Patru monumente din Constanța vor fi salvate cu fonduri europene

Data:

spot_img

Patru monumente istorice importante pentru istoria județului Constanța vor fi reabilitate cu bani europeni. Consiliul Județean a câștigat finanțări nerambursabile în valoare de 12 milioane de euro cu care vor fi salvate, printre altele, Edificiul Roman cu Mozaic și Mormântul Hypogeu – două mărturii istorice unice în Europa, care sunt în pericol din cauza stării foarte avansate de degradare.

Celelalte două monumente care vor beneficia de finanțările obținute recent sunt Cetatea Carsium (Hârșova) și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Din cauza stării avansate de degradare în care se află cele patru monumente istorice din Constanța, reabilitarea acestora ar fi trebuit să reprezinte o prioritate pentru autoritățile județene de după Revoluție. Din păcate, însă, abia în vara anului 2016, imediat după alegerile locale, Consiliul Județean Constanța a demarat procedurile necesare pentru obținerea fondurilor europene nerambursabile.

Documentația tehnică a fost aprobată într-o ședință a CJC din octombrie 2016 și ulterior acestui lucru proiectele au fost depuse spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiții 5.1. Proiectele au fost declarate eligibile și au primit primit banii europeni necesari reabilitării acestora.

5 milioane de euro pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

Conform proiectului de reabilitare a muzeului de istorie lucrările vor consta în ”restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea monumentului istoric: vor fi reparate zidăria de piatră și cărămidă, bolțile, vor fi recondiționate frescele, vor fi restaurate fațadele și acoperișul, se vor face lucrări de instalații și intervenție structurală și alte lucrări de arhitectură. Interiorul va fi îmbunătățit cu instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc și antiefracție.

Totodată, muzeul va fi dotat corespunzător pentru expunerea și protecția patrimoniul și tot în cadrul acestui proiect vor fi derulate activități de marketing și promovare turistică, inclusiv digitizarea acestuia. Implementarea acestui proiect va dura 46 de luni din momentul în care va fi semnat contractul de finanțare, iar autoritățile preconizează că termenul de finalizare va fi luna decembrie 2021.

Clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a fost, inițial, sediul Primăriei Constanța, iar în 1957, administrația constănțeană a decis amenajarea muzeului în clădirea administrativă.

Construirea acestei clădiri a început în 1911 și este singura din oraș în care a fost amenajat un turn cu ceas, unul dintre simbolurile trecerii urbei de la arhitectura Orientală la cea Occidentală.

Starea jalnică în care se află astăzi muzeul este una dintre imaginile cele mai relevante pentru neglijența de care au dat dovadă autoritățile locale după 1989 în ce privește soarta patrimoniului cultural și istoric al Constanței.

Salvarea Edificiului Roman cu Mozaic va costa 3 milioane de euro

Proiectul prevede restaurarea, protecția și conservarea mozaicurilor interioare și restaurarea fațadei și a acoperișului, dotarea acestuia cu instalații, echipamente și dotări pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranța la foc, antiefracție, dar și dotări pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural mobil și imobil.

Și în privința edificiului vor avea loc activități de marketing și promovare turistică a obiectivului, inclusiv digitizarea acestuia. Implementarea proiectului are aceeași durată de implementare, finalizarea lucrărilor fiind preconizată în decembrie 2021.

Edificiu Roman cu Mozaic

Edificiul Roman cu Mozaic este construit în secolele II-IV d.Hr. și, astăzi, în Europa s-au mai păstrat foarte puține vestigii similare. În urmă cu două milenii, edificiul era una dintre cele mai luxoase construcții ale cetății Tomis.

Situat chiar în buza mării, acest complex era, de fapt, un centru comercial foarte elegant, unde se făceau și desfăceau afaceri, se făcea negoț și se dezvoltau relații interumane din cele mai diverse. De pe corăbiile care poposeau la mică distanță de edificiu coborau negustorii din toată Europa și își găseau liniștea în acest ansamblu arhitectural foarte modern și opulent pentru acele vremuri.

Frumusețea edificiului și a mozaicului era cunoscută în toată Europa, fapt pentru care complexului îi treceau pragul cei mai importanți politicieni și afaceriști din Antichitate. În acest edificiu se legau și dezlegau căsnicii, se negociau afaceri și se stabileau detaliile războaielor. T

ot aici, la terme, damele de companie își așteptau negustorii curajoși care înfruntau valurile mării ca să încheie afaceri de succes în cetateta Tomis.

1,4 milioane de euro pentru salvarea Mormântului Hypogeu

Poate cea mai importantă parte din reabilitarea mormântului este reconstituirea picturii murale din interior și refacerea arhitecturii acestuia, apoi conservarea și protejarea cavoului.  

Proiectul prevede și realizarea unei structuri de protecție care sa îl separe de mediul înconjurator si să asigure un anumit climat care să permită conservarea monumentului.

Totodată, se va realiza o construcție anexă formată din punct de informare și corp anexă care să găzduiască instrumentele de prezentare și interpretare ale monumentului, care să asigure toate utilitățile administrative necesare: grupuri sanitare, lift pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, birou administrator, spațiu pentru centrala de ventilație și curte de ventilație parțial acoperită etc.

Durata de implementare este mai scurtă, de 34 de luni și termenul de finalizare prevăzut de autorități este decembrie 2020.

Mormântul Hypogeu

Mormântul Hypogeu, prin prisma inventarului găsit, a fost datat de istorici în secolul al IV-lea. Este unic în Europa datorită picturilor murale de pe pereți, dar și datorită vechimii coroborate cu buna conservare a acestui monument.

Mormântul este situat în centrul orașului Constanța și a fost descoperit în 1988, în timpul unor lucrări edilitare. În ciuda faptului că mormântul și istoria acestuia ar putea fi un punct de atracție deosebit pentru turiști, mai ales pentru cei străini, el nu numai că nu este deschis publicului și nu este pus în valoare, dar se află și în pericol de distrugere, din cauza condițiilor în care se află.

Cetatea Carsium va fi reabilitată printr-un proiect de 2,3 milioane de euro

Proiectul de reabilitare a cetății din Hârșova prevede, în principal, realizarea de lucrări aferente sectorului Turnul Comandantului și zidurilor acestuia, consolidarea Zid Sector Port și realizarea de lucrări aferente Zidului Sector Incinte Vest, lucrări amenajare sit și lucrări de împrejmuire a monumentului.

Totodată, va fi realizat un corp multifuncțional care să asigure toate utilitățile administrative necesare – grupuri sanitare, inclusiv cu facilități pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, un corp multifuncțional cu grupuri sanitare demixtate și pentru persoane cu dizabilități, dar și un loc pentru paznic și diverse informații turistice.

În cadrul proiectului vor fi desfășurate și activități de marketing și punere în valoare a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia. Durata de implementare a proiectului este de 46 luni de la momentul semnării contractului de finanțare, adică decembrie 2021.

Cetatea Carsium

Pe malul Dunării, în actualul oraș Hârșova, Cetatea Carsium poartă urmele suprapunerii mai multor așezări: una neolitică, o fortificație getică, un castru roman, o cetate bizantină și o cetate otomană. Patrimoniul istoric din acest oraș constănțean este unul deosebit de important, iar materialul arheologic bogat cules de specialiștii români și străini în această zonă a făcut posibilă amenajarea unui muzeu foarte valoros.

Muzeul a fost inaugurat la 1 mai 1904, iar la eveniment au participat Regele Carol I, Principele Ferdinand și micul principe Carol al II-lea, dar și Regina Elisabeta, Principesa Maria și mica principesă Elisabeta.

Foto: Info Sud-Est

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cristian Andrei Leonte
Cristian Andrei Leontehttp://info-sud-est.ro
A absolvit Relații Internaționale și Studii Europene, în cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice (Universitatea ”Ovidius”, Constanța), este jurnalist și co-fondator al ziarului Info Sud-Est (2012) și nominalizat la Tânărul Jurnalist al Anului la ediția din anul 2015. A coordonat campanii de presă care au avut ca temă protejarea patrimoniului cultural și istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă: „la vremuri noi, tot voi”

Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă:...

Ministrul propus de PSD la Justiție, venituri de 3 milioane de lei în 4 ani

Propunerea coaliției PSD-PNL-UDMR pentru funcția de ministru al Justiției,...

Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis

Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis,...