„Săptămâna Patimilor” s-ar putea dovedi crucială pentru soarta Ucrainei și a războiului pe care îl duce împotriva Rusiei, după invazia neprovocată a Moscovei cu mai bine de trei ani: președintele american Donald Trump și cel puțin o parte din administrația sa par convinși că negocierile de pace cu Rusia trebuie să continue peste capul Kievului sau al aliaților europeni, și că teritoriile ucrainene ocupare deja, fie și parțial, de Rusia, trebuie să revină acesteia în schimbul unei încetări rapide a luptelor. Pentru că „încheierea unui acord de pace în 24 de ore” în Ucraina a fost una din promisiunile electorale ale lui Donald Trump.
Luni, 14 aprilie, președintele Trump a respins solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a achiziționa sisteme de apărare antiaeriană Patriot produse de SUA, acuzându-l că „mereu caută să cumpere rachete” și atribuind în mod fals Ucrainei declanșarea războiului cu Rusia.
„Nu începi un război împotriva cuiva de 20 de ori mai puternic decât tine și apoi speri că alții îți vor da niște rachete”, a declarat Trump la Casa Albă.
Declarațiile sale au venit după interviul lui Zelenski pentru CBS News, în care liderul ucrainean s-a oferit să cumpere 10 sisteme Patriot, în valoare de 1,5 miliarde de dolari fiecare — pentru a proteja orașele ucrainene de atacurile constante cu rachete și drone lansate de Rusia.
„Vom găsi banii și vom plăti totul”, a asigurat Zelenski, relatează Kyiv Independent.
Statutul „celor cinci regiuni” ucrainene
Și tot luni, 14 aprilie, trimisul special al Statelor Unite, Steve Witkoff, a declarat că discuțiile sale recente cu președintele rus Vladimir Putin au fost „convingătoare” și că s-au concentrat pe un posibil acord de pace bazat pe statutul „celor cinci regiuni”.
Acum relatează Politico, Witkoff, împreună cu secretarul de stat Marc Rubio vor pleca la Paris, la sfârșitul săptămânii, pentru a discuta cu președintele francez Emmanuel Macron tocmai despre perspectivele unui acord de pace în Ucraina, bazat pe acest statut al „celor cinci regiuni”.
Franța, mai precis Macron, și Marea Britanie sunt în acest moment țările NATO dispuse să trimită trupe în Ucraina, nu numai pentru a observa respectarea unui eventual acord de pace, dar și pentru a descuraja, prin simpla lor prezență pe teren, a unui nou atac rusesc. Pentru negociatorii americani ar fi important să aibă sprijinul acestor două state în negocierile directe cu Moscova.
Witkoff s-a întâlnit cu Putin la Sankt Petersburg pe 11 aprilie. Ulterior, a descris întrevederea ca fiind productivă, susținând că președintele rus și-a exprimat dorința pentru „o pace permanentă”, deși „ne-a luat ceva timp să ajungem” în acel punct.
„Acest acord de pace se referă la așa-numitele cinci teritorii”, a declarat Witkoff pentru Fox News. „Dar este mult mai mult decât atât. Cred că am putea fi pe punctul de a ajunge la ceva foarte important pentru întreaga lume.”
Deși Witkoff nu a numit direct teritoriile, el părea să se refere la Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, precum și la regiunile ucrainene parțial ocupate de Rusia de la invazia din 2022: Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson. Putin a decretat anexarea acestor ultime patru regiuni în 2022.
Trimisul special a sugerat, de asemenea, existența unei ambiții strategice mai largi legate de stimulente economice. „Văd o posibilitate de a remodela relația dintre Rusia și Statele Unite prin câteva oportunități comerciale foarte convingătoare,” a declarat Witkoff. „Asta oferă și o stabilitate reală regiunii.”
Cei din afară să nu discute unitatea Ucrainei
Președintele Volodimir Zelenski a reacționat o zi mai târziu, în timpul vizitei secretarului general NATO, Mark Rutte, la Odesa: „Ucraina este un stat suveran, iar toate teritoriile aparțin statului unificat ucrainean”, a spus președintele.
Mai mult, a declarat că persoanele din afara Ucrainei nu ar trebui să speculeze cu privire la concesii teritoriale.
„ … știți că pentru noi este o linie roșie să recunoaștem orice teritoriu ocupat temporar ca fiind nu ucrainean, ci rus. Așadar, din nou, reprezentanți nerelevanți discută chestiuni în afara competenței lor.”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: AGERPRES FOTO/EPA)