Mariupol, martiriul sub cerul deschis, este principalul titlu, din prima pagină a cotidianului francez Le Monde, care consacră un vast dosar continuării distrugerilor în Ucraina.
La rândul său, organizația non-guvernamentală Human Rights Watch face astăzi public un raport în care detaliază folosirea repetată în Ucraina de către Rusia a munițiilor cu fragmentare (cluster munitions).
Curtea internațională de justiție de la Haga i-a cerut lui Putin să înceteze agresiunea, însă omul de la Kremlin a răspuns doar printr-un discurs neverosimil adresat cetățenilor ruși în care a vorbit despre «purificarea» societății ruse. The Economist, dar și Washington Post, de asemenea, scriu despre revenirea unei retoricii în care adversarii războiului sunt numiți “trădători” și „gunoaie„.
Până acum, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Albania, Irlanda și Norvegia au acuzat Rusia de crime de război în Ucraina. În plus, Parisul susține că Vladimir Putin doar pretinde că este interesat de negocierea unui acord de pace.
Cum poate fi adus Putin în fața Tribunalului de la Haga
The Atlantic publică emoționantul mesaj al lui Arnold Schwarzenegger «Către prietenii mei ruși», în vreme ce The Daily Telegraph analizează opțiunile pentru ca Putin să fie adus în fața Tribunalului de la Haga.
Volodimir Zelenski i-a implorat joi pe occidentali să ajute la „oprirea acestui război”, imediat după ce un nou bombardament rus a ucis cel puțin 27 de persoane în estul țării. „Un întreg popor este acum distrus în Europa”, a spus Zelenski, primind ovații din partea deputaților din Bundestag-ul german (videoul poate fi văzut pe site-ul Süddeutsche Zeitung).
Rusia în acest timp se îndreaptă spre faliment și nu pare a mai putea conta cu totul nici pe complicitatea Chinei. Cum o subliniază Courrier International, pentru prima oară China vorbește acum oficial despre “războiul din Ucraina”.
Cu toate astea, Ministerul rus de Finanțe a anunțat joi, 17 martie, că a plătit mai mult de 117 milioane de dolari ca dobânzi creditorilor săi internaționali. Ar fi fost prima oară, scrie Washington Post, că Moscova nu și-ar fi onorat datoriile, de la șocul din 1918, când guvernul bolșevic a refuzat să plătească împrumuturile țarului Nikolai al II-lea. Plata îndepărtează – deocamdată – spectrul unui faliment al Rusiei.
Nu se îndepărtează totuși prea mult, căci “trei noi termeni de plată se apropie”, avertizează El País, la Madrid. Rusia trebuie să plătească în continuare 614 milioane de dolari în martie și mai mult de 2 miliarde de dolari în aprilie: „Investitorii vor fi foarte atenți dacă Rusia poate să plătească la timp”.
Văzut din Bulgariа: pe când un puci pentru a-l răsturna pe Putin?
Invazia rusă a Ucrainei reînvie temerile – sau speranțele – unui puci la Moscova împotriva lui Putin. Senatorul american Lindsey Graham nu a ezitat să facă apel pe Twitter pentru asasinarea dictatorului rus, făcând referire la precedentul (reușit) al lui Brutus împotriva lui Cezar și la cel (eșuat) al lui Claus von Stauffenberg împotriva lui Hitler: „Există oare un Brutus în Rusia? Există un colonel Stauffenberg mai eficient? Singura modalitate de a pune capăt războiului este ca cineva din Rusia să-l doboare pe acest om. Ar face un serviciu nemaipomenit țării sale – și lumii întregi.” Remarcile acestui aliat al lui Donald Trump au provocat protestul ambasadorului rus la Washington, care le-a descris drept „un apel la terorism”, titrează RADIO EUROPA LIBERĂ MOLDOVA.