Patru ieșeni stabiliți în străinătate, șocați de prețurile din orașul natal | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Patru ieșeni stabiliți în Japonia, Franța, Belgia și SUA vorbesc pentru „Ziarul de Business” despre costurile coșului de consum zilnic din Iași, tot mai mari față de cele din țările în care s-au stabilit.

Perioada vacanțelor s-a încheiat cu un sentiment de ușoară nedumerire pentru ieșenii stabiliți în Occident, care au vizitat în această vară Iașul natal. Am stat de vorbă cu patru dintre ei, stabiliți în Japonia, Franța, Belgia și SUA. Cu toții spun că prețurile din Iași le-au creat un mic șoc – în țările în care locuiesc acum, cu un nivel de dezvoltare mai înalt decât cel al României, cu salarii de 3-4 ori mai mari decât cele încasate de ieșeni, multe produse esențiale și de consum zilnic se găsesc la prețuri mai accesibile decât în Iași. „Cum rezistați?”, întreabă, parcă cu un ușor sentiment de vinovăție, unul dintre interlocutori.

Trei dintre interlocutorii noști sunt foști colegi din mass-media ieșeană, stabiliți în Fukui, Paris și Bruxelles. Din Miami (SUA), o fostă grefieră din Iași completează observațiile lor cu propria comparație, cea dintre prețurile din iași și cele din orașul american.

Citește și: CCR a publicat motivarea deciziei în cazul Șoșoacă: „O conduită sistematică menită să afecteze fundamentele constituționale ale statului român”

Prețurile din Iași, mult peste cele din Japonia

În Fukui (Japonia), Iulia Mihalache predă acum limba engleză la universitate, însă în anii ’90, vocea sa era o prezență constantă în buletinele de știri la Radio Nord-Est. Când vine în vizită la rude, în Iași, prețurile o șochează, spune ea, pentru că cele mai multe sunt duble sau chiar triple față de cele din Japonia.

„Hârtia igienică, șamponul, detergentul, balsamul de rufe, prosoapele de hârtie, apa, sucurile, laptele, brânza, fructe și legume, snacks-uri, bere, spuma de ras, restaurantele, toate acestea au prețuri în Japonia cam la o jumătate sau chiar o treime din prețul pe care îl au în România.  De exemplu, motorina costă 150 de yeni/l (4,63 lei/l), benzina maxim 170 yeni/l (5,25 lei/l). Laptele, în funcție de calitate și marcă se vinde cu prețuri între 98 – 200 yeni/l (3,03 – 6,17 lei/l). Hârtia igienică din cea mai scumpă costă 700 yeni/un bax cu 18 suluri de 100m fiecare (aproximativ 21,61 lei), detergentul se vinde cu un preț sub 200 de yeni/kg, iar la balsamurile de rufe, care pot fi în recipiente de un litru sau de 1,3 litri, prețul este de 700 – 800 yeni (800 yeni = 24,70 lei)”.

Prețurile la alimente sunt comparabile și cu cele din Franța, observă Cristi Dunar, fostul nostru coleg de la Monitorul. A plecat din România în urmă cu peste 25 de ani, dar se reîntoarce de câteva ori pe an în orașul natal, să-și viziteze familia.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Premiile Europene pentru Patrimoniu. Biserica Săsească din Alma Vii, marea câştigătoare a ediției din acest an: un Grand Prix şi Premiul Publicului 2024

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related