Parteneriatul dintre Kremlin și Phenian. Beijingul neagă că ar fi știut despre înțelegerea ruso-coreeană, prin care au fost mobilizate trupe cu scopul de a lupta în războiul din Ucraina.
După ce Coreea de Nord a trimis mii de soldaţi să lupte alături de armata rusă pe frontul din Ucraina, Beijingul a ieşit rapid în faţă pentru a declara că nu ar fi avut cunoştinţă de parteneriatul tot mai strâns dintre Kremlin şi Phenian.
În acest context, Statele Unite au încercat să facă presiuni asupra Chinei pentru a descuraja Coreea de Nord să ia parte activă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Cu toate acestea, observatorii sunt sceptici cu privire la semnalele Chinei, considerând că acordul de desfăşurare a trupelor nord-coreene pe câmpurile de luptă din Ucraina nu ar fi putut trece fără ştirea Beijingului.
Beijingul sprijină Rusia cu bunuri în valoare de miliarde de euro
Principalul aliat al Coreei de Nord, China, menţine regimul totalitar al lui Kim Jong-un pe linia de plutire. De asemenea, Beijingul furnizează Rusiei bunuri în valoare de miliarde de euro, având un rol din ce în ce mai important în capacitatea Moscovei de a purta un război împotriva Ucrainei.
„Contrar a ceea ce spune China în mod oficial […] nu cred că Phenianul ar fi surprins China trimiţând trupe fără să discute în prealabil”, a declarat Mathieu Boulegue, senior fellow la think tank-ul Center for European Policy Analysis (CEPA), pentru The Kyiv Independent.
El a respins mesajele diplomatice ale Beijingului etichetându-le ca fiind o „mare mascaradă”. Dictatorul chinez Mao Zedong a spus odată că ţara sa natală şi Coreea de Nord sunt la fel de apropiate ca „buzele şi dinţii”.
Coreea de Nord reprezintă o zonă tampon utilă între China şi aliaţii SUA din Asia de Est. Prăbuşirea regimului lui Kim Jong-un ar determina, de asemenea, milioane de refugiaţi să treacă graniţa în China, creând o problemă socioeconomică semnificativă pentru Beijing.
„Fără consimţământul Chinei, nu ar exista un regim nord-coreean”, a afirmat Boulegue.
Continuarea în The Epoch Times
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com / gfs_mizuta)