Pariul îndrăzneț al unui oraș românesc de provincie

Data:

spot_img

Opt ani a durat până când clădirile Coloniei Pictorilor, monument istoric cu o vechime de 127 de ani, au fost reabilitate. Toată lumea a auzit de Școala de pictură de la Baia Mare, dar rămăsese cumva în trecut, doar o referință nostalgică pentru generațiile mai vechi.

În 2011 însă, o tânără artistă cu stagii de management cultural în Franța devine președinta Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din Baia Mare și, inspirată din modelele de rezidență artistică din Franța, începe un demers de convingere și acțiune la nivel local pentru ca Baia Mare să reabiliteze patrimoniul artiștilor și să modernizeze noi spații de galerii de artă.

Pare o utopie, dar Primăria orașului se lasă convinsă. Finanțează reparațiile și modernizarea celor 28 de ateliere de creație și a galeriei care are 700 de metri pătrați. Ulterior, aplică pentru finanțare din fonduri europene și, în 2017, toamna, se deschide Colonia Pictorilor cu o expoziție internnațională.

De atunci, la Baia Mare au avut loc în medie 24 de evenimete anual în spațiile Coloniei: Galeria și cele 28 de ateliere de creație au fost gazdele unor expoziții de artă, festival de film, de teatru, de jazz…

An de an, zeci de mii de vizitatori au ajuns în insula artiștilor din Baia Mare. Convinsă de beneficii, conducerea locală finnațează și o Galeria Nouă din centrul orașului, alt spațiu destinat artei, de peste 200 de mp.

Colonia pictorilor
Colonia pictorilor

Muncă pentru artă

„Cel mai important proiect realizat este cel al reabilitării Coloniei Pictorilor, care renaște astăzi cu scopul de a reconstrui identitatea culturală a orașului și a regiunii.

Acest sit cultural reprezintă comunitatea, care se identifică şi participă pentru definirea lui. Altfel spus, Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor devine un dispozitiv puternic prin care breasla artistică băimăreană produce şi scoate la vedere identitatea proprie.

Acest spaţiu astfel gândit şi creat este pe de o parte o oglindă a breslei artistice, un loc de ospitalitate, o interfaţă, permiţând turiştilor să cunoască acest specific local cu caracter internaţional. Prin tot ceea ce este, acest loc va comunica legat de unicitatea lui”, consideră Laura Ghinea, realizatoarea proiectului.

Atelierele de creație, cele 28 de spații aflate într-un parc-grădină de 13 mii de mp sunt destinate unor rezidențe care pot începe după finalizarea implementării proiectului european, adică din noiembrie anul acesta. 

„Unele dintre aceste ateliere rezidențe pentru artiști fac parte dintr-un proiect de schimburi în cadrul căruia spațiul Coloniei Pictorilor se va dinamiza și va recăpăta dimensiunea europeană.

Prin sistematizarea pe verticală a spațiului exterior, foarte generos și cu o vegetație păstrată foarte bine pentru zona centrală a orașului, se pune în valoare contrastul dintre cele 6 edificii din incintă și elementul natural cu aspect de parc.

Funcțiunea de galerie de artă este optimizată, spațiu imperios necesar pentru un centru artistic cu o asemenea istorie”, explică Laura Ghinea, președinta UAP Baia Mare.

Colonia pictorilor
Colonia pictorilor

Rectorul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Eugen Savinescu, spune că a rămas foarte impresionat de ce a reușit Baia Mare să facă pentru artă și artiști.

„Am rămas impresionat de resursele pe care le oferă Centrul de Artă Contemporană «Colonia Pictorilor» de la Baia Mare în prezent, de la atelierele destinate creației artistice la spațiul expozițional.

Acesta din urmă este structurat și amenajat în așa fel, încât să poată găzdui în foarte bune condiții artă produsă în tehnici diverse, ceea ce a reprezentat un avantaj inclusiv în cazul expoziției pe care universitatea noastră a organizat-o recent la «Colonia Pictorilor», intitulată De Facto. UAD 2023, expoziție ce oferă o imagine reprezentativă a creației artistice realizate de către artiștii profesori ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca”, a explicat rectorul, pentru PRESShub.

Colonia pictorilor
Colonia pictorilor

Galerii de nivel occidental la Baia Mare

Din toamna acestui an, Colonia Pictorilor poate oferi rezidențe artiștilor români și străini, poate realiza schimburi culturale și reface un patrimoniu artistic demn de orașe și mai mari.

„Atelierele de creație, spațiile de cazare și spațiul de expoziție au trecut printr-o reabilitare masivă și în același timp atent, estetic îndrăzneț și profesionist realizată, făcând din acest centru de artă de la Baia Mare, aș spune, o excepție fericită în peisajul spațiilor din România destinate artelor vizuale”, ne-a declarat rectorul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Eugen Savinescu.

Deși are o puternică școală de artă, Clujul nu are încă o infrastructură care să asigure continuitate proiectelor culturale majore.

„În ce privește Clujul, acesta are o bună tradiție recentă de realizare de centre dedicate producției artistice contemporane, din păcate însă cu o durată de viață destul de redusă. Impactul lor pozitiv și de amploare în ce privește dinamizarea scenei artistice clujene, dar și asupra impunerii Clujului ca un important centru al artei contemporane este de necontestat. Însă, continuitatea acestor evoluții și menținerea lor pe o traiectorie ascendentă sunt imposibil de realizat fără o anume anvergură și coerență a investiției publice, coroborată cu cea privată, în sprijinirea eficientă a producției artistice locale și a colaborărilor internaționale.”

Eugen Savinescu, rectorul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

De ce se poate într-un oraș mai mic? Rectorul Savinescu crede că posibilitatea de a dezvolta proiecte de felul Coloniei Pictorilor nu este restrânsă desigur la orașul Baia Mare, deși este adevărat că aici actualul centru de artă este înrădăcinat într-o venerabilă tradiție locală, atât de producție, cât și de educație artistică.

„Poate în orașe mai mici, dar în care nu lipsește inițiativa managerială în sfera culturii, asemenea proiecte au chiar mai bune șanse de a fi desfășurate decât în marile centre culturale, unde închegarea unor echipe care să funcționeze pe termen mediu și lung și mai ales a unor comunități poate fi uneori mai dificilă.”

Laura Ghinea este conferențiar universitar dr. habil. la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul Foto-Video, director Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor și presedinta Filialei Baia Mare a UAPR. De asemenea, este cercetator Laboratoire SicLab Méditerranée, Université Cote d’Azur Nice, France.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. A trecut dincolo de știrile care durează, știm bine, o zi și este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima ediție a festivalului Mini TIFF. Premiere de filme și ateliere pentru copii și adolescenți

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prima ediție...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...