Partidul Socialist francez se confruntă cu tensiuni interne care amenință viitorul său | Euractiv

Data:

spot_img

Partidul Socialist din Franța se confruntă cu tensiuni interne majore, fiind pus în fața unei decizii critice: sprijinirea coaliției Noul Front Popular (NFP) sau desprinderea de aceasta, pentru a negocia intrarea într-un guvern. Această tensiune amenință să dezmembreze alianța de stânga care a jucat un rol esențial în succesul electoral recent al Partidului Socialist.

Partidul Socialist s-a aliat cu Verzii, Comuniștii și La France Insoumise (LFI) pentru a forma Noul Front Popular (NFP) înaintea alegerilor legislative anticipate din această vară. Această uniune a adus coaliției 193 de locuri în Adunarea Națională, făcând din Noul Front Popular cea mai mare forță politică din Franța, deși încă la distanță de o majoritate absolută. 

Cu toate acestea, la 52 de zile de la alegeri, Franța rămâne fără un nou guvern sau un prim-ministru.

Președintele Emmanuel Macron a exclus posibilitatea de a invita Noul Front Popular, împreună cu candidatul lor la funcția de prim-ministru, Lucie Castets, să formeze o coaliție. Palatul Élysée și-a exprimat îngrijorarea că un guvern condus de Noul Front Popular nu ar supraviețui unui vot de neîncredere.

Noul Front Popular propune majorări semnificative ale taxelor pentru cei bogați, o creștere de peste 10% a salariului minim și inversarea reformei pensiilor.

Citește și: Prim ministrul Indiei a vizitat Rusia, Polonia și Ucraina. Cum explică analiștii implicațiile acestui tur diplomatic

În acest context de incertitudine, presiunile asupra Partidului Socialist pentru a se distanța de Noul Front Popular și La France Insoumise cresc. Acest fapt e datorat în special criticilor care consideră că LFI este prea radical și indulgent în chestiuni precum antisemitismul. 

Sursa foto: FACEBOOK/ JEAN-LUC MELENCHON

Vocile disidente din interiorul Partidului Socialist susțin că alianța cu Noul Front Popular riscă să subordoneze partidul ideologiilor de extremă stânga. Acești membri cer revenirea la masa negocierilor pentru a forma un guvern mai moderat și multipartid.

Cu toate acestea, conducerea partidului rămâne angajată față de alianța cu Noul Front Popular. Dar, Olivier Faure, liderul partidului, a respins ideea de a participa la discuții de coaliție care nu prioritizează propunerile principale ale Noului Front Popular. 

Astfel, liderul socialist l-a acuzat pe Macron de încercarea de a diviza stânga și a subliniat importanța unității în Noul Front Popular pentru a contesta președinția lui Macron, pe care o cataloghează drept „iliberală.”

Totuși, nemulțumirea crește în rândul membrilor care cred că Partidul Socialist ar trebui să meargă mai departe, alături de Noul Front Popular, pentru a reconstrui o forță social-democrată. Unii, precum europarlamentarul Christophe Clergeau, recunosc „problema Mélenchon” (liderul partidului La France Insoumise/ LFI) și argumentează că socialiștii ar trebui să își clarifice relația cu LFI.

Citește și: Arestarea șefului Telegram: există vreo legătură între traficul de droguri și libertatea de exprimare?

Socialiștii europeni intervin și ei în această discuție, cu figuri precum social-democratul german Udo Bullmann și europarlamentarul francez Raphaël Glucksman. Aceștia sugerează că socialiștii ar trebui să preia conducerea în formarea unui guvern, subliniind importanța coalițiilor în guvernarea democratică.

În timp ce liderii de vârf ai Partidului Socialist își reafirmă angajamentul față de Noul Front Popular, analiștii politici avertizează asupra potențialelor costuri politice ale părăsirii alianței. Pierre-Nicolas Baudot, politolog francez, observă că alegătorii de stânga prioritizează unitatea față de politica de partid, sugerând că orice mișcare de desprindere de Noul Front Popular ar putea înstrăina baza electorală a partidului.

Cu tensiuni în creștere, Partidul Socialist se află la o răscruce, iar deciziile luate în săptămânile următoare ar putea modela viitorul stângii franceze pentru mulți ani de acum înainte.

Articolul complet pe Euractiv.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: FACEBOOK/ OLIVIER FAURE

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...