Parlamentul European: PNNR ale Poloniei și Ungariei, aprobate în funcție de respectarea statului de drept

Data:

spot_img

Parlamentul European cere Comisiei Europene să temporizeze aprobarea proiectelor de planuri naționale ale Poloniei și Ungariei atâta timp cât persistă preocupările cu privire la respectarea statului de drept, a independenței judiciare și a măsurilor antifraudă, a conflictelor de interese și a corupției.

Raportul, adoptat pe 30 mai 2022, de deputații europeni cu 73 de voturi împotrivă, 10 împotrivă și 13 abțineri, are scopul de a influența viitoarea revizuire de către Comisie a punerii în aplicare a Facilității pentru redresare și reziliență (RRF), preconizată pentru 31 iulie 2022.

Audit și monitorizare regulată a cheltuielilor pentru a proteja interesele financiare ale UE

Investițiile și reformele ar trebui să se concentreze pe creșterea autonomiei strategice a UE în lanțurile de aprovizionare cheie și infrastructura critică. Pentru a atenua impactul social și economic al crizei, fondurile trebuie utilizate în mod eficient, astfel încât să ajungă la cetățeni și în economia reală.

Comisiile pentru afaceri economice și monetare și pentru bugete solicită ca finanțarea pentru redresare să fie legată de respectarea statului de drept și pentru asigurarea rentabilității maxime a investiției.

Protejarea finanțelor și a valorilor UE

 Deputații europeni solicită Comisiei Europene să asigure un mecanism puternic de audit și monitorizare pentru cheltuielile, implementarea și gestionarea datelor RRF. Acest lucru ar preveni, spun deputații europeni, utilizarea abuzivă, dublarea finanțării sau suprapunerea obiectivelor cu alte programe de finanțare ale UE. 

Raportul adoptat pe 30 mai 2022 subliniază importanța respectării statului de drept și a articolului 2 din TFUE ca și condiții prealabile pentru accesarea finanțării RRF și că mecanismul de condiționalitate al statului de drept al UE este pe deplin aplicabil RRF.

Deputații așteaptă de la Comisia Europeană să se abțină de la aprobarea proiectelor de planuri naționale ale Poloniei și Ungariei atâta timp cât persistă preocupările cu privire la respectarea statului de drept, a independenței judiciare și a măsurilor antifraudă, a conflictelor de interese și a corupției.

Aceștia subliniază rolul RRF în lansarea REPowerEU și spun că împrumuturile disponibile în cadrul RRF ar putea fi utilizate pentru a completa aceste proiecte și pentru a avansa investițiile în tranziția energetică a UE, contribuind în mod semnificativ la suveranitatea energetică a UE.

De asemenea, deputații încurajează statele membre să utilizeze întregul potențial al RRF, inclusiv împrumuturile, pentru a contracara efectele provocărilor actuale și viitoare – în domenii precum IMM-urile, asistența medicală, măsurile de sprijinire a refugiaților ucraineni și sprijinirea administrației locale și regionale în utilizarea finanțării în mod eficient.

În cele din urmă, deputații consideră că, pe baza exemplului RRF, ca parte a NextGenerationEU, valoarea adăugată puternică a unui răspuns comun al UE care poate fi mobilizat rapid pentru a face față crizelor și noilor provocări ar putea inspira viitoare inițiative și mecanisme în UE.

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...