Parchetul Curții de Apel Craiova a clasat dosarul unui sabotaj pe calea ferată după 14 ani de anchete

Data:

spot_img

14 ani nu le-au fost suficienți procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova să afle cine e vinovat pentru un deraierea unui tren de călători, în august 2009. Dosarul s-a clasat prin prescriere, în august. Fapta cercetată a fost de intervenție cu intenție la calea ferată.

Peste 300 de oameni au văzut moartea cu ochii în dimineața zilei de 21 august 2009, la doar câțiva kilometri de gara Craiova. Trenul care trebuia să îi ducă la București, Acceleratul 1692, a deraiat puțin înainte de stația Cârcea și șapte din cele opt vagoane s-au răsturnat în afara căii ferate.

În câmp, într-o zonă dificilă, în plină noapte.

Citește și: „Holocaustul nu e doar despre genocid, ci și despre efectul propagandei, al minciunii, despre violența limbajului”

Declarații oficiale despre un posibil sabota

Doar o minune a făcut ca nimeni să nu fie grav rănit. Toate declarațiile oficiale, făcute la fața locului și după, vorbeau despre un posibil sabotaj. Probele găsite lângă o șină desprinsă conduceau spre această concluzie.

Au existat și suspecți, și puși sub acuzare, dar dosarele lor s-au închis.

A rămas o singură anchetă care cerceta intervenții la calea ferată ce pun în pericol siguranța circulației. Și acest dosar s-a închis acum prin prescriere.

Citește și: Dănuț Lupu, condamnat definitiv la închisoare cu executare

Acceleratul 1692 circula între Timișoara și București Nord. Plecase din Gara Craiova de câteva minute și abia prinsese viteză. La ora 2.30, garnitura a zburat de pe șine și vagoanele s-au răsturnat ca piesele de domino, unul după altul în câmp, rupte de locomotiva care a mai înaintat peste 100 de metri.

„Am început să scoatem oamenii din vagoanele răsturnate”

Printre călătorii care trăiau momente de groază erau doi jandarmi care mergeau spre Capitală pentru un examen. Voiau să plece în misiune în Kosovo. Când trenul a deraiat, au sunat imediat la 112. N-au reușit să prindă un operator așa că, în disperare de cauză, și-au sunat colegii.

„Am aflat primii. Aveam doi colegi în tren și l-au sunat pe comandant. Era în funcție generalul Constantin Ion. El a sunat imediat pe toată lumea și pe noi ne-a mobilizat.

Am plecat într-acolo imediat. Am ajuns primii și am început să scoatem oamenii din vagoanele răsturnate”, a povestit, pentru Europa Liberă, unul dintre jandarmii care a fost la intervenție în acea noapte.

Continuarea, în europalibera.org


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: În vagoanele răsturnate în câmp, călătorii s-au călcat în picioare în graba de a ieși afară. Sursă: Agerpres

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Negrilă de la Olt, lăsat fără atribuții după ce a fost pus sub acuzare

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)...

Indexul Statului de Drept. Poziția ocupată de România în clasamentul mondial

Indexul Statului de Drept. Poziția ocupată de România în...

Dosarul lui Uncheașu, „îngropat” de procurori de dragul părinților judecători din Craiova

Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara a clasat un...