În condițiile în care au fost semnalate focare de pestă porcină africană în mai bine de jumătate dintre cele 76 de fonduri cinegetice din Caraș-Severin, Asociația Județeană Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) ține să evidențieze rolul jucat de vânători în limitarea răspândirii acestui virus.
De la prima semnalare în România a prezenței virusului pestei porcine africane la mistreți, în iulie 2017, și până în prezent, au fost diagnosticate peste 6.000 de cazuri în 41 de județe. „Datorită măsurilor de biosecuritate și eforturilor depuse de gestionarii fondurilor cinegetice pentru prevenirea pătrunderii pestei porcine africane pe teritoriul județului Caraș-Severin, exclusiv prin însemnate fonduri financiare proprii, acest virus nu a fost semnalat până în anul 2020, Caraș-Severin fiind ultimul județ din România în care a pătruns virusul PPA”, spune Dumitru Dragomir, directorul AJVPS Caraș-Severin, asociație care gestionează 40 de fonduri cinegetice pe teritoriul judelului.
Potrivit acestuia, AJVPS desfășoară acțiuni de combatere a virusului PPA „prin metode legale cu respectarea tuturor măsurilor de biosecuriate aplicabile în timput partidelor de vânătoare în zona afectată”, precum și prin recoltări de probe și predarea acestora la Direcția Sanitară Veterinară în vederea efectuării examenului serologic și virusologic. Totodată, mai menționează Dragomir, „personalul angajat al asociației împreună cu membrii vânători, dotați cu echipament de protecție și dezinfectant, desfășoară acțiuni zilnice de patrulare în teren în vederea depistării porcilor mistreți găsiți morți sau bolnavi, exemplarele depistate pozitiv fiind neutralizate local conform dispozițiilor cuprinse în Planul de măsuri elaborat de Comitetul Local de Combatere a Bolilor Caraș-Severin. Faptul că pe raza județului nostru nu se înregistrează niciun focar activ de pestă porcină africană la porcii domestici dovedește eficiența măsurilor luate în impiedicarea răspândirii acestui virus”.
În acest sens, Pavel Borchescu, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, a informat săptămâna trecută membrii Colegiului Prefectural că, din cei aproximativ 150 de mistreți depistați până la acel moment cu pestă porcină, 126 fuseseră împușcați, restul fiind găsiți morți, informează REȘIȚA.RO.