sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăNewsletterParlamentul European nu a interzis folosirea termenilor „mama” și „tata”: E doar...

Parlamentul European nu a interzis folosirea termenilor „mama” și „tata”: E doar o recomandare

Publicația italiană Il Giornale a scris că Parlamentul European ar fi interzis folosirea termenilor „mama” și „tată” în cadrul comunicărilor oficiale ale instituției. Informația este falsă: este doar o recomandare internă, pentru traducători. Nu e obligatorie.

Presa din România a preluat rapid informațiile din ziarul italian Il Giornale, care afirma că Parlamentul european ar fi elaborat un nou ghid lingvistic, destinat politicienilor și oficialilor, prin care este interzisă folosirea unor termeni ca „mamă”, „tată”, „homosexual ” sau „lesbiană”.

Informația a plecat inițial de la Simona Baldassarre, europarlamentar din partea partidului de dreapta populist Liga lui Salvini. Scandalul a prins imediat și în Parlamentul României.

Deputatul PSD Radu Cristescu a ironizat situația pentru Știrile ProTV: „Acuma mă gândeam să o sun pe mama acasă, la Satu Mare, şi nu ştiu cum să-i spun, că am citit azi o ştire că nu mai putem să spunem mama şi tată. Suntem o ţară ortodoxă, cu credinţă în Dumnezeu, ştiţi cum e, scuipă babele în sân.”

Nu e o interdicție, e o recomandare

Parlamentul European a reacționat și a transmis că informația este falsă, pentru că nu e vorba despre nici o interdicție, ci doar o recomandare și nu se adresează europarlamentarilor, ci mai ales traducătorilor, pentru uz intern. 

„La nivelul Parlamentului European există un glosar intern cu scopul asigurării utilizării unui limbaj nediscriminatoriu și incluziv.

Acesta recomandă utilizarea termenului incluziv «părinți» strict în contextul formularelor administrative și al contextelor asemănătoare.

Documentul este de uz strict intern, se adresează în special traducătorilor din Parlamentul European care lucrează într-un mediu complex în care multilingvismul constituie norma și nu a fost conceput pentru a emite recomandări referitoare la activitatea și declarațiile deputaților europeni”, a transmis biroul de comunicare al Parlamentului European.

Ghidul lingvistic intern

De fapt, direcţia de personal din Parlamentul European a elaborat un ghid lingvistic pentru angajaţii săi, adresat în special traducătorilor din instituție, al cărui scop este de a evita menționarea unor aspecte ce țin de dizabilități fizice, de sex sau de etnie.

Pe lângă termul „părinți”, pentru mamă și tată, documentul mai recomandă ca „pitic” să fie înlocuit cu „persoană de statură mică”, iar în loc de „homosexuali” și „lesbiene” ar trebui spus „persoane gay” și „persoane lesbiene”.

Ghidul lingvistic nu este obligatoriu pentru nicio ţară.

Newsweek România
Newsweek Romania duce jurnalismul de calitate la un alt nivel pe piata autohtona, cu analize si opinii pertinente despre probleme politice si economice, interne sau internationale, informatii atent selectate din lumea afacerilor, a culturii, a sporturilor sau a tehnologiei si recomandari din zona de lifestyle, de la automobile si vacante, la gadget-uri si accesorii vestimentare.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE