Patronul lanțului de magazine Leonardo, judecat pentru o evaziune fiscală de 26 milioane de lei

Data:

spot_img

Patronul lanțului de magazine Leonardo, administratorul a trei firme din Oradea, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, fiind acuzat că ar fi înregistrat peste 700 de facturi fictive în contabilitate.

Prejudiciu estimat este de 26,5 milioane de lei, iar sechestrul pe bunurile și terenurile firmelor implicate este de 48 milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, liderul rețelei de evazioniști este Florin Panea, cel care controlează lanțul de magazine Leonardo, cel mai mare retailer de pantofi din țară în urmă cu câțiva ani.

În același dosar, procurorii din cadrul al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor i-au trimis în judecată și pe administratorii a şase firme care au emis facturile respective.

Anchetatorii susțin că, în perioada 2011 – 2015, Panea, „în scopul sustragerii de la plata taxei pe valoare adăugată, a înregistrat în evidenţa contabilă financiară şi fiscală a celor trei societăţi un număr de 705 facturi fiscale fictive”, au transmis procurorii al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Citește și: Dacă rușii ar ataca o navă românească în Marea Neagră, mă îndoiesc că NATO ar activa Articolul 5 | INTERVIU cu Jeffrey Michaels

Patronul lanțului de magazine Leonardo și firmele „conductă”

Potrivit acestora, facturile reprezentau achiziţii de bunuri (încălţăminte, marochinărie, îmbrăcăminte, accesorii), dar erau fictive, de la un număr de șase societăţi comerciale de pe teritoriul naţional (cinci cu sediul în Bucureşti, una cu sediul în Oradea), care, la rândul lor, pentru a pentru a crea o aparenţă de legalitate, au declarat în mod fictiv achiziţii de la alte societăţi de pe teritoriul naţional cu comportament de tip fantomă.

Beneficiarul bunurilor a fost o altă societate, iar circuitul documentelor s-a realizat prin interpunerea celor șase societăţi de tip conductă (administrate de cetăţeni români şi libanezi-complici în cauză), care la rândul lor se aprovizionau cu facturi de la societăţi cu comportament de tip fantomă, care, fie declarau achiziţii intracomunitare de la furnizorii din Italia (în cazul mărfurilor provenite din spaţiul comunitar), fie compensau TVA colectată cu achiziţii fictive de la alte societăţi de tip „fantomă” (în cazul mărfurilor provenite din ţară).

Citește și: Deținuții români sunt pe locul 2, ca număr, în închisorile din Italia. Italienii îi vor trimiși în România

Sechestru pe bunurile evazioniștilor

În dosar s-au pus sechestru pe bunurile imobile deţinute de inculpaţi, până la concurenţa valorii prejudiciului de 26.579.381 lei lei.

Astfel, în perioada 15-17 noiembrie 2023, au fost aplicate sechestre pe trei clădiri nerezidenţiale, un apartament, o vilă de locuit, două spaţii comerciale şi 19 terenuri situate în Bihor, Giurgiu,Ilfov, Constanţa, Prahova, Călăraşi, Bucureşti, în valoare totală de aproximativ 48 milioane de lei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Numărul creditorilor Nordis Management a ajuns la 1.200. Cine se numără printre păgubiți | G4Media.ro

Numărul creditorilor persoane fizice și juridice înregistrați în procesul...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...