Două judecătoare de la Curtea de Apel Cluj au anulat condamnarea de 4 ani închisoare primită la fond de omul de afaceri Cătălin Hideg și au decis rejudecarea dosarului la Tribunalul Cluj. După numai un termen de judecată, Luminița Maria Firicel și Monica Ioana Sortan de la CA Cluj au decis rejudecarea, cu riscul prescrierii faptelor, deși în alt dosar complicea lui Hideg a recunoscut faptele și a acceptat pedeapsa negociată cu procurorii Parchetului European.
În ianuarie 2025, avocata lui Hideg a cerut celor două judecătoare de la Cluj să întrebe DNA, iar procurorii să spună, dacă denunțul făcut de Cătălin Hideg în 2024 împotriva generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă se circumscrie art. 19 din Legea nr. 682/2002, adică dacă el beneficiază de reducerea pedepsei la jumătate. În plus, a mai cerut stadiul cercetărilor în dosarul constituit ca urmare a denunțului făcut de Hideg, acuzațiile care se aduc suspecților și dacă s-a dat o soluție în acest caz.
Ulterior, cele două au rămas în pronunțare și au stabilit că „în baza art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b C.pr.pen., admite apelurile formulate de inculpaţii H.R.C. şi SC S. I. I. SRL împotriva sentinţei penale nr. 200/F din data de 16 februarie 2024 pronunţată de Tribunalul Bucureşti pe care o desfiinţează în întregime, cu consecinţa trimiterii cauzei spre rejudecare la Tribunalul Cluj. Menţine măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţa nr. 1.000032/2021 din data de 02.05.2022 a Parchetului European – EPPO- Biroul Central Bucureşti, cu privire la bunurile inculpaţilor H. R. C. şi SC S. I. I.SRL, până la concurenţa sumei de 14.440.459,60 lei în scopul garantării reparării pagubei produse prin infracţiune. Definitivă.”
Din momentul 20 ianuarie, când s-a judecat ultimul termen, după două amânări de pronunțare, Curtea de Apel Cluj a decis rejudecarea cazului la Tribunalul Cluj.
Citește și: Fost angajat SIE, făcut magistrat, deși a picat de două ori testul psihologic
Promite că nu fuge în Arabia Saudită
Anterior, la Curtea de Apel București, avocatul lui Hideg a susținut că clientul său nu mai are legătură cu Arabia Saudită și că nu are unde să fugă deoarece de 2 ani și jumătate este cercetat sub control judiciar și se știe că „că după șase luni de zile în Emiratele Arabe, dacă nu mai calci acolo, ți se ridică și viza și se închid toate conturile”.
Curtea de Apel București a decis în octombrie 2024 să-i mențină controlul judiciar lui Hideg deoarece „Curtea apreciază că este necesară păstrarea supravegherii inculpatului, prin menținerea acestuia sub control judiciar, pentru evitarea riscului de sustragere de la desfășurarea procesului penal pornit împotriva sa (în condiţiile condamnării lui în primă instanţă la o pedeapsă privativă de libertate de 4 ani închisoare). Sub același aspect, riscul sustragerii inculpatului de la procedurile judiciare aflate în curs trebuie evaluat și prin prisma faptului că in ultimii ani acesta a dezvoltat ample relații personale şi de afaceri pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite, jurisdicție cu care România nu are încheiată o convenție de extrădare. Susţinerile inculpatului în sensul că aceste afaceri ar fi fost deja lichidate în acest moment nu au fost însoţite de nicio dovadă concretă, astfel încât se menţine încă actual riscul ca inculpatul, în contextul legăturilor personale şi de afaceri pe care le are în Emiratele Arabe Unite, să se refugieze pe teritoriul acestui stat și să se sustragă astfel de la procesul penal și, eventual, dacă va fi cazul, de la executarea măsurilor ce reprezintă consecințe ale răspunderii penale”.
În noiembrie anul trecut, instanța supremă a decis strămutarea dosarului lui Hideg de la București la Cluj, care i-a și ridicat controlul judiciar.
Complicea, condamnată
Anularea pedepsei de la fond de către Curtea de Apel Cluj este cu atât mai surprinzătoare cu cât pe 3 noiembrie 2022, complicea lui Hideg, Ortensia Raluca Aelenei, recunoaștea acuzațiile procurorilor europeni și era de acord cu o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani și complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene.
Cătălin Hideg i-a denunțat la DNA pe foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, acuzându-i că i-au cerut 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare în dosarul de fraude cu fonduri europene.
Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, a trimis în instanţă acest dosar în octombrie 2022.
Potrivit EPPO, frauda reţinută în sarcina lui Cătălin Hideg şi firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RECUMED. Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!