Patru decenii de speo-concert, în Peştera de la Româneşti

Data:

spot_img

Concertul din Peştera de la Româneşti, care în acest an marchează patru decenii de la prima ediţie, reuneşte, în fiecare ultimă duminică a lunii octombrie, mii de melomani şi iubitori de drumeţii, informează Agerpres.

În programul din această duminică al evenimentului, unic în Europa, se află lucrări de Mozart, Bizet, Strauss, Lehar şi Kalman, interpretate de Orchestra Operei Naţionale Române din Timişoara, avându-i ca solişti pe maestrul Ovidiu Rusu, pe mezzosoprana Gabriela Varvari şi tenorul Cristian Bălăşescu. Conducerea muzicală îi aparţine dirijorului Hermann Szabolcs, iar amfitrionii evenimentului sunt Cristian Rudic şi Ioan Gârboni.

Prima ediţie a concertului în Peştera de la Româneşti a avut loc în 1984, din iniţiativa membrilor Clubului Speotim şi a preşedintelui acestuia, medicul Constantin Lupu.

Potrivit acestuia, acustica este unică în Europa, mai ales că este o sală din calcar dolomitic, veche de peste o sută de milioane de ani.

Concertul este un moment de întâlnire a omului cu natura, cu aurul luminos al munţilor toamna, cu muzica clasică, au evidenţiat organizatorii.

Citește și: Fost europarlamentar român: „România și Uniunea Europeană au sprijinit concret Republica Moldova”

Printre cei care au susţinut concerte în peşteră de-a lungul timpului se numără Orchestra Regală Daneză, Corul Sabin Drăgoi, Orchestra Simfonică din Szeged (Ungaria), Quintetul de alamă (Viena), Filarmonica Arad, Orchestra Filarmonicii Banatul, Opera Naţională Română Timişoara, Orchestra de Suflători a Garnizoanei Timişoara.

În această peşteră sunt, zi şi noapte, pe tot parcursul anului, 14 grade Celsius, iar umiditatea este ridicată. Din această cauză, dar şi pentru a nu perturba habitatul liliecilor, concertele nu durează mai mult de o oră, maximum două.

În lipsa unui atlas al peşterilor din vestul ţării, speologii au cules o serie de legende despre unele dintre cele peste 2.000 de peşteri orizontale şi verticale.

Una dintre acestea se referă la Peştera de la Româneşti, unde se spune că un fecior de cioban şi-a omorât tatăl ca să îi ia oile. De atunci, sufletul bătrânului cioban rătăceşte prin peşteră şi, pe lângă ea, tânguindu-se.

Din anul 1999, în parteneriat cu Primăria Tomeşti şi Consiliul Judeţean Timiş, Fundaţia Academică Culturală Timişoara (FACT) este organizatorul şi finanţatorul concertelor din Peştera Româneşti.

Citește și: Ce ar trebui să voteze românii la alegerile prezidențiale?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Freidorf TV / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related