Plenul Parlamentului votează astăzi pentru numirea noilor consilii de administratie ale televiziunii si radioului public. Răzvan Dinca, propus de PSD, va prelua șefia Radioului public. După ce a stat 4 ani în funcție până să fie reținut de procurori, Răzvan Ioan Dincă revine în fruntea RRA, instituție cu un buget de 342 milioane de lei.
Susținut de prietenul său András István Demeter, secretar de stat la ministerul Culturii, Răzvan Ioan Dincă are toate șansele să fie numit director al Societății Române de Radiodifuziune (RRA).
Istvan Demeter era în 2012 președinte al radioului public, fiind susținut de UDMR. La momentul respectiv a scos la concurs postul de director al Operei Naționale. Evaluarea fostului director al Operei, Ionescu Cătălin Alexandru a fost făcută de o comisie din care au făcut parte dirijorul Horia Andreescu și Oltea Șerban Părău. În 2015, Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o pe Oltea Şerban – Părău, managerul Centrului Cultural Media Radio România şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, la un an cu suspendare, pentru conflict de interese.
Concurs organizat ilegal
Concursul pentru funcția de director al Operei a fost câștigat de Răzvan Ioan Dincă. Ionescu Cătălin Alexandru, fostul director, a atacat în instanță modul de organizare al concursului și, în 2018 obține anularea concursului. „dispune anularea procesul – verbal din 19.12.2012 al comisiei de soluţionare a contestaţiilor; anularea parţială a rezultatului concursului, în sensul eliminării candidatului Dincă Răzvan Ioan; anularea Ordinului MCPN nr. 2737/20.12.2012 prin care s-a aprobat rezultatul final al concursului de proiecte de management pentru Opera Naţională Bucureşti; anularea contractului de management nr.51/21.12.2012; obligarea pârâtei la emiterea unui ordin prin care să declare câştigător pe reclamant”, se arată în decizia Curții de Apel București.
În mai 2015, Răzvan Ioan Dincă era reținut de procurori și propus spre arestare sub acuzația de infracţiuni de abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Prejudiciul calculat de procurori se ridica 630.000 de lei, potrivit Parchetului Judecatoriei Sectorului 1
În martie 2017, Dincă era condamnat la șase ani de închisoare cu executare. De asemenea, lui Răzvan Ioan Dincă i s-a aplicat şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioada de cinci ani.
Salvat de CCR
La Curtea de Apel, Dincă a fost achitat în baza unei decizii a Curții Constituționale care a stabilit că răspunderea penală se aplică pentru abuz în serrviciu doar dacă este încălcată legislația primară, nu și ordinele sau regulamentele care fac parte din legislația secundară. „Curtea apreciază că judecătorul fondului a omis a face o analiză judicioasă tocmai a posibilităților concrete pe care le aveau inculpații de a determina în concret conținutul atribuțiilor de serviciu prin raportare la prevederile concrete ale legislației primare; pe de altă parte, un alt aspect care a scăpat analizei instanței este dacă încălcările reclamate întruneau condiția unui anumit nivel de pericol social astfel încât să fie incidentă răspunderea penală, așa cum a menționat chiar Curtea Constituțională în jurisprudența sa”, se arată în motivarea CAB.
RRA are în 2021 un buget de 342 milioane de lei și 2200 de angajați.