Parlamentul European: Rusia trebuie să-și retragă imediat forțele care amenință Ucraina

Data:

spot_img

• Parlamentul condamnă concentrarea de forțe armate ruse în apropiere de Ucraina
• Sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să includă excluderea Rusiei din sistemul de plată SWIFT
• Rusia nu decide viitorul Ucrainei

În contextul creșterii amenințărilor militare ruse la adresa Ucrainei, eurodeputații declară că orice agresiune a Moscovei trebuie să aibă un preț economic și politic ridicat.
Într-o rezoluție adoptată joi cu 548 de voturi pentru, 69 împotrivă și 54 abțineri, Parlamentul condamnă actuala concentrare amplă de forțe armate ruse la frontiera ucraineană. Eurodeputații solicită guvernului de la Moscova să își retragă imediat forțele și să nu mai amenințe țara vecină.

Deși subliniază faptul că acumularea militară reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa păcii, stabilității și securității în Europa, aceasta este, de asemenea, un instrument de a extrage concesii politice de la Occident în detrimentul Ucrainei, declară eurodeputații.

Având în vedere aspirațiile ucrainene de aderare la NATO, textul subliniază că „orice țară trebuie să își poată alege alianțele fără a depinde de aprobarea unei țări terțe” și, prin urmare, respinge orice încercare a Rusiei de a include anumite țări în „sfera sa de influență” pentru a le modela viitorul.

Rusia trebuie să plătească un preț economic și politic ridicat pentru orice noi agresiuni

UE trebuie să fie pregătită să trimită Rusiei un avertisment puternic că ostilitățile militare împotriva Ucrainei vor fi nu numai inacceptabile, ci vor avea, de asemenea, un preț economic și politic ridicat, afirmă textul. Țările UE trebuie să rămână pregătite să convină rapid asupra unor sancțiuni economice și financiare severe împotriva guvernului rus pentru a aborda amenințările imediate, mai degrabă decât să aștepte o altă invazie înainte de a lua măsuri.

Orice nou pachet de sancțiuni ar trebui să includă ofițerii și generalii ruși implicați în planificarea unei posibile invazii, precum și cercul imediat al președintelui rus, oligarhii din jurul lui și familiile acestora. Acesta ar trebui să implice, de asemenea, înghețarea activelor financiare și fizice în UE, interdicții de călătorie, excluderea Rusiei din sistemul de plăți SWIFT, și să vizeze sectoare importante ale economiei ruse și să perturbe finanțarea serviciilor de informații și a armate.

Reducerea dependenței de energia rusească

Eurodeputații solicită, de asemenea, ca UE să ia măsuri credibile pentru a-și reduce dependența de importurile de energie din Rusia și să dea dovadă de o solidaritate energetică mai puternică cu Ucraina. Acest lucru ar trebui realizat prin interconectarea mai strânsă a infrastructurilor energetice ale UE și ale Ucrainei.
Rezoluția solicită ca gazoductul Nord Stream 2 să nu devină operațional, indiferent dacă, la un moment dat, îndeplinește sau nu dispozițiile Directivei UE privind gazele naturale.

Trebuie respectate acordurile de încetare a focului

Parlamentul îndeamnă, de asemenea, Rusia și separatiștii sprijiniți de Rusia din estul Ucrainei să adere la acordurile de încetare a focului. În plus, eurodeputații solicită Rusiei să se implice în mod constructiv în așa-numitul format Normandia (care reunește reprezentanți ai Germaniei, Rusiei, Ucrainei și Franței) pentru a încerca să rezolve conflictul din Donbas și în Grupul trilateral de contact, precum și să își pună în aplicare obligațiile internaționale care îi revin, în special în temeiul acordurilor de la Minsk și al Convenției ONU privind dreptul mării.
Rezoluția își exprimă, de asemenea, sprijinul deplin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.
Mai multe informaţii:
Proiect de rezoluțieTextul adoptat va fi disponibil aici (16.12.2021)
Urmăriți o înregistrare video a dezbaterii în plen cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell (14.12.2021)
Sursă: Biroul Parlamentului European în România
spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Raport US Helsinki Commission. Acțiunile țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în fața influenței Rusiei

Rusia încurajează Beijingul și Teheranul să încalce normele internaționale,...

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință | Aktual24

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință. Potrivit unei...

Armata ucraineană, luptă directă cu trupele nord-coreene | Aktual24

Armata ucraineană, luptă directă cu trupele nord-coreene. Pentru prima...