Percheziții în dosare privind infracțiuni economice, efectuate de polițiști, în perioada 31 mai – 13 iunie. Au fost realizate 52 de acțiuni de amploare, în cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane și au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 20.000.000 de lei.
Astfel, în perioada 31 mai – 13 iunie 2024, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au pus în aplicare 158 de mandate de percheziție domiciliară și 37 de mandate de aducere.
Oamenii legii au dispus măsuri preventive față de 20 de persoane, se arată într-un comunicat al Poliției Române.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 20.061.777 de lei.
Totodată, au fost indisponibilizate 708.003 țigarete, peste 3 kilograme de bijuterii, 748 de litri de alcool, 606.698 de lei, 12.585 de euro şi alte bunuri, în valoare de 6.379.586 de lei.
13 percheziții domiciliare, în județul Argeș și municipiul București
La data de 7 iunie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au efectuat 13 percheziții domiciliare, în județul Argeș și municipiul București, în două cauze penale privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor.
Într-una dintre cele două cauze penale, s-a stabilit că, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 august 2021, o societate comercială din municipiul Pitești ar fi omis să evidențieze în totalitate, în actele contabile sau în alte documente legale, veniturile realizate din activitatea de comerț derulată prin intermediul unui local de alimentație publică, cu scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
Achiziții fără corespondent în operațiuni reale
De asemenea, aceasta ar fi înregistrat în evidențele financiar-contabile, achiziții fără corespondent în operațiuni reale, cu scopul obținerii pe nedrept a unor sume de bani de la bugetul de stat, cu titlu de rambursări de TVA.
Diminuare artificială a veniturilor
În a doua cauză penală, din cercetări a reieșit faptul că, începând cu anul 2019, o societate comercială, ar fi înregistrat în actele contabile contracte de asociere în participațiune, prin care profitul realizat ar fi fost transferat sub formă de comision către altă persoană juridică, în scopul diminuării artificiale a veniturilor provenite din activitatea de exploatare a jocurilor de noroc, cu consecință asupra bugetului de stat, prejudiciul urmând a fi stabilit pe parcursul cercetărilor.
În cele două cauze, 3 persoane au fost conduse la sediul Poliției, pentru audieri.
Activitățile au beneficiat de sprijinul specialiștilor criminaliști din cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.
Percheziții în dosare privind obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată
2. La data de 13 iunie 2024, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare, într-o cauză aflată în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, 50 de mandate de percheziție domiciliară (46 în județul Brașov, 2 în județul Constanța și 2 în municipiul București) și 6 ordonanțe de ridicare silită de înscrisuri (în județul Brașov).
Activitățile s-au derulat în vederea completării probatoriului într-un dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Citește și: Super Rally la Alba Iulia: zeci de mașini puternice pe străzile din oraș
Amintitele percheziții a avut drept scop identificarea și ridicarea de mijloace de probă (înscrisuri, date electronice, evidențe personale, medii de stocare, etc.).
A fost cercetată activitatea întreprinsă de 29 de persoane fizice, care, în perioada martie 2022 – martie 2023, în baza unor documente ce ar fi conținut date nereale, ar fi solicitat de la 14 instituții, din județul Brașov, decontarea a 2.565.540 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea corespunzătoare a 1.529 de persoane găzduite (cetățeni ucraineni).
De asemenea, a fost vizată activitatea a 9 instituții publice, din județul Brașov, în legătură cu modalitatea în care și-au îndeplinit responsabilitățile, care le reveneau în conformitate cu dispozițiile O.U.G. nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
În acțiune au fost angrenați 143 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov.
La finalizarea activităților, 10 persoane au fost conduse la sediul organelor de cercetare penală, pentru audieri.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!