Pentru un mare compromis democratic

Data:

spot_img

Pentru un mare compromis democratic. Am ajuns s-o trăiesc și pe asta: să fiu mulțumit, chiar dacă deloc fericit, că PSD a reușit să rămână pe primul loc la aceste alegeri parlamentare!

Căci oricât de antipatic și adeseori de corupt și de atâtea ori distructiv pentru democrație a fost de-a lungul timpului urmașul niciodată complet reformat al PCR, e totuși preferabil radicalismului de extremă dreapta venit dinspre AUR, ca să nu mai vorbim despre „frățiorii” acestuia, SOS și POT, intrați și ei în Parlament.

Iar faptul că acum PSD va rămâne vioara întâi la formarea oricărui guvern, aduce – s-o recunoaștem – măcar o minimă siguranță că lucrurile n-o vor lua cu totul razna. Căci să fie clar: duminica trecută, România a evitat la limită să cadă în fascism și neolegionarism, pudic rebotezate „nativism” sau „suveranism”. În fapt, deja grupuri de legionari, treziți din adormire de rezultatele la primul tur obținute de Călin Georgescu, au început să inunde internetul și să se adune pentru manifestații și comemorări.

Autoritățile s-au făcut că nu văd

Adevărul este că lucrurile astea existau de mai mult timp, doar că poliția și parchetul se făceau că nu-i observau sau le aplicau sancțiuni blânde. O toleranță nocivă și chiar venind în contra dispozițiilor legale! De fapt, așa s-a strecurat „pe sub radar” însuși Călin Georgescu.

Citește și: Întâlnire-manifest pentru democrație: „România SPERĂ”

Dacă, așadar, PSD vrea să-și lustruiască reputația de partid democratic și european, va trebui să reia alianța cu PNL și cu UDMR. Nu cred că asta va fi o problemă: deși a plouat cu acuzații și chiar insulte în perioada precedentă între PNL și PSD, toți știm că în mare parte a fost o butaforie, un joc pentru public din campania electorală.

Adevărul este că ambele partide au multe în comun, prea multe, zic unii liberali de școală veche, dar asta-i situația și ea comportă și avantaje destule, de care se poate profita la nevoie. Cât despre UDMR, aici nu există chiar nicio dificultate.

Continuarea în Revista22

Citește și: PSD joacă la două capete. De ce refuză s-o susțină pe Lasconi

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Andrei Cornea
Andrei Cornea
publicist Revista 22

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Am o mie de frici. Şi o mie de visuri

Nici după incendiul din club Colectiv, în urma căruia...

Cine sunt fanii lui Călin Georgescu | Crișana

Cine sunt fanii lui Călin Georgescu. Cândva, la jumătatea...

PSD joacă la două capete. De ce refuză s-o susțină pe Lasconi

România se află pe buza prăpastiei, iar Elena Lasconi...

Călin Georgescu este doar un comunist nostalgic

Suntem obișnuiți să spunem că Revoluția din decembrie 1989,...