- Partidul Oamenilor Tineri (POT) a obținut 31 de mandate cu doar 276.951 lei cheltuiți, o performanță greu de explicat, similară cu mentorul său, Călin Georgescu, care a declarat oficial zero cheltuieli în campania sa prezidențială.
Formațiunea politică Partidul Oamenilor Tineri a reușit o performanță remarcabilă și greu de explicat pentru specialiștii în promovare la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, obținând 24 de mandate în Camera Deputaților și 7 în Senat, cu un buget electoral de doar 276.951 de lei.
Această sumă, provenită din contribuțiile candidaților (208.021,30 lei) și ale partidului (68.969,63 de lei), a fost integral validată și rambursată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), conform Raportului nr. 4.195 din 1 martie 2025
Partidul care l-a sprijinit pe Călin Georgescu, candidatul cu zero cheltuieli
POT a fost perceput ca principalul susținător al candidatului independent Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din 2024. Spre deosebire de POT, Călin Georgescu a mers și mai departe și a susținut că nu a cheltuit niciun leu.
Deși Georgescu a declarat oficial zero cheltuieli în campania sa electorală, investigații ulterioare au dezvăluit existența unei campanii masive de promovare pe platforme precum TikTok și Telegram, finanțată prin surse nedeclarate, inclusiv o sumă de 381.000 de dolari plătită de Bogdan Peschir pentru promovarea conținutului pro-Georgescu.
Cheltuielile oficiale ale POT
În urma verificărilor efectuate între 9 ianuarie și 28 februarie 2025, AEP a constatat că POT a respectat prevederile legale privind finanțarea campaniei electorale, cu excepția unor nereguli minore care au fost sancționate cu avertisment.
Cheltuielile totale de 276.951 de lei au fost considerate eligibile pentru rambursare
Ca urmare a verificărilor efectuate de AEP asupra documentelor puse la dispoziția echipei de control s-a constatat că pentru campania electorală aferentă alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din data de 1 decembrie 2024:
- contribuțiile electorale au fost în cuantum de 276.990,93 lei și au provenit din contribuțiile candidaților – 208.021,30 lei;
- și din contribuțiile partidului – 68.969,63 lei;
Astfel, cheltuielile totale electorale au fost în cuantum de 276.951 de lei, precizează instituția. AEP a decis să deconteze toate aceste cheltuieli.
„În conformitate cu prevederile art. 48 alin. (12) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în urma verificărilor efectuate, echipa de control a validat suma de 276.951,75 lei aferentă cheltuielilor electorale, pe care o propune în vederea rambursării către competitorul electoral”, scrie în decizia AEP.
Promovarea fiecărui parlamentar POT a costat de 9.000 de lei
Cu un total de 31 de parlamentari (24 de deputați și 7 senatori), POT a demonstrat o eficiență financiară notabilă. Calculând suma cheltuită per parlamentar, rezultă un cost de aproximativ 8.934,92 lei pentru fiecare mandat obținut, o sumă semnificativ mai mică decât media cheltuielilor altor partide.
„În mod normal, cu o promovare de 10.000 de lei, doar pe rețelele de sociale cu greu ajungi la un share interactiv de 5.000 de oameni. Însă, partidul a profitat mult de tracțiunea lui Călin Georgescu între primul și al doilea tur al alegerilor de anul trecut, așa poate fi explicat că au intrat în parlament cu cheltuieli minime pe cap de parlamentar”, ne-a declarat un consultat la o firmă de promovare din Capitală.
de anul trecut, așa poate fi explicat că au intrat în parlament cu cheltuieli minime pe cap de parlamentar”, ne-a declarat un consultat la o firmă de promovare din Capitală.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / George Calin)