Părinții unui băiețel de 8 ani se luptă în instanță cu Statul Român pentru tratamentul de 8.000 de euro al copilului lor | Reporter de Iași

Data:

spot_img

Părinții unui băiețel de 8 ani din Iași au dat în judecată luna trecută Guvernul, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății. În acțiunea în instanță, părinții au relatat faptul că, încă din primii ani de viață, copilul lor, Gabriel, a fost diagnosticat cu acondroplazie, una dintre cele mai răspândite forme de nanism.

În perioada recentă, o mare firmă de medicamente din străinătate a descoperit un medicament – Vosoritidum (denumire comercială Voxzogo) aplicabil pacienților cu vârsta de cel puțin 2 ani, ale căror epifize nu sunt închise. Substanța activă din Voxzogo acționează direct asupra punctelor de creștere din oase, pentru a induce creșterea osoasă nouă.

Această terapie injectabilă a fost aprobată în urmă cu câțiva ani de FDA (U.S. Food and Drug Administration) și a fost autorizată de punere pe piaţă prin procedura centralizată de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Citește și: Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, vizat de DNA într-un dosar de luare mită (surse)

Din păcate pentru Gabriel, România s-a dovedit un stat care a luat în derâdere articolul din Constituție care garantează dreptul la sănătate și nu i-a pus la dispoziție acest tratament.

În dosarul de la Curtea de Apel Iași, părinții au cerut ca pârâții să îi asigure lui Gabriel acest tratament în regim de urgență. Ei au afirmat că, până acum, au achiziționat Voxzogo din resurse proprii, dar condițiile materiale nu le mai permit acest lucru, prețul unui flacon fiind foarte mare: aproape 40.000 de lei. „(…) sunt 50 de copii în țara aceasta, 30 de dosare pe rol în instanță și 10 copii care au deja acces la acest tratament.  Sunt 10 cazuri de copii care au urmat aceeași procedură și care astăzi fac acest vaccin care le permite să deblocheze gena acesta care le oprește creșterea”, au scris reclamanții în acțiune.

Continuarea, în Reporteris.ro

Citește și: Microhidrocentralele care seacă cursurile de apă și distrug zonele protejate sunt subvenționate de stat. Ce politicieni sunt implicați INFOGRAFIC

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Reporteris.ro)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Aplicația E-Muscel pentru reclamații online. De ce sunt nemulțumiți locuitorii orașului | Argeșul Online

Aplicația E-Muscel pentru reclamații online. De ce sunt nemulțumiți...

A8 Moțca-Ungheni, un pas mai aproape de realizare | Ziarul de Iași

A8 Moțca-Ungheni, un pas mai aproape de realizare. „Suntem...

19 percheziții domiciliare și 14 persoane reținute în mai multe județe din țară | Gazeta de Dimineață

19 percheziții domiciliare și 14 inculpați reținuți, într-un dosar...

Traficul rutier a fost închis în centrul orașului Slatina pentru organizarea „Zilelor Recoltei” | Reporter24

Traficul rutier a fost închis în centrul orașului, Bulevardul...