România este pregătită să adere la spațiul Schengen, potrivit Comisiei Europene, care precizează, în primul rând, că țara noastră asigură o gestionare solidă și de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv în ceea ce privește supravegherea frontierelor și verificările sistematice la frontiere, și participă la cooperarea polițienească internațională.
„Combaterea migrației neregulamentare și a traficului de persoane reprezintă două priorități în care România este activă.
Sistemul de informații Schengen este bine stabilit. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale,
România dispune de structuri eficace pentru a garanta accesul la protecție internațională, cu respectarea principiului nereturnării”, se arată pe pagina pficială de facebook a Comisiei Europene în România.
Consolidarea spațiului Schengen: Bulgaria, România și Croația sunt pregătite să participe pe deplin la spațiul Schengen
Amintim că într-o comunicare adoptată miercuri, 16 noiembrie, Comisia face bilanțul progreselor semnificative înregistrate de cele trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen.
De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei de COVID 19 și, mai recent, în contextul consecințelor fără precedent ale războiului din Ucraina.
Citește și VIDEO Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, încurajează tinerii europeni să promoveze valorile europene, oriunde s-ar duce (presshub.ro)
Deși normele Schengen impun deja celor trei țări obligații parțiale, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost eliminate; prin urmare, acestea nu se bucură de toate avantajele care decurg din apartenența la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.
Participarea deplină la spațiul Schengen este o cerință pentru aceste state membre; prin urmare, ar trebui să li se permită să adere la spațiul Schengen, având în vedere că îndeplinesc condițiile.
Un spațiu Schengen mai vast va face Uniunea mai sigură, prin protecția consolidată a frontierelor externe comune ale Uniunii și printr-o cooperare polițienească eficace, mai prosperă, prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor personale și de afaceri, și mai atractivă, prin extinderea semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!