joi, 2 decembrie 2021
AcasăNewsletterParlamentare 2020. Analiza lui Iulian Comănescu: „Șapte paradoxuri ale acestor alegeri”

Parlamentare 2020. Analiza lui Iulian Comănescu: „Șapte paradoxuri ale acestor alegeri”

PSD marchează un „Mihaela, dragostea mea” pe dos. Se culcă cu cel mult o victorie de stimă și se trezește cel mai influent partid din România, la o distanță de cel puțin patru procente de PNL.

O bună parte din ce-am scris într-o postare anterioară nu mai stă în picioare, fiindcă distanța de PNL pune PSD în cu totul altă situație decât un scor foarte apropiat sau un loc 2.

2. Pieleanu supraevaluează PNL cu vreo cinci procente. Cine ar fi crezut? Toate calculele tuturor, nu numai ale mele, se bazau pe faptul că PSD arată în exit poll mai bine decât în realitate și se va duce sub scorul din exit poll. PSD a arătat la fel în rezultate, dar faptul că PNL și USR s-au dus (mult) în jos fac din coaliția PNL-USR orice altceva decât o formulă de guvernare dominantă, cu legitimitate crescută.

3. PSD se descotorosește de naționalism și euroscepticism. Singura veste bună legată de explozia AUR e că nou-născuții cu barbă și tricolor drenează din PSD discursul antieuropean. Pe termen lung, asta poate da partidului aceeași conformitate proeuropeană, frecventabilă, pe care a avut-o pe vremuri.

4. UDMR va scoate România din cofă pentru prima oară de pe la începutul anilor ’90, punând umărul la o coaliție reformistă.

5. UDMR obține cel mai bun scor de multă vreme, peste 6% (sau dintotdeauna?), dar nu are ce face cu el, fiindcă e legat de PNL și USR vrând-nevrând.

6. USR PLUS pierde cu cel mai reformist program politic, deși are cel mai reformist electorat.

7. Facebook, guerrilla marketing și alte cascadorii de comunicare atrăgătoare și contemporane își dovedesc eficiența. La AUR.

(Iulian Comănescu este un analist media român. A fost, pe rând, redactor, redactor-șef, producător executiv la Pro TV, redactor-șef adjunct la Unica, senior editor la TVmania, redactor-șef la Realitatea TV, editor mass media la Evenimentul Zilei)

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE