Pe urmele șpăgii: blocurile fără parcări River’s Towers, un șah Chirica-Palii pe 36 milioane de euro

Data:

spot_img

Falsuri grosolane, minciuni atestate cu ștampilă, ilegalități în cascadă. Proiectul imobiliar River’s Towers, al basarabeanului Alexandru Palii, înseamnă o afacere de 36 milioane de euro, cu un profit curat calculat minimal la 12 milioane de euro.

Ambele trotuare de pe Splai Bahlui sunt ocupate cu mașinile celor de la River’s Towers. Fiind sens unic, nici nu e legal să parchezi pe ambele părți ale străzii (Foto: ReporterIS)

Cota mare a fost posibilă prin încălcările repetate ale autorizațiilor de construire. Funcționarii Primăriei au închis ochii sau chiar au fost complici în această schemă.

La două dintre cele patru blocuri, Palii a făcut câte un etaj în plus față de proiect. Profit suplimentar: un mizilic de 250.000 euro.

Parcările, o adevărată jonglerie. Și-a asumat 642, în final va avea circa 270-300.

La cel de-al treilea bloc, dezvoltatorul a adus park-lifturi. A venit comisia de la Primărie, le-a văzut, apoi au fost strânse. Pe 12.000 mp sunt ridicate 523 de apartamente.

Pe aceeași suprafață, pe lângă blocuri și parcări trebuie să mai încapă drumurile de acces, spațiile verzi, loc de joacă pentru copii, punctele gospodărești. Claie peste grămadă.

Prima edificare, din 2016, primul fals: 12 etaje + etaj tehnic. În realitate erau 13 etaje. Legea spune clar: autorizația și atestatul de edificare trebuie să corespundă perfect, la punct și virgulă. Edificare a fost semnată de Mihaela Tulică, verișoara și cumătra primarului (Foto: ReporterIS)

Prima ilegalitate: a făcut un etaj în plus
Prin firma Lastor Invest, Alexandru Palii a obținut, în 2015, autorizație de construire de la Primăria Iași pentru edificarea a două blocuri de locuințe. Amplasamentul: 1,2 hectare de teren pe bulevardul Chimiei (în Metalurgie), lângă Sala de Sport Grădinari, în vecinătatea complexului studențesc Tudor Vladimirescu.

Unul dintre blocuri a fost recepționat în 2016, celălalt în 2017. Potrivit autorizației de construire, cele două imobile ar fi trebuit să aibă, fiecare, subsol + parter + 12 etaje + etaj tehnic.

Prima ilegalitate: fără nicio aprobare ulterioară (autorizație pentru supraînălțare), dezvoltatorul a făcut la fiecare dintre cele două blocuri câte un etaj în plus. Adică, a ieșit S+P+13E+Eth. În termeni de profit, acest lucru înseamnă 250.000 euro suplimentar obținuți fraudulos.

A doua edificare: caz unic prin care primarul acceptă ca dezvoltatorul să construiască în viitor locurile de parcare, printr-un angajament la notariat. Ce valoare are acest act dacă nu respectă înțelegerea? „Nicio valoare”, spune un jurist. Actul a fost semnat de primarul Mihai Chirica și de fostul arhitect-șef Alexandru Mustiață (Foto: ReporterIS)

Dezvoltatorul: „Așa a fost situația”

Recepțiile au fost semnate de cei de la Serviciul Urbanism al Poliției Locale, pe-atunci responsabili prin decizie a primarului. La fel, certificatele de atestare a edificării.

De exemplu, cel din octombrie 2016, poartă semnătura Mihaelei Tulică (verișoară și cumătră cu primarul Mihai Chirica) și a lui Georgel Grumeza, directorul adjunct.

„Așa a fost situația atunci, dar etajul 13 este funcțional, sunt apartamente”, a spus, evaziv, Alexandru Palii, confirmând că a făcut un nivel locuibil în plus.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, arhitectul Iulian Nicolau, totodată consilier local USR-PLUS, a explicat, strict pe lege, fără a ști despre ce proiect imobiliar este vorba, ce înseamnă etajul tehnic. „Este un etaj retras, fiind o dotare, un spațiu tehnic, cu centrală, apărare civilă, elemente care fac blocul să funcționeze. O transformare a etajului tehnic în spațiu de locuit este o ilegalitate. Se schimbă automat datele urbanistice, coeficientul de utilizare a terenului”, a explicat, strict teoretic, Nicolau.

Primele două turnuri trebuiau să aibă 257 de locuri de parcare, conform documentului depus la APM, unde scrie negru pe alb. Primele două blocuri trebuiau să aibă și 861 mp de spații verzi și nu există niciun petic de iarbă (Foto: ReporterIS)

[…]


  • Dezvoltatorul basarabean a primit edificările la blocurile de pe Splai Bahlui-Metalurgie deși nu a respectat autorizațiile
  • La inspecția Primăriei la al treilea bloc a adus un sistem multi-parking, iar a doua zi l-a scos
  • Se obliga la 642 de locuri și a făcut 300. Atestatul de edificare a stat 6 luni pe biroul lui Mihai Chirica. REPORTER DE IAȘI va explica zilele următoare afacerea
  • La unul din blocuri, în autorizație scria 257 locuri de parcare și a făcut doar 96
  • Complexul trebuia să aibă, conform autorizației, 3.273 mp de spații verzi. Astăzi n-are niciun metru pătrat
  • „Vor fi o mie și ceva de metri, o să văd”, afirmă azi dezvoltatorul Alexandru Palii
  • Miza a fost uriașă: 523 apartamente, 12 milioane de euro profit net la un total construit de 36 milioane de euro

Citește articolul integral în ReporterIS

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Percheziții în Bihor. Grupare suspectată de trafic ilegal de migranți, vizată de DIICOT și BCCO | Bihoreanul

Percheziții în Bihor: Polițiștii BCCO Oradea și procurorii DIICOT...

Creștere semnificativă a firmelor dizolvate: aproape 700 de companii din Galați au fost închise în 2024 | Viața Liberă

Creștere semnificativă a firmelor dizolvate în județul Galați: aproape...