PAS a preluat conducerea Parlamentului de la Chișinău

Data:

spot_img

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, este noul președinte al Parlamentului Republicii Moldova.

El a fost ales prin vot secret, cu 64 de voturi, în cadrul ședinței de joi a noului legislativ, rezultat din alegerile anticipate din 11 iulie. Noul șef al legislativului de la Chișinău este istoric și pedagog. Înainte de a se lansa în politică, Grosu a activat în calitate de expert în mai multe proiecte finanțate din exterior. A deținut funcții publice în cadrul Ministerului Economiei și a fost ministru adjunct al educației în perioada în care instituția era condusă de Maia Sandu.

„Este o mare responsabilitate pentru mine. Vreau să fiu un președinte care pune Parlamentul în slujba oamenilor și-l transformă într-o fabrică de reforme. Rolul meu este de a mă asigura că vom lucra eficient pentru reformarea justiției și funcționării instituțiilor, creșterea pensiilor și salariilor, crearea locurilor de muncă bine plătite, consolidarea parteneriatelor externe. Să rămânem umili și dedicați oamenilor și să avem succes pentru Moldova”, a menționat Grosu după ce a fost învestit în noua funcție.

Igor Grosu: Vom interveni prompt și fără a analiza costurile politice

La fel ca președintele Maia Sandu la ședința de constituire a noului Parlament, Igor Grosu a rostit un discurs cu puternice accente anti-corupție și a promis transparență totală în activitatea legislativului: „Oamenii nu vor un parlament care este loc de adăpost pentru cei certați cu legea, un loc unde se votează scheme, privilegii pentru elite abonate la contracte cu statul, unde se acoperă nelegiuirea. Oamenii vor lucruri firești de la instituțiile statului și le tot așteaptă de 30 de ani. (…) Votul de încredere oferit de cetățeni ne dă mult de gândit. Nu mai avem timp pentru lamentări și nu mai avem dreptul să dezamăgim”.

Celor din opoziție, Grosu le-a cerut să fie incisivi și să critice guvernarea atunci când greșește. „Nu vă vom chema să fiți ‘opoziție constructivă’ – expresie în spatele căreia se ascundeau înțelegeri obscure, împărțeli ale zonelor de influență, imunități pentru hoți. Așa ceva nu va mai fi! (…) Nu încercați, tradițional, să fiți avocații oligarhilor, ai nedreptății și hoțiilor, acoperindu-vă cu rolul politic de opoziție. Jocurile cu contrabanda și furtul banilor publici s-au terminat. Vom interveni prompt și fără a analiza costurile politice. Dreptatea se face prin sacrificii”, le-a transmis Igor Grosu deputaților din opoziție.

Mihai Popșoi (PAS) și Vlad Bătrîncea (BCS), vicepreședinți ai Parlamentului

Tot joi, au fost aleși doi vicepreședinți ai legislativului – unul din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (Mihai Popșoi) și unul din partea opoziției (Vlad Bătrîncea, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor). Cei din partidul „Șor”, care s-au declarat în „opoziție constructivă”, nu au desemnat niciun candidat pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

Articolul a fost publicat mai întâi în DW

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE | Deutsche Welle

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE. AfD a...

Republica Moldova, pregătită să reziste în fața ultimului atac rusesc | Deutsche Welle

Criza energetică este inevitabilă în Republica Moldova după revelion....

Republica Moldova: Rusia folosește din nou energia ca armă de destabilizare

Rusia își activează bomba separatistă pe care a plasat-o...

Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor | Analiză Deutsche Welle

Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență...