Pensiile militare indexate, bomba bugetară de 1 miliard de euro pe an

Data:

spot_img

Curtea Constituțională se va pronunța pe 17 decembrie, după alegerile parlamentare și prezidențiale, privind legalitatea indexării pensiilor militare în funcție de soldele și salariile aflate în plată. Decizia, cu un impact bugetar de aproximativ 1 miliard de euro pe an, nu are precizată sursa de finanțare și a fost votată în Parlament de PSD și PNL exclusiv din rațiuni electorale.

Indexarea pensiilor militare în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie aflat în plată ar conduce la recalcularea a aproximativ 86.000 de decizii pe pensionare, foști angajați ai instituțiilor de forță ale statului român.

Bani fără sursă

Efortul bugetar, pe care inițiatorii legii nu l-au trecut în proiectul de lege se ridică la 370 milioane de lei lunar din care 130 milioane din actualizarea soldei de grad și 240 milioane de lei din actualizarea soldei de funcție. Pe an, rezultă o cheltuială în plus de 4,4 miliarde de lei, bani care nu există în acest moment.

Inițiatorii legii, un grup de șapte parlamentari liberali, Daniel Fenechiu, Virgil Guran, Patricia Moș, Cristian Niculescu, Nicoleta Pauliuc, Gabriel Adronache și Laurențiu Leoreanu au modificat legea pensiilor militare și au copiat modelul magistraților.  

Daniel Fenechiu, itițiatorul unei legi fără sursă de finanțare
Daniel Fenechiu, itițiatorul unei legi fără sursă de finanțare

Astfel, aceasta spune că „pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, se actualizează procentual ori de câte ori se majorează indemnizația de încadrare brută lunară pentru judecătorii sau procurorii în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional”.  Se arată în art 213 din legea 303 din 2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Citește și: Criză politică în Germania. Coaliția de guvernare „semafor” s-a destrămat

Premierul Ciolacu pasează problema Parlamentului

Propunerea lui Fenechiu și a colegilor liberali nu a fost respinsă de premierul Marcel Ciolacu din rațiuni electorale. Astfel, punctul de vedere al Guvernului nu este negativ, așa cum ar fi procedat orice prim ministru responsabil, ci menționează sub semnătura lui Ciolacu că „Parlamentul va decide cu privire la oportunitatea adoptării acestei inițiative legislative”.

După cum s-a văzut, PSD și PNL au votat cu două mâini majorarea pensiilor pentru 86.000 de foști militari, polițiști, lucrători în penitenciare sau angajați ai serviciilor secrete, inclusiv pentru lucrătorii fostei Securități.

Avocatul Poporului a atacat legea în extremis la Curtea Constituțională, instituție care se va pronunța pe legalitatea acesteia după alegeri.

Nici măcar Florin Iordache de la Consiliul Legislativ nu a fost de acord cu inițiativa de a majora pensiile militarilor
Nici măcar Florin Iordache de la Consiliul Legislativ nu a fost de acord cu inițiativa de a majora pensiile militarilor

Parlamentarii PSD și PNL nu au ținut cont nici de avizul negativ al Consiliului Legislativ, instituție condusă de influentul social democrat Florin Iordache. El arată că celelalte pensii din România se actualizează anual cu rata inflației, pe când pensiile militare se vor actualiza ori de câte ori cresc salariile în plată ale militarilor, lucru discriminatoriu și neconstituțional. „Semnalăm caracterul discriminatoriu al dispoziţiei de actualizare a pensiei de serviciu, având în vedere faptul că aceasta nu se va aplica tuturor categoriile de beneficiari de pensii, atât din sistemul public, cât și de serviciu, aceştia obținând, în fiecare an, din oficiu, o actualizare a pensiilor exclusiv cu rata medie anuală a inflației, soluția legislativă fiind astfel susceptibilă a încălca prevederile art. 16 alin. (1) din Constituție”, arată Consiliul Legislativ în avizul negativ.

Guvernul, în plus, susține că fără o formula de calcul nu va putea face o estimare fixă a impactului bugetar. „Este important de subliniat că fără reglementarea clară a modului de calcul al diferenţelor nu se poate face o estimare corectă a impactului bugetar” este concluzia punctului de vedere al Guvernului.

Lege populistă și periculoasă

„Legea este populistă și votată înainte de alegeri cu scopul de a aduna voturile rezerviștilor. În ministerul de Interne sunt foarte mulți angajați care au decizia de pensionare în buzunar și abia așteaptă să iasă din sistem cu o pensie mai mare decât salariul. La fel cei din serviciile secrete. Dacă se votează așa ceva, următorii care vor cere pensii majorate cu salariile în plată vor fi profesorii, apoi doctorii, ceferiștii și așa mai departe. Este un precedent extrem de periculos pentru o țară care nu are pur și simplu de unde plăti acești bani”, ne-a transmis un jurist care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Este adevărat, precedentul s-a produs deja, odată cu indexarea pensiilor foștilor magistrați ori de câte ori crește salariul magistraților aflați în activitate. În loc să elimine această prevedere discriminatorie, Guvernul a preferat să o păstreze și astfel a devenit exemplu pentru alte categorii profesionale care vor cere indexarea pensiilor cu veniturile în plată pentru fiecare familie ocupațională.

Am contactat mai multe case de avocatură specializate în dreptul muncii și le-am întrebat care ar fi consecințele acestei legi, toate au refuzat un dialog pe această temă sensibilă.

Citește și: Un securist dovedit vrea să ajungă senator prin partidul lui Șoșoacă

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...