emilia Şercan a părăsit secţia de poliţie, dar şi cu operaţiunea de muşamalizare a scurgerii şi cu publicarea repetată a unor fotografii private, magistratul nu a găsit probleme infracționale.
Procuroarea Nicoleta Rotaru de la PCAB a decis că următoarele 7 infracţiuni nu există:
Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice din Poliţia Română (prin publicarea la data de 17 februarie 2022 a unei probe predate Poliţiei pe site-ul realitateadinmoldova[.]md, deţinut de infractorul Cristian Rizea) – „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Violarea vieţii private (prin publicarea la data de 17 februarie 2022 a fotografiilor pe site-ul realitateadinmoldova[.]md, deţinut de infractorul Cristian Rizea, distribuite ulterior pe alte 78 de site-uri) – „fapta nu e prevăzută de legea penală”
Violarea vieţii private (prin republicarea fotografiilor la data de 20 iunie 2022 pe site-urile realitateadinmoldova[.]net, parte a grupului media Realitatea Plus, şi realitateadinmoldova[.]md, distribuite ulterior pe alte 45 de site-uri) – „fapta nu există”
Abuz în serviciu (referitor la gestionarea de către Poliţia Română a probei publicate pe site-ul realitateadinmoldova[.]md, deţinut de infractorul Cristian Rizea) – „fapta nu există”
Citește și Şeful AUR, George Simion, sare în apărarea Elenei Lasconi
Pentru alte două infracțiuni, procuroarea Nicoleta Rotaru a decis următoarele:
- pentru acces ilegal la un sistem informatic, adică pentru furtul unui număr de 5 fotografii personale, „a intervenit prescripția răspunderii penale”;
- pentru violarea vieții private prin publicarea celor 5 fotografii personale pe 31 de site-uri pentru adulți, a fost dispusă „disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor”.
Decizia de închidere a acestui dosar vine la 22 de zile după ce Parchetul Sectorului 4 a renunțat la urmărirea penală într-un alt caz, cel de amenințare împotriva mea, pe motiv că continuarea cercetărilor „nu prezintă interes public” – deși ordonanța consemnează faptul că amenințarea era în mod explicit legată de investigația privind plagiatul premierului Nicolae Ciucă.
Mai multe puteți citi în PRESSone.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!