Parlamentul European: un raport despre cum ar trebui să arate cooperarea UE-India în comerț și investiții

Data:

spot_img

Cooperarea între UE și India a crescut semnificativ în ultimii ani. În luna iunie UE și India au relansat negocierile pentru un acord de liber schimb cuprinzător, cu speranța încheierii acestuia până la finele lui 2023.

Aflați cum se poate îmbunătăți și mai mult cooperarea UE-India aici: http://epfacebook.eu/UEIndia

Cele două puteri globale explorează posibilități de a-și strânge legăturile. În iunie UE și India au relansat negocierile pentru un acord de liber schimb cuprinzător, cu speranța încheierii acestuia până la finele lui 2023. Cu ocazia sesiunii plenare din 4-7 iulie din Strasbourg Parlamentul a aprobat un raport referitor la cum ar trebui să arate viitoarea cooperare UE-India în domeniul comerțului și investițiilor. Raportul îndeamnă negociatorii să găsească soluții la problemele privind accesul pe piață pentru sectoare precum cel auto, agricol și farmaceutic. Cu toate acestea, nu trebuie făcute compromisuri asupra conținutului de dragul unei încheieri rapide a acordului.

De ce este nevoie de o relație mai strânsă între UE și India?

Fiind cele mai mari democrații din lume, UE și India au în comun valori similare dar și  provocări asemănătoare, cum ar fi schimbările climatice. Cooperarea dintre ele încă nu și-a atins potențialul complet, spune raportul. Pentru moment, este nevoie de o cooperare mai strânsă între UE și India pentru a face față consecințelor în domeniul securității alimentare ale războiului purtat de Rusia în Ucraina.

Ce acorduri există deja?

UE și India au semnat un parteneriat strategic în 2004, axat pe valori comune și pe angajamentul pentru o ordine globală bazată pe reguli și multilateralism. Negocierile comerciale au început inițial în 2006, însă din 2013 sunt înghețate. În 2020 UE și India au agreat o foaie de parcurs până în 2025 pentru parteneriatul strategic. Anul trecut Parlamentul a adoptat un raport prin care solicită UE și Indiei să lucreze împreună pentru a depăși provocările geopolitice.

Relațiile economice dintre UE și India

Economia Indiei este nu doar una dintre cele mai mari din lume, dar înregistrează și o dezvoltare foarte rapidă. Înaintea pandemiei Covid-19 produsul său intern brut creștea cu circa 6% pe an.

UE este al treilea cel mai mare partener comercial al Indiei și primul investitor străin, în timp ce India este al nouălea partener comercial al UE și reprezenta sub 2,1% din comerțul total de mărfuri în 2021.

Aflați mai multe date și cifre despre poziția UE în comerțul global.

Legăturile mai strânse au contribuit deja la creșterea volumului comerțului și investițiilor între cei doi parteneri. De exemplu, comerțul a crescut cu 70% între 2009 și 2019, în timp ce participarea UE la investițiile străine a crescut de la 8% la 18% în aceeași perioadă.

În jur de 6000 de firme europene operează în India, asigurând 1,7 milioane de locuri de muncă direct și 5 milioane indirect.

Citiți mai multe despre acordurile comerciale ale UE.

Lupta împotriva schimbărilor climatice

UE și India sunt pe locul trei, respectiv patru între cei mai mari producători de gaze cu efect de seră. De aceea, ele au un interes comun în combaterea schimbărilor climatice și în tranziția spre o economie durabilă.

Promovarea democrației și drepturilor omului

Fiind cele mai mari democrații din lume, UE și India pot contribui la promovarea drepturilor omului, a democrației și a egalității de gen.

Totuși, raportul „deplânge” ezitarea Indiei de a condamna agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei și subliniază cât este de important ca democrațiile din lume să lucreze împreună și să se pună de acord în domenii esențiale cum sunt valorile fundamentale.

Mai multe despre relațiile externe ale UE

Mai multe informații

Parlamentul European
Parlamentul European

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...