Parlamentul European: se interzic spionarea jurnaliștilor, perchezițiile sau obligarea divulgării surselor acestora

Data:

spot_img

Parlamentul European a adoptat marți un document esențial privind protecția jurnaliștilor și a surselor acestora, respectivul Actul European privind Libertatea Presei.

Niciun jurnalist nu mai poate fi obligat direct să își dezvăluie sursele, dar nici indirect prin dispunerea unor măsuri abuzive cu scopul de a ajunge la aceste informații.

Măsuri precum reținerea, perchezițiile la domiciliu sau la sediul profesional pot fi dispuse doar când nu au legătură cu activitatea profesională a jurnaliștilor, nu pot conduce către sursele acestora și când respectă o serie de criterii cumulative care asigură că aceste măsuri sunt dispuse doar în cazul investigațiilor penale legitime.

Citește și Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Italia – maximele pot ajunge la 47 de grade Celsius

Europarlamentarul REPER Ramona Strugariu, care este raportor de opinie din partea Comisiei de libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE) pe o altă directivă importantă pentru protecția jurnalișilor, cea privind acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publice (anti-SLAPP), a explicat de ce este important Actul European privind Libertatea Presei

„Accesul la date criptate sau interceptarea, supravegherea și spionarea jurnaliștilor sunt interzise atunci când interferează cu activitatea jurnalistică.

Folosirea acestor măsuri și tehnologii este restricționată doar la cazuri de investigații penale foarte serioase, când există motive bine fundamentate pentru a fi dispuse și doar când nu sunt dispuse în relație cu activitatea profesională a jurnaliștilor.

Pe lângă aceste masuri, pentru care comisia LIBE are competență exclusivă, textul adoptat astăzi include și prevederi pentru asigurarea independenței editoriale, transparenței în materie de proprietari media, drepturilor celor care primesc informații prin media, dar și a unei relații echilibrate între media și marile platforme online.

Presa liberă rămâne al patrulea pilon fundamental al unei societăți democratice iar datoria noastră este să creăm cadrul legislativ necesar pentru garantarea protecției şi independenței jurnaliștilor”, a scris europarlamentarul.

sursa foto – UT News

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...