Pe umerii cui mai stă statul român?

Data:

spot_img

Mulți analiști au apreciat recent că atacul terorist al Hamas în Israel a fost posibil și pentru că regimul politic corupt și autoritarist al lui Benjamin Netanyahu a produs în ultimii ani o fragilizare accentuată a instituțiilor statului israelian, care a devenit astfel incapabil să răspundă eficient unei amenințări atât de probabile.

Noi am trăit cu același sentiment de fragilizare în întunecata perioadă a domniei lui Liviu Dragnea. Arestarea acestuia ne-a anesteziat sentimentul îngrijorării și ne-a făcut să credem că statul român și-a recăpătat o parte din forța pierdută.

Numai că îndepărtarea lui Dragnea a fost mai degrabă o lovitură de imagine, adică un efect de suprafață, dacă nu cumva doar o reglare de conturi între diferite facțiuni ale puterii de la conducerea țării.

Plecarea lui, împreună cu doi sau trei apropiați, nu a modificat nimic din profunzimea corupției care a cuprins, ca o metastază, toate instituțiile și structurile de decizie ale țării.

Valeriu Nicolae ne înfățișează în „Starea impostorilor” dimensiunile gigantice ale acaparării resurselor țării de către veritabile grupuri de infracționalitate organizată, înăuntrul cărora oameni politici cu mari responsabilități în stat acționează mână în mână cu ofițeri din serviciile secrete, cu afaceriști deveniți miliardari din banii publici, cu magistrați sau înalți responsabili din poliție.

Citește și: 5.000 de lei în plus la pensie pentru un judecător care a muncit o lună în penitenciar

Din puțina presă care a rămas cu adevărat liberă, avem zilnic mărturii ale capacității acestor grupuri de a-și supune regiuni întregi ale țării, mase mari de oameni, resurse financiare sau materiale pe care până și mafia italiană ar fi invidioasă.

În aceste condiții, ne este foarte greu să avem o idee cât de cât clară a solidității statului român, a capacității sale de a reacționa la crize majore sau la provocări neașteptate.

Succesiunea de evenimente tragice din această vară ne-a demonstrat, încă o dată, cât de întinsă este corupția și incompetența celor care trebuie să aibă grijă nu de cetățeni, sau nu doar de ei, ci de chiar supraviețuirea decentă a acestei societăți.

Alături de asta, mai avem un fenomen de o gravitate majoră: lipsa oricărei posibilități de a controla și sancționa deciziile unor superputeri din statul român.

În ultima perioadă, am văzut în ce fel magistrații, politicienii și parlamentarii pot să decidă în mod absolut în favoarea lor, fără ca vreo altă instituție să le poată limita iresponsabilitatea.

Felul în care magistrații și-au oferit retroactiv drepturi salariale de 16 miliarde de lei, dintre care 6 miliarde sunt doar penalități, demonstrează că această castă a devenit stat în stat, complet protejată împotriva oricărui control public și, mai ales, complet lipsită de orice etică publică.

Publicarea periodică a veniturilor membrilor CCR sau a unor importanți magistrați din țară ne prezintă ruptura totală între această minoritate situată cu totul în afara societății și deasupra ei și restul oamenilor.

De aceea, e greu de crezut pentru omul simplu că niște persoane puse să împartă dreptatea în societate mai au capacitatea de a o face câtă vreme aceste persoane s-au îndepărtat complet de orice idee de dreptate socială și de responsabilitate față de societate.

La rândul lor, politicienii (de la primari până la parlamentari) nu par a resimți niciun fel de îngrijorare că finanțele țării se află într-o situație de o gravitate fără seamăn.

Singura lor grijă este cum să cheltuie bani publici pe beculețe de Crăciun, cum să mai angajeze niște rude și pile la stat, cum să evite tăierea sau impozitarea pensiilor speciale, cum să țină cu dinții de sporurile obscene și cumulurile de salarii și pensii  ș.a.m.d.

O veritabilă frenezie a iresponsabilității, întreruptă din când în când de îngrijorări timide care se fac auzite din partea unor funcționări, dar acoperită în același timp de populismul indecent al lui Marcel Ciolacu, care caută să ne demonstreze tuturor cât de bine se poate trăi cu 100 de lei și ce gustoși sunt pufuleții românești.

Și atunci ne întrebăm: cât de solid este acest stat, dacă structurile lui de rezistență (politică, magistrați, poliție…) sunt atât de disfuncționale și iresponsabile? Pe umerii cui mai stă această țară?

Îndrăznesc să spun că dacă mai există structuri de rezistență care împiedică România să se prăbușească, ele sunt formate din funcționari simpli din administrația centrală și locală, din medici și profesori onești și modești, din polițiști simpli și necunoscuți, din fermieri sau muncitori, din mici antreprenori, care își fac cu toții pe tăcute treaba, care își strigă revolta printre dinți, dar continuă să facă ceea ce trebuie făcut.

Citește și: Card sau cash. Intră statul în intimitatea noastră sau vizează doar evaziunea fiscală?

Cu toții sunt conștienți că acest stat nu va putea fi reformat; că e cu neputință, bunăoară, să fie înlăturată caracatița lui Buzatu sau a lui Stănescu și că statul va rămâne în continuare capturat de baroni și mafii locale.

Dar înăuntrul lor, în ministere, agenții, primării, spitale, școli, există oameni cinstiți care, prin faptul că își fac datoria față de societate, împiedică prăbușirea ei.

Nu știm cât suntem de solizi în fața unor amenințări grave. Bâlbele și erorile comise de instituțiile statului în nenumărate rânduri nu ne permit să fim foarte încrezători.

Dar atât cât va depinde de oamenii simpli în apărarea țării, a sănătății și demnității ei, mai există o șansă.

Iar din această șansă nu fac cu siguranță parte bufonii extremiști care mimează critica puterii, pentru a visa la înlocuirea unor incompetenți cu proprii lor incompetenți. Viitorul acestei țări stă, oricât de paradoxal ar suna, în munca de zi cu zi a oamenilor simpli și cinstiți, din mediul public și din cel privat.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Ciprian Mihali
Ciprian Mihali
Ciprian Mihali predă filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 până în 2020 a lucrat în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles. Ciprian Mihali este simpatizant al partidului Reper.
5 COMENTARII
  1. Da, ne mai trebuie 10 milioane de oameni ca Ciprian Mihali și putem salva țara. Deocamdată suntem doi. Fiți optimiști, mai e o șansă!

  2. Un comentariu succint ce infatiseaza cu mare precizie esentialul, fara a omite nimic (daca e sa ma refer si la cei amintiti in finalul articolului). Din pacate imi pun intrebarea : oare cati din cei care ar trebui sa asimileze articolul respectiv isi vor face timp sa-l citeasca si sa-l inteleaga pe deplin? Pentru cei care lanseaza like-uri si inimioare pufuletilor lui Ciolacu, mafia a avut(si are) pregatite mesaje scurte usor de memorat si citit , de genul: ”iliescu te votam,te votam cu neamul,ca sa moara de necaz Ratiu si Campeanu!!”.

  3. Eu cred că România este un stat mai mult decât eșuat. Este un stat terminat.
    România, ora închiderii. Vă rog treceți pe la Cassă.

  4. Pe umerii cui mai sta aceasta tara?Pe umerii acelor romani care nu au renunat la onoare , demnitate si responsabilitate fata de ei insisi, fata de familiile lor si fata de tara. Acesti oamnei stiu ca au gresit enorm atunci cand au crezut ca indepartarea famigliei criminal/comuniste Ceasescu le va deschide calea spre democratie, acesti oameni nu aveau cum sa stie ca politia politica a securitatii comuniste este atat de decazuta uman, moral incat sa preia puterea totala in tara bazandu-se pe exopincarii ceausisti. Da. Romania securist/nazist/stalinista actuala nu are o structura de rezistenta atat timp cat politia, justitia, politicul sunt infestate total de indivizi exopincari ceausisti, indivizi pentru care accederea la putere inseamna talharirea tarii, asasinarea celor care le stau in cale. Dupa un vechi model comuniist in tara vor mai cadea capete, dar nimic nu se va schimba pentru ca rezistenta antiromaneasca , ce convine si occidentulșui si amerocanilor este de nezdruncinat.

  5. BAROSANE , poate ma luminezi si pe mine ,acum dupa trecerrea unei perioade maricele de timp : CE A FURAT LIVIU DRAGNEA ? Cum se face ca TOATE initiativele sale legislative sunt acum de actualitate ? Ai o figura de om satisfacut , probabil esti multumit de politicienii adusi la putere de dulap clocotolde , drula-ranga , bufonul organ , etc . Voi ,,ELITELE” care doar clampaniti si strambati din nas dar ati adus la putere niste imbecili betivi ca base-petrov si turisti ca iohAnus . Catzavenci si farfurizi , branzovenesti si agamitzi .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...