Partidul SENS reclamă o discriminare din partea statului român prin care trec aproape un milion de cetățeni români stabiliți în străinătate, printre care și un membru al partidului său, a cărei candidaturi a fost invalidată pe nedrept, transmite organizația într-un comunicat de presă.
Recent Partidul SENS a publicat lista candidaților din toata țara, o listă cu oameni energici care își doresc ca drepturile fundamentale ale omului sa fie respectate. Din lista SENS lipsește, însă, unul dintre membrii săi importanți, colegul Dan Cazacu, care și-a dedicat mulți ani societății civile din România, cu o vastă experiență politică și viziuni progresiste.
Candidatura acestuia a fost invalidată de Tribunalul Județean Suceava pentru că nu avea domiciliul permanent în România. Apreciem faptul că Ministerul Public a susținut punctul de vedere al SENS, atât în fond, cât și în apel, susținând principiul egalității cetățenilor români în fața legii.
Aproximativ 1 milion de cetățeni români nu pot candida pentru Parlamentul României
Regretăm totuși enorm că instanța a anulat decizia Biroului Electoral de Circumscripție Județeană Suceava de admitere a candidaturii propuse de noi în aceasta circumscripție electorală.
Prin neacceptarea candidaturii colegului nostru ne lovim de o situație ce trebuie discutată deoarece, în acest moment, sunt nu mai puțin de 960.000 de cetățeni români cu domiciliul în străinătate, cu pașaport CRDS, dar care nu pot candida pentru Parlamentul României, chiar dacă își stabilesc reședința în România și obțin o carte de identitate temporară care stabilește acest lucru.
Citește și: Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova
Pașaportul CRDS reprezintă un document pe baza căruia cetățeanul român poate face dovada identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului titularului de a călători în străinătate. Practic, România are aproape un milion de cetățeni care pot vota, dar nu pot candida.
„Românii care aleg să locuiască în altă țară își pierd un drept constituțional”
Motivul anulării este unul atipic, dat fiind faptul că în Constituția României se face referire la domiciliu, nu și la reședința sau cartea de identitate temporară. Practic, românii care aleg să locuiască în altă țară își pierd un drept constituțional, respectiv dreptul de a fi aleși.
Suntem solidari atât cu colegul nostru care nu mai poate candida, cât și cu ceilalți romîni care sunt într-o situatie similară.
Partidul SENS își propune să fie o voce pentru cei fără voce, cei care, deși egali în fața legii, nu se bucură de aceleași drepturi ca toți ceilalți.
Fie că au pașaport CRDS, dar nu au dreptul de a fi aleși, fie că sunt din Comunitatea LGBT și nu au dreptul la parteneriat civil, fie că sunt femei și nu au acces la sănătate reproductivă, fie ca sunt tineri studenți și nu au acces la locuri în cămin sau locuințe sociale.
Ne asumăm să ne facem vocea auzită pentru ca toate aceste nedreptăți să nu mai existe! Astfel, toate aceste lucruri sunt incluse în programul politic al partidului SENS și vor deveni inițiative legislative ale deputaților și senatorilor noștri după ce vom fi aleși în Parlamentul României la 1 decembrie.
Citește și: Ce mesaje au transmis liderii politici români Președintei Maia Sandu
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Facebook / Dan Cazacu)