Peste 1.500 de companii din lume, ținta unei grupări de hackeri. Poliția și DIICOT, colaborare cu Europol și FBI

Data:

spot_img

Poliția Română anunță că a contribuit, alături de DIICOT, Europol, autoritățile germane, olandeze și cele din SUA, la destructurarea grupării ransomware HIVE. Din luna iunie 2021 și până în prezent, atacurile grupării au vizat peste 1.500 de companii din peste 80 de țări.

Potrivit Poliției Române, în ultimul an, HIVE ransomware a fost identificat ca fiind o amenințare majoră, deoarece a fost folosită pentru a compromite și cripta date și sisteme de calculatoare ale unor companii IT mari și multinaționale petroliere, în Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

În cadrul mecanismului infracțional, persoanele afiliate executau atacurile cibernetice, iar software-ul HIVE ransomware a fost creat, menținut și actualizat de dezvoltatori. Afiliații foloseau modelul de șantajare „Ransomware as a service”. Aceștia ar fi copiat datele și le-ar fi criptat, iar apoi ar fi cerut o răscumpărare pentru a decripta fișierele și pentru a nu publica datele furate pe un site pentru scurgeri de informații. După ce persoanele vătămate plateau, răscumpărarea ar fi fost împărțită între afiliați, care păstrau 80%, și dezvoltatori, care primeau restul de 20%.

În ultimii ani, au existat și alte grupări care foloseau metoda „Ransomware as a service”, pentru a desfășura atacuri cibernetice la nivel înalt. Astfel, au existat cereri de răscumpărare de milioane de euro pentru a decripta sistemele afectate, de multe ori în companii care asigurau infrastructuri critice.

„În perioada iunie 2021 – noiembrie 2022, persoanele bănuite au folosit software-ul de răscumpărare HIVE pentru a ținti o gamă largă de întreprinderi și sectoare infrastructurale, precum instituții ale statului, companii de telecomunicații, de producție, de tehnologie a informației, de servicii de îngrijire medical și instituții de sănătate publică. În urma unui atac grav, membrii afiliați HIVE au vizat un spital, fapt care a avut consecințe severe în privința modului în care spitalul a putut să gestioneze pandemia de COVID – 19. Din cauza atacului, spitalul a trebuit să recurgă la metode clasice de a trata pacienții existenți și nu a putut primi pacienți noi. Persoanele bănuite ar fi atacat companiile în moduri diferite. Unii membri ar fi intrat în posesia datelor persoanelor vătămate prin distribuirea de e-mailuri de tip ,,phishing”, exploatând vulnerabilitățile sistemelor de operare ale dispozitivelor atacate. Europol a eficientizat eforturile de atenuare a victimizării, împreună cu alte state ale Uniunii Europene, reușind, astfel, să oprească mai multe companii din a deveni victime ale software-ului HIVE. Autoritățile judiciare au pus la dispoziția companiilor cheile de decriptare, pentru ca acestea să nu mai plătească răscumpărarea. Astfel, au fost prevenite plăți de răscumpărare în valoare de peste 120.000.000 de euro”, a transmis Poliția Română.

Citește și: VIDEO Crin Bologa (DNA): În nici un stat european nu se pune problema ca serviciile să nu furnizeze informații procurorilor

Europol a facilitat schimbul de informații, a sprijinit coordonarea operațiunii și a finanțat ședințele operaționale în Portugalia și Olanda. De asemenea, Europol a oferit asistență analitică, adunând date referitoare la mai multe cauze penale, atât din Uniunea Europeană, cât și dinafara Uniunii, și a sprijinit investigația prin analiza criptomonedelor, programelor de tip malware și analiză criminalistică.

De asemenea, operațiunea a beneficiat de sprijinul Grupului de lucru împotriva infracțiunilor cibernetice al Europol. Această echipă operativă e alcătuită din ofițeri de legătură, din mai multe țări, care lucrează la cazuri referitoare la infracțiuni informatice de mare amploare.

Pe teritoriul României, grupul de ransomware HIVE a infectat infrastructura I.T. a mai multor companii (medii și mari) din diferite domenii de activitate, chiar și din categoria serviciilor esențiale, perturbând funcționarea sistemelor informatice și desfășurarea activității acestora.

În urma investigației desfașurate de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu DIICOT, cu sprijinul F.B.I. și Europol, un afiliat al grupului ransomware HIVE a fost reținut și trimis în judecată, în perioada 2021 – 2022.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale a Poliției Române și Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT.

Citește și: Rețeaua prin care oamenii Gabrielei Firea fac bani pe seama persoanelor cu dizabilități

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa imagine: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor ca legea să fie aplicată tuturor”

USR, propunere legislativă pentru modificarea Codului penal: „Oamenii vor...

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru construirea unei ordini mondiale multipolare”

Întrevedere între Vladimir Putin și Xi Jinping: „Pledăm pentru...

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din UE | The Epoch Times

Premierul Robert Fico, acuzat că pregăteşte ieșirea Slovaciei din...