Pe Drumul Corvinilor, spre Castelul Huniazilor. De 615 ani, familia Corvinilor reprezintă un simbol al Hunedoarei.
Iancu de Hunedoara și fiul său, Matia Corvin, trăiesc și astăzi printre românii care pășesc pe Drumul Corvinilor, drum la capătul căruia se află tocmai Castelul Huniazilor.
„Atunci când am ajuns la castel am realizat cât de puține lucruri știu despre istoria acestui spectaculos monument, Castelul Corvinilor, și despre familia Corvinilor”, a explicat Ioan Bodochi, muzeograf.
Oamenii din Hunedoara văd și ei cu alți ochi acum istoria orașului lor.
„Drumul Corvinilor te duce înapoi în timp, și sigur, locul e încărcat de istorie”, spune un cetățean.
„Cred că e marcat mai bine drumul către Castel. Mai demult, cred că nu știa nimeni, venea până aici și se întorcea înapoi. Acum e… cred că e bine ce s-a făcut”, completează un altul.
Pe urmele cavalerului alb, atletul lui Hristos
Matia Corvin este recunoscut ca unul dintre cei mai străluciți regi ai Europei. La fel cum tatăl său, Iancu de Hunedoara a rămas în conștiința românilor ca un apărător al creștinătății în fața expansiunii otomone.
„Faptul că Ioan de Hunedoara era considerat de către cei din Bihor cel mai important apărător al lor după Dumnezeu, spune ceva. La nivel European, avea alte titluri precum cavalerul alb, atletul lui Hristos, Lumina lumii.
Toate acestea arată importanța, atât a lui Ioan de Hunedoara, cât și a familiei în istoria locală, dar și la nivel European”, mai spune muzeograful Ioan Bodochi.
Nici tinerii nu trec fără să arunce un ochi către expoziția stradală. Informațiile par captivante, chiar interesante.
Astăzi, file din istoria Hunedoarei și a familiei Corvinilor pot fi răsfoite de toți cei care ajung în această localitate din Transilvania. 500 de metri de istorie te însoțesc de-a lungul Drumului Corvinilor reliefat printr-o expoziție stradală
„Drumul Corvinilor este așezat pe același drum care duce spre castel, dar evidențiază și evoluția acestei familii de la origini – problemele pe care le-au avut de-a lungul carierei politice, Ioan de Hunedoara, Matia, modul în care a evoluat familia, realizările lor politice, militare, arhitecturale”, mai spune Ioan Bodochi.
Legende pe Drumul Corvinilor
Autoritățile din municipiul Hunedoara au dorit ca toate aceste lucruri să fie cunoscute de localnici, dar și de turiștii care ajung în Hunedoara. Așa că, oamenii sunt invitați să citească legende despre familia corvinilor și totodată să afle cum erau ei priviți de oamenii de rând, de contemporanii lor.
„E o lucrare vastă, frumoasă. Cine vrea să cunoască istoria Hunedoarei, o ia de acolo din capăt si merge până în capăt și cunoaște istoria”, spune un hunedorean.
Articolul integral, în Gazeta de Dimineață
Urmăriți PressHUB și pe Google News