Părinți din Oradea trimiși în judecată după ce și-au retras copiii de la școală, pentru a face homeschooling | Bihoreanul

Data:

spot_img

Părinți din Oradea trimiși în judecată după ce și-au retras copiii de la școală. După ce în luna mai o familie din Bihor a fost condamnată pentru că făcea homeschooling cu copiii, acum încă două familii sunt judecate pentru aceeași faptă.

Doar un părinte devotat știe cât de multe neliniști are încă din primele clipe de viață ale copiilor.

Viața de familie este antrenată în jurul lor, iar pentru ei părinții sunt dispuși să escaladeze ziduri înalte. Chiar și pe cele ridicate de autorități…


Citește și Rezultate Bacalaureat 2024. Ministerul Educației a publicat listele cu notele și mediile înainte de contestații

Părinți trimiși în judecată pentru că fac homeschooling cu copiii

Orădenii Estera și Darius Cornean au vrut să le asigure celor trei copii cele mai bune condiții de studiu. Fiul lor cel mai mare este student în America, iar pe mezini i-au înscris ca elevi la distanță la o școală de pe același continent.

Pentru că în România sistemul homeschooling nu este permis, cei doi soți riscă acum închisoarea, sub acuzația de îngrădire a accesului la educație. Șocați și intrigați, au mărturisit BIHOREANULUI că nu și-au oprit copiii de la studiu, ci, din contră, îi încurajează să învețe cât mai eficient…

Așa tată, așa fiu

Estera și Darius s-au căsătorit când aveau puțin peste 20 de ani, iar acum, aproape două decenii mai târziu, sunt părinții a trei copii: Daria (10 ani), Dominic (12 ani) și Ianis (21 de ani).

Daria și Dominic sunt copiii lor biologici, dar Ianis e primul venit în familie, adoptat de îndată ce s-au căsătorit. „Nu pentru că nu am putut avea copii biologici, ci pentru că una din virtuțile noastre, ca familie, este iubirea semenului”, explică Darius.


Citește și Poluarea la bani mărunți. Cât preț pun primarii din Bihor pe protecția mediului înconjurător


Cei doi soți sunt absolvenți de jurnalism și și-au clădit carierele în domeniul fotografiei și al videografiei. Bărbatul este unul dintre cei mai cunoscuți cameramani orădeni, multipremiat și nominalizat de două ori la Golden Lens, „Oscarul” imaginilor de nuntă, iar fiul cel mare îi calcă pe urme.

Anul trecut, Ianis (foto) a fost admis la o universitate din America, unde studiază cinematografia, în ciuda faptului că, în urma unui accident, nu-și mai poate folosi deloc mâna stângă. Părinții l-au învățat, însă, că niciun handicap nu-i poate sta în cale, dacă este ambițios, harnic și dornic să învețe…

Educație centrată pe copii

Soții Cornean își încurajează copiii să devină cea mai bună versiune a lor și de aceea, când au ales o școală pentru mezini, au optat pentru Liceul German Friedrich Schiller. „Noi nu știm germană, dar știam că un copil se dezvoltă diferit dacă are interacțiune în două limbi”, spune tatăl.

În 2022, însă, părinții au luat decizia de a-i retrage pe Daria și pe Dominic de la școală, unde erau în ciclul primar. „Cunoșteam tot mai mulți părinți care au optat pentru alternative moderne la sistemul educațional.

Ne-am documentat, pentru că ne doream cea mai bună alegere pentru copiii noștri. Nu avem ce să le reproșăm învățătoarelor, erau profesioniste, dar acționau în limitele sistemului. Ne-am dorit o educație centrată pe copii”, explică Darius.


Citește și Elevă din Botoșani cu media 10 la Bacalaureat: “A contat foarte mult susținerea familiei, a profesorilor și a colegilor” | Monitorul de Botoșani


Au aflat de Abeka Academy, o școală privată din Pensacola, Florida, care oferă și servicii de homeschooling, model în care copiii rămân acasă și învață sub supravegherea părinților.

„Este mai degrabă o formă de învățământ la distanță”, spune Darius. Abeka ține în America ore fizice, în clase, care pentru copiii internaționali sunt transmise online.


Citește continuarea în Bihoreanul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Bihoreanul)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alfred Bulai, a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

A murit Dorin Presecan, fost actor al Teatrului Regina Maria din Oradea | Bihoreanul

Dorin Presecan, fost actor al teatrului Regina Maria din...