Pedeapsă anulată pentru fiul unui fost deputat de Craiova care a condus drogat

Data:

Trei judecători de la instanța supremă au anulat mandatul de arestare emis pe numele lui Ioan Buzatu, fiul fostului deputat liberal Horațiu Buzatu. În cadrul unei căi extraordinare de atac, completul de judecată condus de Adrian Glugă a decis rejudecarea cazului și anularea mandatului de arestare, beizadeaua fiind dispărută din țară înainte de decizia definitivă.

Un an de zile a stat recursul în casație declarat de Ioan Buzatu pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), el fiind condamnat definitiv, în ianuarie anul trecut, la o pedeapsă de 4 ani închisoare cu executare după ce a condus drogat la volan. „Casează decizia recurată numai cu privire la infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe prevăzută de art. 336 alin. (2 ) Cod penal şi trimite cauza spre rejudecarea apelului la Curtea de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori în aceste limite. Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.402/2023 din 31.01.2024 emis în baza sentinţei nr. 329 din 10 iulie 2023 a Tribunalului Dolj”, este decizia instanței supreme.

Citește și: Circuitul imobiliar al leilor din Bănie (I): Cine profită de afacerea „cartierului chinezesc”

Cale extraordinară de atac

După un an de așa-zisă judecată, judecătorii Adrian Glugă – președinte, Valerica Voica și Alin Sorin Nicolescu au aplicat hotărârea prelabilă a instanței supreme privind sintagma „sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” și au anulat condamnarea definitivă pe numele lui Ioan Buzatu.

Potrivit unei decizii din ianuarie 2025 a ÎCCJ „în cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive, pentru (…) ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei”.

Citește și: Procurorii au clasat, a doua oară, plângerea lui Terheș privind „abuzurile” DNA Oradea

Consumator de amfetamină

Presshub a arătat că Ioan Buzatu, fiul omului de afaceri Horațiu Buzatu, fost deputat liberal în legislatura 2004 – 2008, a fost prins de Poliție pe 21.08.2021, ora 04.16, când „a condus pe str. Bariera Vâlcii din Craiova autovehiculul marca Volkswaggen aflându-se sub influența substanțelor psihotrope, după ce în seara zilei precedente deținuse și consumase cannabis sub forma unei țigarete”, potrivit propriei declarații.  

Cu ocazia opririi, polițiștii l-au testat cu aparatul DrugTEST, fiind rezultat pozitiv la substanțele THC 5, amfetamină și metamfetamină. Buzatu a susținut că inspirat fum de cannabis involuntar la o petrecere, iar cu privire la metamfetamină și amfetamină a declarat că nu a consumat și, cel mai probabil, persoane necunoscute i le-au pus în paharul cu băuturi.

Citește și: Sechestru pe averea lui Bercea Mondialu: 40 de imobile, 41 de conturi bancare şi şapte maşini

Fugit din țară

A primit 2 ani de închisoare pentru conducerea unui autovehicul sub influența drogurilor la care s-a adăugat o altă pedeapsă, tot pentru deținere de droguri, acesta fiind în perioada de supraveghere. „Revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante de 2 ani închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 352 din 30.07.2020 pronunţată de Tribunalul Dolj, definitivă prin neapelare la data de 25.08.2020 şi dispune executarea acestei pedepse”.

Înainte de pronunțare, Ioan Buzatu a dispărut din țară, fiind dat în urmărire internațională. La mai bine de un an de la decizia definitivă, hotărârea Curții de Apel Craiova a fost desființată de trei judecători ai instanței supreme, președinte de complet fiind Adrian Glugă.

Citește și: “Așa era îmbrăcată” – expoziție cu haine ale victimelor abuzului sexual

Cine e Glugă de la Craiova

El a promovat în martie 2024 la ÎCCJ de pe postul de președinte al Curții de Apel Craiova. Potrivit Rise Project, în trecut, Glugă a fost procuror, a condus direcția locală antimafia, când a fost și cercetat penal prima dată. Un dezvoltator imobiliar îl acuzase că l-a anchetat ca să-l favorizeze pe un competitor al său. Judecătorul Glugă a încheiat o tranzacție imobiliară cu unul dintre cei menționați în dosarul Frăția, o grupare interlopă din Craiova.

Numele fostului procuror șef al DIICOT Craiova, Adrian Glugă, apare într-o declarație de inculpat a fostei șefe a DIICOT, Alina Bica. „În primăvara anului 2013, ministrul Justiției a înaintat către CSM propunerea pentru desemnarea mea în calitate de procuror șef al DIICOT. Până la susținerea interviului și numirea mea în funcție am avut mai multe discuții informale cu angajați ai SRI-ului care mi-au sugerat să nu accept această propunere întrucât atitudinea mea precum și existența mea ca secretar de stat nu sunt corespunzătoare funcției de procuror șef al unei structuri specializate de parchet și mi-au solicitat ca persoana care fusese propusă pentru funcția de adjunct, respectiv doamna Hosu, să fie propusă pentru a conduce DIICOT-ul urmând să-l aibă ca adjunct pe fostul procuror șef Codruț Olaru, iar eu să accept funcția de procuror adjunct al procurorului general al României cu care fusese propus Codruț Olaru.

Precizez că procurorul despre care știau cei din SRI că urmează să fie propus de ministerul Justiției pentru funcția de șef al DIICOT-ului, am înțeles că își închiriase deja locuință în București. Acesta era de la nivelul Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT, respectiv dl procuror Adrian Glugă”, se arată în declarația lui Bica.

Citește și: 29 de organizații civice cer acțiuni concrete pentru viitorul european al României

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Dosarul Mineriadei din 1990. Minerii îl căutau pe N.C. Munteanu și pe Gabriel Liiceanu

Potrivit rechizitoriului dosarului Mineriadei, caz trimis din nou în...

Cine sunt cei 200 de profesori care încasează 6.000 de lei indemnizație de merit pe viață

Ministerul Educației a făcut publică lista cu cei 202...

Dreptul la avort – care este poziția candidaților la alegerile prezidențiale

În martie 2024, Franța a devenit prima țară din...