Parlamentul European solicită ca finanțarea redresării economice să fie transparentă

Data:

spot_img

Parlamentul European solicită ca finanțarea redresării economice să fie transparentă, condiționată de respectarea statului de drept și de asigurarea unui randament maxim al investițiilor UE.

  • Auditarea și monitorizarea periodică a cheltuielilor în vederea protejării intereselor financiare ale UE
  • Investițiile și reformele ar trebui să se concentreze pe creșterea autonomiei strategice a UE în lanțurile de aprovizionare esențiale și în infrastructura critică
  • Fondurile trebuie utilizate în mod eficient pentru a ajunge la cetățeni și la economia reală și pentru a atenua consecințele sociale și economice ale crizei
  • Este nevoie de o monitorizare continuă și robustă a statului de drept

Prin raportul adoptat cu 420 voturi pentru, 90 împotrivă și 83 abțineri, eurodeputații intenționează să influențeze viitoarea evaluare de către Comisie a punerii în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), prevăzută înainte de 31 iulie 2022.

Protejarea finanțelor, a valorilor UE și a statului de drept

Eurodeputații solicită Comisiei să asigure un mecanism solid de audit și monitorizare a cheltuielilor aferente, a punerii în aplicare și a gestionării datelor Mecanismului de redresare și reziliență. Acest lucru ar preveni utilizarea abuzivă, dubla finanțare sau suprapunerea obiectivelor cu alte programe de finanțare ale UE.

Aceștia subliniază că statul de drept, protecția valorilor UE și gestionarea financiară solidă a fondurilor UE necesită o evaluare continuă pe tot parcursul ciclului de viață al MRR. Ar trebui să fie posibilă oprirea sau recuperarea fondurilor deja plătite în cazul nerespectării acestor criterii.

Autonomia strategică, războiul din Ucraina și investițiile sociale

Investițiile în tranziția verde și în transformarea digitală din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență ar trebui să contribuie la creșterea autonomiei strategice și a independenței UE, în special la reducerea dependenței sale de combustibilii fosili importați.

Cu toate acestea, eurodeputații solicită mai multe proiecte transfrontaliere, cum ar fi îmbunătățirea interconectării rețelelor europene de energie electrică și de gaz și sincronizarea completă a rețelelor electrice.

Aceștia subliniază rolul Mecanismului de redresare și reziliență în implementarea REPowerEU și afirmă că împrumuturile disponibile în cadrul MRR ar putea fi utilizate pentru a completa aceste proiecte și a promova investițiile în tranziția energetică a UE, contribuind în mod semnificativ la suveranitatea energetică a UE.

De asemenea, aceștia încurajează statele membre să utilizeze întregul potențial al Mecanismului de redresare și reziliență, inclusiv împrumuturile, pentru a contracara efectele provocărilor actuale și viitoare – în domenii precum IMM-urile, asistența medicală, măsurile de sprijinire a refugiaților ucraineni și sprijinirea administrației locale și regionale în utilizarea eficace a fondurilor.

Redresarea economică trebuie să fie transparentă

Eurodeputații reiterează faptul că tabloul de bord privind redresarea și reziliența trebuie să ofere cetățenilor informații de bază cu privire la progresele generale înregistrate în punerea în aplicare a planurilor naționale. Aceștia se așteaptă la o monitorizare continuă a punerii în aplicare a celor șase piloni ai MRR, precum și a obiectivului de 37% pentru cheltuielile legate de mediu și de 20% pentru aspectele digitale. Aceștia reamintesc că statele membre ar trebui să colecteze și să asigure accesul la datele privind proprietarii reali ai întreprinderilor care primesc fonduri și beneficiarii programului.

Aflați mai multe AICI!

Sursa: Parlamentul European

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...