Parlamentarii ieşeni cheltuiesc jumătate din banii birourilor parlamentare după bunul plac

Data:

spot_img

Parlamentarii ieşeni au cheltuit aproape 2 milioane de lei în baza unei simple semnături. Suma reprezintă jumătate din cheltuielile aferente funcţionării cabinetelor parlamentare.

Potrivit legii, aceşti bani sunt justificaţi doar în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a fiecărui parlamentar conform căreia acesta a cheltuit fondurile pentru propriul cabinet: de la protocol şi curăţenie până la achiziţia de furnituri de birou. Nu sunt necesare alte justificări.

Potrivit surselor ZDI, în unele cazuri, banii „pe semnătură”, aşa cum alintă parlamentarii acest tip de venit, nu sunt cheltuiţi în mod neapărat pentru cabinet.

Cel mai relevant exemplu ne-a fost relatat de un fost angajat al unui cabinet: parlamentarul ar fi semnat că a cheltuit fondurile, dar banii încasaţi ar fi fost puşi la „ciorap” pentru campanii electorale sau ar fi alimentat conturile partidului sub formă de donaţie.

Important: banii „pe semnătură” nu fac obiectul vreunui control, legea prevede doar declaraţia de propria răspundere. Într-un an, în cazul parlamentarilor ieşeni, suma totală „pe semnătură” ajunge la peste 2,8 milioane lei (circa 500.000 euro), iar dacă ne referim la nivel naţional, atunci deputaţii şi senatorii cheltuiesc anual peste 78 milioane lei (peste 15 milioane euro) doar în baza unei declaraţii pe proprie răspundere.

Din ce este formată suma forfetară

Fiecare deputat sau senator are dreptul la o sumă forfetară care ajunge la peste 28.000 lei/lună pentru organizarea şi funcţionarea cabinetelor parlamentare.

O cotă de până la 50% din această sumă poate fi cheltuită în baza unei simple declaraţii. În general, tendinţa parlamentarilor ieşeni este de a profita la maximum de această facilitate.

Pentru ceilalţi bani trebuie aduse acte doveditoare care să justifice cheltuieli precum: personal, chirie (şi utilităţi), prestări servicii şi obiecte de inventar (achiziţii care rămân, teoretic, în patrimoniul Parlamentului).

Dar, suma forfetară aferentă cabinetului nu este singurul venit al unui parlamentar: fiecare dintre aceştia are dreptul la o indemnizaţie lunară şi alte cheltuieli făcute de acesta (cazare în Capitală, transport, diurne), inclusiv deconturi pentru plecări în străinătate. Din acest punct vedere, unui deputat ieşean i s-au decontat, în medie, 1.000 euro/zi, pentru o călătorie recentă, de 10 zile, în străinătate, dar, despre cât de „plimbăreţi” sunt parlamentarii ieşeni, vom relata într-o ediţie viitoare.

Cumulând toate sursele de venituri aferente unui parlamentar, cheltuielile lunare ale statului pentru un deputat sau senator sunt în jur de 50.000 lei, în funcţie de activitatea fiecăruia.

Potrivit analizei ZDI, dintre cele 3,9 milioane lei pe care parlamentarii ieşenii le-au încasat din suma forfetară în primele 9 luni ale anului, 46% au fost bani cheltuiţi „pe semnătură”, 28% au reprezentat cheltuieli de personal, 20% au fost contracte de prestări servicii, 5% chirie (inclusiv utilităţi), iar 1% obiecte de inventar.

Acest lucru arată că parlamentarii ieşeni preferă să cheltuiască jumătate din banii forfetari fără a oferi prea multe explicaţii. Cu câteva excepţii notabile, activitatea parlamentarilor ieşeni este una destul de ştearsă, încă de la începutul actualei legislaturi. Iar cei care sunt activi din punct de vedere public sunt cu gândul la alegerile din 2024.

Ce tipuri de cheltuieli pot fi făcute pe proprie răspundere

Foşti şi actuali consilieri în cabinete parlamentare au declarat pentru ZDI că suma aferentă declaraţiei pe proprie răspundere este utilizată, în special, pentru cheltuieli de protocol şi achiziţii de bunuri pentru funcţionarea cabinetului. În unele cazuri, ni s-a relatat faptul că banii „pe semnătură” mai sunt cheltuiţi pe servicii pentru care parlamentarul nu a depus în timp util deconturile la instituţie.

„Declar pe propria răspundere că în luna …… am efectuat, conform art. 12 din Normele privind modul de utilizare şi justificare a sumei forfetare pentru cheltuielile de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare, cheltuieli pentru: furnituri de birou şi materiale consumabile pentru imprimante, copiatoare, faxuri etc., protocol pentru primirea invitaţilor, transport în circumscripţia electorală (carburanţi, lubrifianţi, taxi etc.), materiale de curăţenie şi întreţinere, în sumă totală de ……….. lei”, acesta este declaraţia pe proprie răspundere depusă de fiecare parlamentar. Niciun alt act doveditor nu este necesar pentru justificarea sumei care poate ajunge la peste 14.000 lei/lună (sumă similară cu indemnizaţia lunară minimă a unui deputat), iar ideea unui control financiar nu există, titrează Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related