Parchetul European a pus sechestru pe bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro din România

Data:

spot_img

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a pus sechestru pe bunurile unui suspect din București în valoare toată de 2,4 milioane de euro. Acesta este implicat într-un dosar despre importuri frauduloase de combustibil în Italia.

Anchetatorii au înghețat 14 conturi și au pus sechestru pe 18 proprietăți ale acestuia, în timp ce prejudiciul estimat în dosar este de 92 de milioane de euro.

Citește și: Candidați comuni PSD-PNL în orașele mari cu primari USR (surse)

Un suspect avea bunuri în România

”În cadrul unei investigații privind o fraudă transfrontalieră complexă în materie de TVA, care a implicat combustibili importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), au pus sechestru în România pe bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro.

Acest lucru se adaugă la cele anterioare executate în Italia, în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu au acoperit întregul prejudiciu adus bugetului UE de activitățile frauduloase investigate, estimat la 92 de milioane de euro.

Citește și: Vasile Blaga rămâne cu certificatul de revoluţionar după o greşeala unei instituţii din subordinea Guvernului

Din acest motiv, atunci când procurorii europeni delegați la Bologna au găsit bunuri ale unuia dintre suspecți situate în România, au solicitat colegilor lor de la București să pună sechestru, lucru care a fost realizat cu promptitudine, datorită modelului operațional al EPPO ca birou unic”, a transmis, luni, instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, într-un comunicat de presă.

14 conturi înghețate

Parchetul European arată că a fost pus sechestru pe 18 proprietăți ale suspectului, situate în România. În plus, au fost înghețate mai multe conturi bancare.

”De asemenea, au fost îngheţate 14 conturi bancare, precum şi participaţii în societăţi româneşti care activează în domeniul imobiliar şi în sectorul comercializării de carburanţi, toate cu o valoare totală combinată de 2,4 milioane de euro”, se menționează în document.

Ancheta are în vedere un presupus grup infracțional gestionat de trei persoane de origine italiană, care acționează din Napoli, Dubai și Miami.

„Aceştia sunt suspectaţi că au introdus pe teritoriul italian produse petroliere de la rafinării din Croaţia şi Slovenia pentru a le revinde ulterior la un preţ redus, folosind o serie de societăţi fantomă şi o societate tampon. Potrivit anchetei, combustibilul era vândut unor societăţi din România şi din Regatul Unit şi apoi facturat unor societăţi fantomă italiene, toate administrate de membri ai organizaţiei criminale”, scrie în textul transmis de Parchetul European.

Dovezile arată că produse petroliere erau vândute unei societăți din Parma, despre care se consideră că a comis o „fraudă intracomunitară de tip «Missing Trader Intra-Community» (MTIC) – o schemă infracţională complexă care profită de normele UE privind tranzacţiile transfrontaliere între statele membre, întrucât acestea sunt scutite de TVA”, potrivit procurorilor.

Vindeau sub prețul pieței

Astfel, societatea a vândut produse din petrol la prețuri sub cel al pieței în mai multe orașe din Italia.

”Acest lucru a permis societăţii să revândă produse petrochimice la preţuri sub cele ale pieţei, prin intermediul a 17 benzinării fără marcă situate în provinciile Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia şi Verona – obţinând astfel un avantaj ilegal faţă de operatorii economici oneşti”, se arată în comunicat.

Procurorii estimează că această schemă a dus la un prejudiciu de peste 92 de milioane de euro, aferent impozitelor neplătite din 2016.

Parchetul European precizează că bunurile situate în România aparțin reprezentantului legal al societății investigate din Parma.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...