Patronul firmei de casă a lui Radu Mazăre abonată la proiectele europene pentru infrastructura din Constanța, trimis în judecată

Data:

spot_img

O societate înființată de un prieten al fostului primar Radu Mazăre a obținut contractele pentru șase dintre cele opt proiecte de infrastructură din Constanța finanțate cu fonduri europene. ABC VAL, una dintre firmele de casă ale fostei administrații, abonată la banii orașului pe vremea lui Mazăre, câștigă și acum licitații importante de la Primăria Constanța.

Anul trecut, patronul societății, Vasile Costea, a fost trimis în judecată alături de fostul președinte al Curții de Apel Constanța, Nicolae Stanciu, fiind acuzat că i-ar fi dat șpagă acestuia ca să intervină în niște litigii privind achizițiile publice.

Fondurile europene și banii Primăriei Constanța l-au propulsat pe Vasile Costea de la ABC VAL direct în topurile de profil, cu o avere estimată de Forbes și Capital la 20-22 de milioane de euro.

Din 2007, Primăria Constanța a accesat opt mari proiecte de infrastructură pe care le-a finanțat cu bani europeni. Șase dintre acestea au ajuns la societatea ABC VAL, patronată de omul de afaceri Vasile Costea, un apropiat al fostului primar Radu Mazăre. 

În total, firma lui a primit aproximativ 32 de milioane de euro bani europeni din șase contracte ale Primăriei Constanța care vizau investiții în infrastructură. ABC VAL a mai primit 7 milioane de euro bani europeni din două contracte atribuite de Portul Constanța.

Contractele de infrastructură din Constanța cu finanțare europeană atribuite firmei de casă a Primăriei:

  • Construirea Parcării Multietajate P+7E+T În Stațiunea Mamaia, Zona Cazino-Albatros. Contract câștigat de ABC VAL, în valoare de 18 milioane lei. Contractul a fost suplimentat de primărie cu 1 milion de lei.
  • Reabilitarea Promenadei Turistice din Mamaia. Contract câștigat de asocierea ABC VAL – Mobitom – UTI Grup, în valoare de 68 milioane lei. Contractul a fost suplimentat de primărie cu 6 milioane de lei.
  • Reamenajarea Integrată A Zonei Pietonale Din Centrul Istoric Al Municipiului Constanța. Contract câștigat de ABC VAL – SCD Antrepriză Construct, în valoare de 30 milioane lei.
  • Restaurarea Și Reamenajarea Promenadei Și A Spațiilor Verzi Din Zona Vraja Mării – Cazino – Port Tomis. Contract câștigat de ABC VAL, în valoare de 15 milioane lei.
  • Restaurarea Și Reamenajarea Integrată A Zonei Istorice – Piața Ovidiu. Contract câștigat de ABC VAL, în valoare de 11 milioane lei.
  • Parcare Verde – Construirea Unei Parcări Supraetajate, Zona Spital Clinic Județean De Urgențe Constanța, Județul Constanța. Contract câștigat de ABC VAL, în valoare de 12 milioane lei.

De altfel, singurele proiecte mari de infrastructură finanțate cu bani europeni pe care ABC VAL nu le-a câștigat au fost reabilitarea iluminatului (contract câștigat de Luxten Lighting Company) și construirea pasarelelor din stațiunea Mamaia (contract câștigat de Polaris M Holding și Mobitom – prima deține monopolul salubrizării din Constanța, serviciu atribuit de Radu Mazăre pe 25 de ani, și a doua este o altă firmă abonată la banii primăriei).

De la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, ABC VAL a câștigat două contracte, în valoare de 14,4 milioane lei, respectiv 18,4 milioane de lei: 

  • Implementarea unei dane specializate într-o zona cu adâncimi mari (Dana 80). Contractul a fost atribuit asocieriiABC VAL – EURO CONSTRUCT – VAMIG Constanta – UNIVERSITATEA TEHNICĂ DE CONSTRUCȚII BUCUREȘTI, în calitate de antreprenor, lider de asociere fiind ABC VAL. Valoarea contractului a fost de 14.421.650,85 lei.
  • Pod Rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre – Marea Neagră – Obiectul 2 – Bretea de acces la DN39. Contractul a fost semnat cu asocierea Bilfinger Baugesellschaft mbH – ABC VAL, iar valoarea lui este de 18.468.230,96 lei.

Cine este Vasile Costea, abonat la proiectele de infrastructură finanțate cu fonduri europene

Vasile Costea a intrat în afaceri în 1993, dar a cunoscut apogeul succesului mai târziu, după ce la Primăria Constanța a venit Radu Mazăre. Una dintre firmele sale, ABC VAL, a devenit abonată la banii publici ai Constanței după ce a început să primească contracte pe bandă rulantă de la administrația locală, dar și de la Consiliul Județean Constanța, condus de Nicușor Constantinescu, sau de la alte instituții publice.

În 2010, Vasile Costea a recunoscut pentru Revista „Forbes” că, după ce criza economică s-a așezat peste România, a fost îngrijorat că și afacerile lui ar putea fi afectate. Însă „lucrurile s-au mișcat” pentru omul de afaceri care a reușit să înregistreze profit chiar și când hăul economic înghițea sute de businessuri din întreaga țară. Însă Costea nu a menționat niciodată vreun cuvânt despre banii publici pe care i-a primit cu generozitate de-a lungul anilor.

Vasile Costea a devenit o prezență obișnuită în reviste precum „Forbes” sau „Capital” unde ocupă, e drept, printre ultimele locuri, cu o avere estimată la „doar” 20-22 milioane de euro. În 2017, Costea ocupa locul 293 din Top 300 Capital, iar lângă el își găsea locul familia Martin, cea care patronează imperiului „Polaris” și care a primit de la Radu Mazăre monopolul serviciului de salubrizare din Constanța pentru 25 de ani (până în anul 2032).

DNA susține că afaceristul l-ar fi mituit pe președintele Curții de Apel Constanța ca să scape de contestațiile firmelor concurente 

Faptul că Vasile Costea câștiga pe bandă rulantă licitațiile organizate de instituțiile publice din Constanța i-a nemulțumit deseori pe patronii firmelor concurente. De câteva ori, concurenții lui Costea au ajuns în instanță pentru a contesta procedura prin care acestuia i-au fost atribuite diferite contracte. Un astfel de episod a intrat în atenția procurorilor DNA.

În ianuarie 2018, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Vasile Costea pentru dare de mită și cumpărare de influență. DNA susține că, în 2012, Vasile Costea i-ar fi cumpărat mai multe piese de mobilier lui Nicolae Stanciu, cel care la vremea aceea era președintele Curții de Apel Constanța. Afaceristul ar fi făcut acest lucru pentru ca magistratul să intervină în dosarele pe care societatea lui Costea le avea pe rol.

ABC VAL fusese chemată în judecată de firmele concurente care reclamaseră modul în care s-au desfășurat procedurile de achiziție în urma cărora Costea primise bani publici. Procurorii DNA susțin că, după ce președintele Curții de Apel Constanța a primit mobila de la Costea, plângerile firmelor concurente au fost respinse de instanță, iar contractul cu bani publici a rămas la afacerist: 

„Înperioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Stanciu Nicolae, în calitate de judecător și președinte al Curții de Apel Constanța, a pretins și primit inculpatul Costea Vasile mai multe obiecte de mobilier în valoare de 14.815.03 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuința magistratului în data de 21 decembrie 2012.

În schimbul acestor foloase, inculpatul Stanciu Nicolae a promis că își va exercita influența derivată din calitatea sa de președinte al Curții de Apel Constanța asupra magistraților ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în așa fel încât acesta să obțină soluții favorabile.

Această promisiune s-a concretizat ulterior, în cursul anului 2014, cu ocazia soluționării unui dosar înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța având ca obiect plângerile formulate de concurenții societății inculpatului Costea Vasile în cadrul unei proceduri de achiziții publice. Această cauză s-a finalizat cu pronunțarea unei decizii prin care au fost respinse acele plângeri, contractul rămânând atribuit firmei administrate de inculpatul Costea Vasile”, se arată în comunicatul DNA din 3 ianuarie 2018.

Am încercat să luăm legătura cu Vasile Costea, însă până la publicarea materialului nu am primit vreun punct de vedere nici de la omul de afaceri, nici din partea societății pe care o conduce.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Info Sud-Est în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Andreea Pavel
Andreea Pavel
Andreea Pavel este jurnalist si fondator al ziarului Info Sud-Est. A debutat in presa in anul 2007, iar in anul 2014 a castigat Tanarul Jurnalist al Anului ”pentru indrazneala de a face presa libera la Constanta”. Infiintat in anul 2012, saptamanalul Info Sud-Est s-a remarcat printr-o serie de investigatii despre legaturile transpartinice, abuzurile si coruptia de la malul marii, dar si prin campaniile de salvare a patrimoniului cultural si istoric din Constanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Specialiști: Investițiile străine directe din turism majore nu depășesc milioane de euro

Autor: Raluca Nicolae Lipsa investițiilor străine în turism a survenit...

România, energia verde și microhidrocentralele

România, energia verde și microhidrocentralele. Țara noastră a început...

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...