Percheziții DNA în Călărași, fostul județ controlat de Iulian Dumitrescu

Data:

spot_img

Procurorii DNA fac mai multe percheziții la primăria Lehliu Gară condusă de Iulian Iacomi. Anchetatorii verifică modalitatea de încheiere a unor contracte de întreținere și reabilitare drumuri în județul controlat de Iulian Dumitrescu.

Primarul Iacomi a fost deputat PSD în legislatura 2016-2020 și este la al 6-lea mandat de primar. Presa locală spune că Iacomi a fost nășit de Iulian Dumitrescu, fostul președinte al Consiliului Județean Călărași.

Soția lui, Lidia Iacomi este consilier la Camera Deputaților.

În 2016, primarul era cercetat sub control judiciar de Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi sub acuzația de luare de mită, apoi nu s-a mai auzit nimic de dosar, cel mai probabil a fost clasat.

Iulian Dumitrescu a fost chemat, marți, la DNA pentru extinderea urmăririi penale. Cercetat sub control judiciar, fostul președinte al Consiliului Județean Călărași și apoi președinte al CJ Prahova, Dumitrescu este o figură aparte în rândul „baronilor” PNL. Potrivit DNA, Dumitrescu este acuzat de dare de mită în formă continuată (50 acte materiale), trafic de influență în formă continuată, luare de mită în formă continuată (8 acte materiale), efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (6 acte materiale).

În perioada 04.08.2021 – 06.12.2022, Dumitrescu ar fi efectuat 6 operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția de președinte Consiliu Județean, respectiv: vânzarea a 7 hectare de teren cu suma de 1.120.000 euro; vânzarea mai multor autotractoare, semiremorci și camioane; încasarea sumei de 150.000 de euro ca urmare a încheierii unui contract de prestări servicii de consiliere în afaceri.

Complicii președintelui CJ

În perioada iulie -august 2022 Dumitrescu ar fi primit prin intermediul unei persoanei fizice, „în mai multe rânduri, suma totală de 456.930 lei și 44.800 euro, de la mai multe societăți comerciale care aveau încheiate contracte cu Consiliul Județean Prahova privind întreținerea și reparația drumurilor județene”.

Dumitrescu ar fi fost ajutat de doi apropiați. Este vorba de Daniel Dunăreanu și Georgiana Vasile care coordonau firmele controlate de Dumitrescu.

În vara lui 2021, Iulian Dumitrescu ar fi primit, prin intermediar, suma totală de 130.000 lei, în 3 tranșe (50.000 lei în data de 16.07.2021, 40.000 lei în data de 23.08.2021, 40.000 de lei în data de 06.09.2021) de la un martor în cauză, „lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Administrației Străzilor București cu care firma coordonată de martor încheiase acorduri cadru pentru lucrări reparații străzi și promițând că-i va determina pe aceștia să urgenteze îndeplinirea îndatoririlor lor de serviciu reprezentate de efectuarea plăților aferente facturilor emise de către societatea martorului către Administrația Străzilor București”.

Cine este Iulian Dumitrescu

În 2012, Iulian Dumitrescu a devenit senator liberal, pe listele de la Călărași, iar, în 2016, a fost ales în Prahova, județul său natal. 

Când s-a mutat la Prahova a venit inclusiv cu o serie de oameni din Călărași. Este cazul actualului vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Dumitru Tudone, care în anul 2020 a lăsat în urmă judeţul Călăraşi, unde are casă şi familie, pentru a candida în Prahova.

Alt om de bază al lui Dumitrescu era comisarul-șef Marian Iorga, fost șef al IPJ Călărași, numit șef al IPJ Prahova odată cu mutarea lui Dumitrescu din Călărași la Ploiești.

Împrumuturi enorme

Președinte al PNL Prahova, Dumitrescu spune în ultima declarație de avere publicată în iunie anul acesta că a împrumutat PNL cu 45.000 de euro și trei împrumuturi acordate în nume personal în valoare de 170.000 de lei și 70.000 de euro.

În 2024, Dumitrescu trebuie să restituie un împrumut în valoare de 180.000 de dolari și mai are o datorie de 11,9 milioane de euro la First Bank, împrumut contractat în 2008 și scadent în 2036.

Averea acestuia se completează cu două apartamente în București și un autoturism Land Rover din 2014.

DNA îl acuză de Dumitrescu de luare de mită și fals în declarații, într-un dosar în care este cercetat sub control judiciar alături de sora și cumnatul lui.

Mită de milioane

Politicianul este acuzat de procurori că a primit mită 16 milioane de lei (peste 3,2 milioane de euro) de la un om de afaceri căruia îi ceruse 47,5 milioane de lei.

Ajutat de cumnatul său, Daniel Lambrea, ar fi pretins, în perioada noiembrie-decembrie 2022, unui om de afaceri achiziţionarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părţilor sociale deţinute de Daniel Lambrea la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de valoarea reală a acestora. În calitate de Consiliu Judeţean (CJ) Prahova ar fi primit, cu ajutorul celor 2 complici, suma totală de 16.210.000 lei.

Una dintre societăţile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziţionării societăţii comerciale de la Lambrea i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related