Perdele de fum în toată țara pentru acoperirea clanului Firea-Pandele-Budăi

Data:

spot_img

Protecția consumatorului, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș (AJPIS), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș (ISU), Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) s-au încolonat în 10 iulie, la ordinul prefectului de Timiș, și au descins la Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fără adăpost Timișoara din str. Martir Gogu Opre 24.

„Au năvălit vreo 20 de inspectori, unii cu ton agresiv, după trei ani. Ultimul control l-am avut în 2020, fără probleme”, ne-a declarat Petru Ilieșu, fondatorul centrului și președintele Fundației Timișoara ’89.

Citește și UMF o vrea şefă pe doctorița care şi-a internat în spital părinţii 1300 de zile

Ce au găsit, pentru a aplica multiple amenzi: chedere de la frigidere necurățate, un hol neigienizat, cratițe „cu smalțul sărit”, câteva alimente expirate aparținând rezidenților, saltele uzate, tencuială crăpată.

Din 17 camere, două n-au fost în regulă. După demonstrația de forță, cu televiziuni și presă, alaiul de inspectori s-a „retras lăsând în urmă documente constatatoare ilizibile”.

Prefectul Mihai Ritivoiu, „un pesedist de școală nouă”, deviza sa de pe pagina de Facebook, s-a grăbit să declare public că neregulile „grave” găsite justifică închiderea centrului, având drept consecință aruncarea în drum a celor 45 de rezidenți, proveniți dintre alcoolicii rămași fără case, persoane cu probleme psihice pe care spitalele nu i-au mai putut ține, oameni cu retard, evacuați, oameni ai străzii. Ei sunt pentru guvern „oameni invizibili”.

Din cele 16 centre vizate de control în aceeași zi, unde s-au dat amenzi de 137.000 lei, doar acesta a fost prezentat cu detalii, poze și filmări, ca fiind un caz teribil.

La solicitarea de a ne fi oferite informații și despre alte cazuri, prefectul a răspuns: „La finalul controlului vom prezenta un raport.

Alte informații puteți obține printr-o cerere pe Legea 544, după prezentarea raportului”. În Timiș vor fi controlate 112 centre, dacă nu se dă „de sus” ordin de încetare a balului mascat.

Cu două tăișuri

Seria de controale ordonată politic, menită să implice multă lume și să creeze confuzie, iar pe de altă parte să arate că se iau măsuri, comportă și riscuri. Dacă se găsesc în județe multe cazuri de centre și aziluri mizerabile, prefecții și numeroșii șefi puși politic din deconcentrate riscă să zboare din funcție.

Ritivoiu a ales calea facilă. A tăbărât pe centrul rezidențial subvenționat de primăria Timișoara cu suma de 1400 lei pe lună pentru fiecare rezident.

Astfel a sperat să bifeze comanda politică și să lovească în primarul USR, ceea ce mai făcuse și cu alte pretexte.

Spre deosebire de cazurile terifiante din Ilfov, unde complicitățile merg până la vârf cu profituri uriașe, la Centrul de găzduire temporară a persoanelor adulte fără adăpost Petru Ilieșu lucrează de 33 de ani ca „voluntar cronic”, cum se autodefinește, fără nicio remunerație.

O face dintr-un scaun rulant cu experiența suferinței generate de sechelele poliomielitei.

Amenajările, infrastructura organizată pe căsuțe, a fost reparată, reconstruită, adăugită, administrată cu bani din donațiile scandinavilor și germanilor, cu ajutor de la firme și asociații private.

Mai multe, în Revista 22.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Noul Cod Silvic, adoptat de Parlament

Noul Cod Silvic a fost adoptat marți în Ședința...

Republica Moldova, pregătită să reziste în fața ultimului atac rusesc | Deutsche Welle

Criza energetică este inevitabilă în Republica Moldova după revelion....