„Permanența Icoanei”. Expoziție la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Data:

Muzeul Țării Crișurilor invită publicul la o nouă expoziție, deschisă sub titlul “Permanența Icoanei”, care va putea fi vizitată până în 7 ianuarie anul viitor, la Muzeul orașului Oradea, Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41, Corp B, etajul II (Cetatea Oradea).

Expoziția este organizată în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, și cuprinde 23 de exponate realizate de lect. univ. dr. Titiana Marcu.

„Icoanele pe lemn sunt realizate în ultimii ani și reprezintă un exemplu de pictură religioasă care respectă canoanele iconografice tradiționale născute în Bizanț, apoi perpetuate prin arta medievală românească de cult, ortodoxă. Lucrările propun o tematică religioasă diversă, respectiv inspirată din viața lui Iisus Hristos (Buna Vestire, Închinarea Magilor, Cina cea de Taină, Coborârea de pe Cruce), de Maica Domnului în mai multe Ipostaze (Odighitria – Îndrumătoarea, Theotokos – Născătoare de Dumnezeu, Orantă – Care se roagă) și de viața Sfântului Gheorghe. Ies în evidență și punerile în pagină ilustrând Sfânta Mahramă (Chipul cel nefăcut de mâna omului) și Sfânta Treime (unul dintre simbolurile de credință creștină), ambele mărturisind despre permanența credinței creștine. Cromatica aleasă de universitara ce activează la Facultatea de Arte din Oradea mizează pe culori pure, corect individualizate în fiecare creație, toate însă conforme cu simbolistica proprie picturii bizantine, încă de la începutul existenței icoanei (roșu, albastru, foiță de aur). Este o expoziție care generează, în aceste vremuri complicate de existență, șansa regăsirii echilibrului sufletesc atât de râvnit în perioada sărbătorilor de iarnă”, a transmis curatorul expoziției, prof. univ. dr. Aurel Chiriac.

Citiți și

16 lucrări de artă din materiale reciclate pot fi admirate la Cluj, într-o expoziție a campaniei împotriva violenței de gen

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului a plecat

Firma care trebuia să păzească Complexul Energetic Valea Jiului...

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...